• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Co wybrać: płatki owsiane czy orkiszowe?

Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe, to klasyczne dodatki w kuchni osób dbających o swoją dietę. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / 9 pomysłów na przekąski z popcornem – nieszablonowe przepisy

31 maja 2023

9 pomysłów na przekąski z popcornem – nieszablonowe przepisy

Spis treści pokaż
1. 1. Popcorn serowy
2. 2. Popcorn karmelowy
3. 3. Sernik z popcornem
4. 4. Ciasto na zimno z popcornem
5. 5. Zupa z popcornu
6. 6. Bezglutenowy tort z popcornem
7. 7. Popcornowe babeczki
8. 8. Kurczak w popcornie
9. 9. Sałatka z popcornem

Bez popcornu wiele osób nie wyobraża sobie seansu w kinie lub w domowym zaciszu. Naturalny smak popcornu jest wyśmienity, jeśli jednak chcesz go podkręcić lub lubisz poznawać nowe smaki, to wypróbuj nasze przepisy na różnorodne przekąski z popcornem.

1. Popcorn serowy

Popcorn serowy jest banalnie prosty do przygotowania – poradzi sobie z nim nawet dziecko. Sprawdzi się zarówno jako przekąska oraz dodatek, np. do sałatek. Jest bardzo smaczny i smakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom.

Składniki:

  • 200 g kukurydzy na popcorn
  • 150 g sera Cheddar
  • 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Popcorn upraż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Masło roztop.
  3. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  4. Uprażony ciepły popcorn wsyp do miski, polej masłem i posyp serem cheddar. Wymieszaj.

2. Popcorn karmelowy

Popcorn karmelowy jest idealną propozycją dla dużych i małych łasuchów. Świetnie sprawdzi się podczas domowych seansów kinowych. Taki słodki popcorn można stosować również jako dodatek do słodkich wypieków lub dań.

Składniki:

  • 400 g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 200 g masła
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

  1. Dwie duże blachy wysmaruj tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 250°C.
  2. Upraż popcorn w dużym garnku.
  3. W dużym rondelku rozpuść brązowy cukier, masło, syrop kukurydziany i sól. Gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj. Powstały sos wylej na popcorn i dokładnie wymieszaj.
  5. Piecz przez 45 minut w piekarniku bez termoobiegu. Mieszaj co około 15 minut.

3. Sernik z popcornem

Sernik jest ulubionym ciastem Polaków, dlatego jest nawet wersja wege sernika. Niezależnie, na którą z nich się zdecydujesz, to smak tego wykwintnego ciasta podkreśli popcorn karmelowy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na sernik z popcornem bez pieczenia.

Składniki:

  • 225 g herbatników
  • 110 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 75 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 55 g solonego popcornu

Na sos:

  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka niskotłuszczowego mleka
  • 145 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczki soli morskiej

Sposób wykonania:

  1. Formę do pieczenia o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść.
  3. Herbatniki wsyp do miski i rozdrobnij, wlej roztopione masło. Wymieszaj.
  4. Masę przelej do tortownicy. Wierzch delikatnie wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Przygotuj sos. W małym rondelku rozpuść mleko, śmietanę, cukier i sól. Mieszaj, do momentu połączenia się składników. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
  6. Odstaw do ostygnięcia – sos zacznie gęstnieć.
  7. Ser, jogurt i cukier puder wlej do robota kuchennego. Dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą, to dodaj śmietanę, kontynuuj ubijanie na niskich obrotach, ale nie za długo, bo można „przebić” masę.
  8. Do przygotowanej masy serowej dodaj ½ sosu, delikatnie wymieszaj.
  9. Masę przelej na schłodzone pokruszone herbatniki. Rozprowadź delikatnie szpatułką cukierniczą.
  10. Włóż do lodówki i chłodzić przez co najmniej kilka godzin. Po upływie tego czasu rozłóż popcorn na wierzchu, polej pozostałym sosem (jeśli będzie zbyt gęsty, to go podgrzej).

4. Ciasto na zimno z popcornem

Każdy lubi zjeść „coś słodkiego” do kawy. Ciasto z popcornem do takich właśnie należy. Słodko-słony smak został podkreślony słonymi krakersami. Możesz ciasto z popcornem możesz wykonać również w wersji bezmlecznej – na mleczku kokosowym.

Składniki:

  • 1,5 opakowania krakersów
  • 2 budynie
  • 0,8 l mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 galaretka
  • 200 g prażonego wcześniej popcornu

Sposób wykonania:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę krakersów.
  2. Ugotuj budyń. Ściągnij z palnika i od razu wylej na krakersy, następnie połóż kolejną warstwę krakersów.
  3. Galaretkę rozpuść w szklance wody.
  4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlej tężejącą galaretkę. Ubij.
  5. Masę z kremówki wylej na wystudzone ciasto. Na wierz wysyp uprażony wcześniej solony popcorn.

5. Zupa z popcornu

Kukurydziana zupa z popcornem jest ciekawym doznaniem kulinarnym. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego zalecamy jej podawanie w chłodne dni.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 300 g ziemniaków
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 4 łyżki masła
  • 50 g ziaren popcornu do prażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kukurydzę odcedź na sicie.
  2. Ziemniaki, marchew i pietruszkę umyj.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Bulion wlej do garnka. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone warzywa.
  5. Gotuj około 15-20 minut. Dosyp kukurydzę. Gotuj do miękkości.
  6. W międzyczasie upraż popcorn.
  7. Wystudź zupę. Przelej do blendera, zblenduj.
  8. Zupę krem podawaj posypaną popcornem.

6. Bezglutenowy tort z popcornem

Jest bardzo prosty do przygotowania. Zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietany kremówki. Ciasto zalecamy piec w tortownicy 21-24 cm.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 budynie bezglutenowe
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 galaretki
  • 100 g uprażonego wcześniej karmelowego popcornu

Sposób wykonania:

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  3. Całe jaja ubij z cukrem do białości.
  4. W misce wymieszaj suche składniki.
  5. Gdy piana z białek zostanie ubita, to wymieszaj suche składniki razem.
  6. Do ubitej piany z jajek wsypuj powoli mąkę.
  7. Ubite ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut.
  8. Gdy ciasto ostygnie, to przygotuj krem.
  9. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
  10. Ubij mleczko kokosowe, dodaj cukier puder. Do masy wlej powoli tężejące galaretki. Delikatnie ubij.
  11. Wstaw do schłodzenia do lodówki.
  12. Ciasto przekrój. Przełóż masą. Boki i wierz tortu posmaruj delikatnie resztą masy. Posyp wierzch i boki ciasta popcornem. Przechowuj w lodówce.

7. Popcornowe babeczki

Popcornowe babeczki są proste do przygotowania i pasują niemal do każdego stylu imprezy. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać słodkie dekoracje. Do wykonania tych prostych babeczek możesz użyć dowolnej czekolady.

Składniki:

  • 400 g czekolady
  • 80 g uprażonego popcornu
  • 4 łyżki ulubionej posypki

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę roztop. Do roztopionej czekolady wsyp popcorn. Wymieszaj.
  2. Powstałą masę przełóż do małych kopijek.
  3. Posyp ulubioną posypką.

8. Kurczak w popcornie

Kurczak w popcornie wydaje się kontrowersyjnym daniem, lecz ma wielu fanów zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Jest to potrawa, które można podać zarówno jako przekąskę, jak i danie główne. Posiłek ten jest prosty w wykonaniu, dzięki temu poradzi sobie z nimi nawet amator.

Składniki:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 jaja
  • 400 g popcornu
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Uprażony popcorn wsyp do miski. Rozgnieć delikatnie ręką.
  2. Mięso umyj. Pokrój w paski o szerokości 2 cm i długości 5 cm.
  3. Jajo rozbij na talerz, roztrzep widelcem.
  4. Mięso przypraw. Panieruj w jajku i popcornie. Czynność powtórz dwukrotnie.
  5. Panierowane mięso smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Opakowanie Go4Taste

Kukurydza na Popcorn ziarno bez oleju - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup ziarna popcornu w sklepie Go4taste

9. Sałatka z popcornem

Choć popcorn kojarzy się wyłącznie z seansem kinowym, to jest to uniwersalny produkt, który można dodać nawet do sałatki. Choć znane są różnorodne wariacje tej potrawy, to na pewno nie próbowałeś naszej szybkiej sałatki z popcornem i kurczakiem. Jest to idealną propozycja, np. jako przystawkę lub lekką kolację. Możesz ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Zamiast wędzonego łososia możesz dodać pierś z kurczaka lub tofu wędzone.

Składniki:

  • 200 g mixu sałat
  • 150 g wędzonego łososia
  • 20 g kukurydzy na popcorn
  • 1 świeży ogórek
  • ½ pęczka rzodkiewki

Sos:

  • 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Popcorn upraż.
  2. Z oliwy z oliwek, musztardy, miodu oraz przypraw przygotuj sos.
  3. Warzywa umyj. Pokrój na plasterki.
  4. Sałatę umyj.
  5. Wędzonego łososia pokrój na mniejsze części.
  6. Sałatę rozłóż na talerzu. Posyp warzywami. Ułóż wędzonego łososia. Posyp popcornem. Polej sosem.

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kukurydza na Popcorn ziarno bez oleju - 1kg
Kukurydza na Popcorn ziarno bez oleju - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.