Bez popcornu wiele osób nie wyobraża sobie seansu w kinie lub w domowym zaciszu. Naturalny smak popcornu jest wyśmienity, jeśli jednak chcesz go podkręcić lub lubisz poznawać nowe smaki, to wypróbuj nasze przepisy na różnorodne przekąski z popcornem.
1. Popcorn serowy
Popcorn serowy jest banalnie prosty do przygotowania – poradzi sobie z nim nawet dziecko. Sprawdzi się zarówno jako przekąska oraz dodatek, np. do sałatek. Jest bardzo smaczny i smakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom.
Składniki:
- 200 g kukurydzy na popcorn
- 150 g sera Cheddar
- 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Popcorn upraż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masło roztop.
- Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Uprażony ciepły popcorn wsyp do miski, polej masłem i posyp serem cheddar. Wymieszaj.
2. Popcorn karmelowy
Popcorn karmelowy jest idealną propozycją dla dużych i małych łasuchów. Świetnie sprawdzi się podczas domowych seansów kinowych. Taki słodki popcorn można stosować również jako dodatek do słodkich wypieków lub dań.
Składniki:
- 400 g ziaren kukurydzy na popcorn
- 2 szklanki drobnego brązowego cukru
- 200 g masła
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
- Dwie duże blachy wysmaruj tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 250°C.
- Upraż popcorn w dużym garnku.
- W dużym rondelku rozpuść brązowy cukier, masło, syrop kukurydziany i sól. Gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj. Powstały sos wylej na popcorn i dokładnie wymieszaj.
- Piecz przez 45 minut w piekarniku bez termoobiegu. Mieszaj co około 15 minut.
3. Sernik z popcornem
Sernik jest ulubionym ciastem Polaków, dlatego jest nawet wersja wege sernika. Niezależnie, na którą z nich się zdecydujesz, to smak tego wykwintnego ciasta podkreśli popcorn karmelowy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na sernik z popcornem bez pieczenia.
Składniki:
- 225 g herbatników
- 110 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu naturalnego
- 75 g cukru pudru
- 100 ml śmietany 36%
- 55 g solonego popcornu
Na sos:
- 30 g masła
- 1 łyżeczka niskotłuszczowego mleka
- 145 g drobnego cukru
- 1 łyżeczki soli morskiej
Sposób wykonania:
- Formę do pieczenia o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść.
- Herbatniki wsyp do miski i rozdrobnij, wlej roztopione masło. Wymieszaj.
- Masę przelej do tortownicy. Wierzch delikatnie wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przygotuj sos. W małym rondelku rozpuść mleko, śmietanę, cukier i sól. Mieszaj, do momentu połączenia się składników. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Odstaw do ostygnięcia – sos zacznie gęstnieć.
- Ser, jogurt i cukier puder wlej do robota kuchennego. Dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą, to dodaj śmietanę, kontynuuj ubijanie na niskich obrotach, ale nie za długo, bo można „przebić” masę.
- Do przygotowanej masy serowej dodaj ½ sosu, delikatnie wymieszaj.
- Masę przelej na schłodzone pokruszone herbatniki. Rozprowadź delikatnie szpatułką cukierniczą.
- Włóż do lodówki i chłodzić przez co najmniej kilka godzin. Po upływie tego czasu rozłóż popcorn na wierzchu, polej pozostałym sosem (jeśli będzie zbyt gęsty, to go podgrzej).
4. Ciasto na zimno z popcornem
Każdy lubi zjeść „coś słodkiego” do kawy. Ciasto z popcornem do takich właśnie należy. Słodko-słony smak został podkreślony słonymi krakersami. Możesz ciasto z popcornem możesz wykonać również w wersji bezmlecznej – na mleczku kokosowym.
Składniki:
- 1,5 opakowania krakersów
- 2 budynie
- 0,8 l mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru pudru
- 1 galaretka
- 200 g prażonego wcześniej popcornu
Sposób wykonania:
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę krakersów.
- Ugotuj budyń. Ściągnij z palnika i od razu wylej na krakersy, następnie połóż kolejną warstwę krakersów.
- Galaretkę rozpuść w szklance wody.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlej tężejącą galaretkę. Ubij.
- Masę z kremówki wylej na wystudzone ciasto. Na wierz wysyp uprażony wcześniej solony popcorn.
5. Zupa z popcornu
Kukurydziana zupa z popcornem jest ciekawym doznaniem kulinarnym. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego zalecamy jej podawanie w chłodne dni.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 średnia cebula
- 1 pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 300 g ziemniaków
- 1,2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 4 łyżki masła
- 50 g ziaren popcornu do prażenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Kukurydzę odcedź na sicie.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę umyj.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Bulion wlej do garnka. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone warzywa.
- Gotuj około 15-20 minut. Dosyp kukurydzę. Gotuj do miękkości.
- W międzyczasie upraż popcorn.
- Wystudź zupę. Przelej do blendera, zblenduj.
- Zupę krem podawaj posypaną popcornem.
6. Bezglutenowy tort z popcornem
Jest bardzo prosty do przygotowania. Zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietany kremówki. Ciasto zalecamy piec w tortownicy 21-24 cm.
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 budynie bezglutenowe
- 2 łyżki mąki ryżowej lub gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 100 g cukru pudru
- 2 galaretki
- 100 g uprażonego wcześniej karmelowego popcornu
Sposób wykonania:
- Formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C.
- Całe jaja ubij z cukrem do białości.
- W misce wymieszaj suche składniki.
- Gdy piana z białek zostanie ubita, to wymieszaj suche składniki razem.
- Do ubitej piany z jajek wsypuj powoli mąkę.
- Ubite ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, to przygotuj krem.
- Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
- Ubij mleczko kokosowe, dodaj cukier puder. Do masy wlej powoli tężejące galaretki. Delikatnie ubij.
- Wstaw do schłodzenia do lodówki.
- Ciasto przekrój. Przełóż masą. Boki i wierz tortu posmaruj delikatnie resztą masy. Posyp wierzch i boki ciasta popcornem. Przechowuj w lodówce.
7. Popcornowe babeczki
Popcornowe babeczki są proste do przygotowania i pasują niemal do każdego stylu imprezy. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać słodkie dekoracje. Do wykonania tych prostych babeczek możesz użyć dowolnej czekolady.
Składniki:
- 400 g czekolady
- 80 g uprażonego popcornu
- 4 łyżki ulubionej posypki
Sposób wykonania:
- Czekoladę roztop. Do roztopionej czekolady wsyp popcorn. Wymieszaj.
- Powstałą masę przełóż do małych kopijek.
- Posyp ulubioną posypką.
8. Kurczak w popcornie
Kurczak w popcornie wydaje się kontrowersyjnym daniem, lecz ma wielu fanów zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Jest to potrawa, które można podać zarówno jako przekąskę, jak i danie główne. Posiłek ten jest prosty w wykonaniu, dzięki temu poradzi sobie z nimi nawet amator.
Składniki:
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 2 jaja
- 400 g popcornu
- olej do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Uprażony popcorn wsyp do miski. Rozgnieć delikatnie ręką.
- Mięso umyj. Pokrój w paski o szerokości 2 cm i długości 5 cm.
- Jajo rozbij na talerz, roztrzep widelcem.
- Mięso przypraw. Panieruj w jajku i popcornie. Czynność powtórz dwukrotnie.
- Panierowane mięso smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
9. Sałatka z popcornem
Choć popcorn kojarzy się wyłącznie z seansem kinowym, to jest to uniwersalny produkt, który można dodać nawet do sałatki. Choć znane są różnorodne wariacje tej potrawy, to na pewno nie próbowałeś naszej szybkiej sałatki z popcornem i kurczakiem. Jest to idealną propozycja, np. jako przystawkę lub lekką kolację. Możesz ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Zamiast wędzonego łososia możesz dodać pierś z kurczaka lub tofu wędzone.
Składniki:
- 200 g mixu sałat
- 150 g wędzonego łososia
- 20 g kukurydzy na popcorn
- 1 świeży ogórek
- ½ pęczka rzodkiewki
Sos:
- 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Popcorn upraż.
- Z oliwy z oliwek, musztardy, miodu oraz przypraw przygotuj sos.
- Warzywa umyj. Pokrój na plasterki.
- Sałatę umyj.
- Wędzonego łososia pokrój na mniejsze części.
- Sałatę rozłóż na talerzu. Posyp warzywami. Ułóż wędzonego łososia. Posyp popcornem. Polej sosem.