• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego śliwki suszone przeczyszczają?

Dlaczego suszone śliwki przeczyszczają?

Przeczyszczające działanie śliwek suszonych jest znane od wielu lat. Spożywanie ich jest domowym i ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Produkty bogate w jod

4 grudnia 2019

Produkty bogate w jod

Spis treści pokaż
1. Produkty bogate w jod
2. Działanie jodu w organizmie
3. Dobowe spożycie jodu
4. Niedobór jodu objawy
5. Nadmiar jodu
6. Dieta roślinna a odpowiednia ilość jodu

Jod jest pierwiastkiem, który w największej ilości występuje w morzach i oceanach. Po utlenieniu, może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby.

Produkty bogate w jod

algi
glony, wodorosty: wakame, kelp, kombu, nori, hijiki
sól jodowana (dostępna w wielu rodzajach, także himalajska)
woda jodowana
ryby morskie (np. łosoś)
owoce morza (ostrygi, skorupiaki)
ser biały i inne przetwory mleczne
jaja
ryż (jod występuje w nim w małej ilości)
ewentualnie – suplementy z jodem

*Na zawartość jodu w danym pożywieniu może wpływać też pora roku, głębokość na jakiej żyją lub rosną organizmy, czy temperatura wody.

Zawartość jodu w żywności zależy zatem od miejsca jej uprawy oraz gleby. Rośliny hodowane z daleka od terenów morskich, mają w sobie zdecydowanie mniej tego składnika. Dużo jodu zawierają zatem:

Działanie jodu w organizmie

Ten pierwiastek wiąże się ściśle z funkcjonowaniem tarczycy i produkowanych przez nią hormonów (tyroksyna i trójjodotyronina).

Jod absorbowany jest przede wszystkim w jelicie cienkim, a także w żołądku oraz z krążenia, skąd przechodzi do tarczycy (ma ona największą zdolność do przechowywania tego pierwiastka).

Jod jest mikroelementem, którego nie potrzebujemy w ciele w dużej ilości, a wręcz w mikroskopijnej. Wartość ta mierzona jest w mikrogramach [µg].


Opakowanie Go4Taste

Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi – cena : 13,00 zł

Kup ryż basmati sklep go4taste

Dobowe spożycie jodu

110 [µg] – niemowlaki

90 [µg] – dzieci od 1. do 6. roku życia

100 [µg] – dzieci od 7 – 9 lat

120 [µg] – dzieci w wieku 10 – 12 lat

150 [µg] – dzieci i dorośli po 13. roku życia

Jak widać, niemowlęta potrzebują większej dawki jodu, niż dzieci w przedziale 1 – 6 lat. Wynika to z faktu zapotrzebowania na jod w celu prawidłowego rozwoju dziecka. 

Niedobór jodu objawy

Kiedy w diecie jest za mało jodu, wzrasta poziom TSH. Organizm korzysta wtedy z rezerw nagromadzonych w organizmie, a obniża się wydalanie go z moczem. Wtedy może rozwijać się wole tarczycowe sugerujące niedobór jodu, a efektem jest powiększenie tarczycy. Inne objawy niedoboru u dorosłych:

  • problemy z narządami rozrodczymi
  • trudności w utrzymaniu prawidłowego przebiegu ciąży
  • poprzez problemy z tarczycą, następstwem mogą być problemy z wieloma innymi narządami

Niedobór jodu mogą potęgować też:

  • substancje antyodżywcze (czyli np. izoflawony, tiocyjanki)
  • niedobory innych witamin, np. wit. A, żelaza oraz selenu (brak tych pierwiastków dodatkowo osłabia pracę tarczycy)

Niedobór jodu u dzieci:

Ważne jest, aby kobiety w ciąży dostarczały swojemu organizmowi optymalną ilość jodu. Dzięki temu, oszczędzą sobie zmartwień związanych z rozwojem dziecka na poziomie płodowym, oraz późniejszych, dotyczących prawidłowego rozwoju niemowlaka. Niedobory jodu u dzieci mogą powodować:

  • problemy ze wzrostem
  • spowolnienie rozwoju fizycznego
  • problemy z koncentracją i uczeniem się

Opakowanie Go4Taste

Ryż brązowy naturalny - 1kg – cena : 8,00 zł

Kup brązowy ryż sklep go4taste

Nadmiar jodu

Narażenie na wysokie dawki tego pierwiastka przy chorobie autoimmunologicznej Hashimoto, może potęgować stan zapalny. Dodatkowo warto pamiętać, że niektóre z wodorostów gromadzą w sobie metale ciężkie takie jak: ołów, rtęć, kadm czy arsen. Biorąc pod uwagę współczesne zagrożenia ekologiczne, należy mieć na uwadze skąd pochodzą kupowane przez nas produkty. Jednak kiedy spożywamy produkty bogate w jod w optymalnych ilościach, nie narażamy się na zbyt wysokie spożycie metali.

Dieta roślinna a odpowiednia ilość jodu

Osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, według badań, mogą mieć niższy poziom jodu w organizmie. I chociaż nie są to drastyczne niedobory, to aby dostarczać odpowiednią dawkę pierwiastką, warto pić jodowaną wodę, od czasu do czasu glony i wodorosty oraz dodawać do potraw jodowaną sól. 

Niewątpliwie, przebywanie od czasu do czasu w klimacie nadmorskim, pozwoli zwiększyć poziom jodu w organizmie oraz poprawi ogólne samopoczucie.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi
Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi
13,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.