• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak uprażyć kaszę jaglaną?

Jak uprażyć kaszę jaglaną?

Prażenie kaszy jaglanej wykonuje się bardzo często tuż przed jej ugotowaniem. Wystarczy wrzucić ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości

3 lutego 2022

Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości

Spis treści pokaż
1. Jak powstają suszone pomidory?
2. Suszone pomidory – wartości odżywcze
3. Suszone pomidory właściwości
4. Suszone pomidory na słońcu a pomidory w oleju.
5. Suszone pomidory, do czego stosować?

Pomidory suszone (na słońcu) są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości prozdrowotne?

Jak powstają suszone pomidory?

Suszenie na słońcu jest jedną z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Sposób ten był już znany i stosowany w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Suszenie na słońcu było stosowane tylko w słonecznych krajach o ciepłym klimacie.
Dojrzałe, czerwone pomidory, zanim zostaną poddane procesowi suszenia, to są konserwowane w dwutlenku siarki lub w soli w celu poprawy smaku. Warto wybierać tylko te pomidory, które są konserwowane solą. Pomidory zawierają więcej wody niż inne owoce, dlatego muszą suszyć się na słońcu od 4 do 10 dni. Najczęściej owoce układa się na specjalnych metalowych tackach na ogrodzonej siatką przestrzeni. Dzięki rozwojowi technologii pomidory suszy się w specjalnych suszarkach lub taśmach z gorącym powietrzem. Do suszenia wybiera się tylko zdrowe i dojrzałe okazy. Pomidory w czasie suszenia tracą od 88 do 93% swojej pierwotnej masy.

Suszenie pomidorów na słońcu

Suszone pomidory – wartości odżywcze

Pomidory suszone są bogate w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W jednej porcji 28 g suszonych pomidorów jest:

Wartości odżywcze suszonych pomidorów (tabela)

SkładnikiSuszone pomidory (na słońcu)
Porcja28 g
Kalorie72.24
Witaminy
Lutein + zeaxanthin397.32 mcg
Retinol0 mcg
Tiamina0.15 mg
Ryboflawina0.14 mg
Niacyna2.53 mg
Witamina B60.09 mg
Witamina K112 mcg
Cholina29.30 mg
Minerały
Wapń, Ca30.80 mg
Miedź, Cu0.40 mg
Żelazo, Fe2.55 mg
Magnez, Mg54.32 mg
Fosfor, P99.68 mg
Potas, K959.56 mg
Selen, Se1.54 mcg
Sód, Na29.96 mg
Cynk, Zn0.56 mg
Tłuszcze
Tłuszcz0.83 g
Węglowodany
Węglowodany15.61 g
Cukry10.53 g
Źródło: nutritionvalue.org



Pomidory suszone na słońcu mają te same składniki odżywcze w formie skoncentrowanej (po odparowaniu wody). Dlatego są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru niż świeże pomidory.

Świetne źródło likopenu

Likopen jest karotenoidem o właściwościach przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Badania wykazały, że dieta bogata w likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób metabolicznych oraz chorób serca. Likopen zapobiega występowaniu niektórych nowotworów. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego warto go jeść z dodatkiem tłuszczu np. w sałatce.

Bogate w witaminy i minerały

Pomidory suszone zawierają bardzo dużo witamin oraz składników mineralnych. Są świetnym źródłem witaminy A i C oraz potasu. Zawierają również magnez, ryboflawinę i żelazo.
Witamina C zawarta w pomidorach suszonych wspomaga układ odpornościowy oraz zdrowie skóry. Jest ona również silnym przeciwutleniaczem. Tym samym pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Potas jest minerałem, który bierze udział w regulacji płynów oraz pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
Prowitamina A jest przekształcana w organizmie w witaminy A. Pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Źródło błonnika pokarmowego

100 g pomidorów suszonych pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Pomidory suszone zawierają głównie nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dzięki temu produkt ten jest świetnym sposobem na zaparcia. Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga chronić układ sercowo- naczyniowy przed chorobami serca, rakiem okrężnicy oraz innymi chorobami.


Opakowanie Go4Taste

Suszone pomidory na słońcu - 500g – cena : 17,00 zł

Kup pomidory suszone sklep go4taste

Suszone pomidory właściwości

Codzienne jedzenie jednej porcji pomidorów suszonych ma wiele korzyści dla zdrowia:

  • mogą być stosowane jako profilaktyka w zapobieganiu chorób nowotworowych – dzięki dużej zawartości lipogenu. Jest on lepiej przyswajalny w pomidorów suszonych niż świeżych;
  • mogą być stosowane jako profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego – likopen ma silne działanie antyoksydacyjne, a magnez wpływa korzystnie na układ sercowo – naczyniowy.
  • ma właściwości antykancerogenne – nieliczne badania potwierdziły, że lipogen zmniejsza aktywność komórek nowotworowych raka piersi;
  • jako profilaktyka w chorobach układu kostnego – są najczęściej spowodowane przez zwiększony stres oksydacyjny oraz stan zapalny;
  • wspomaga pracę mięśni – dzięki dużej zawartości magnezu;
  • wspomagają pracę układu trawiennego – dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie;
  • wzmacniają układ odpornościowy – dzięki dużej zawartości wit. C wzmacniają układ odpornościowy organizmu.
  • Pomidory suszone należy jeść z umiarem, mimo że mają wiele właściwości prozdrowotnych, to mają również wysoką zawartość sodu.

Suszone pomidory na słońcu a pomidory w oleju.

Czym różnią się naturalnie suszone pomidory od tych trzymanych w oleju? Poznaj różnice: Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju

Suszone pomidory, do czego stosować?

Suszone pomidory są produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mają skoncentrowany smak, dlatego świetnie nadają się do dań z makaronem, zup oraz innych potraw.

Pomidory suszone można wykorzystać do:

  • spaghetti,
  • do pizzy z kurczakiem,
  • można dodać do ciasta chlebowego, razem z bazylią i parmezanem;
  • do omletów warzywnych,
  • do kaszotto,
  • do humusu,
  • wegańskiej zupy z białej fasoli,
  • do sałatek.

Pomidory suszone mają lekko słodki smak, dzięki temu idealnie sprawdzą się zarówno do słodkich i pikantnych potraw.

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów (przepis)

Pesto, czyli gęsty sos, który można użyć zarówno jako dodatek do makaronów, jak i pastę do smarowania pieczywa. Pesto z suszonych pomidorów jest bardzo łatwe do wykonania, a listę składników można dowolnie modyfikować, dodając np. suszoną żurawinę.

Składniki:

  • ½ szklanki suszonych pomidorów,
  • ¾ szklanki wody,
  • ¼ szklanki ulubionych orzechów,
  • ¼ szklanki ulubionych ziół np. bazylia, zielona pietruszka,
  • 2- 4 łyżek oliwy.
  • Wg uznania ¼ suszonej żurawiny lub startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera lub robota.
  2. Miksuj przez około 3-4 na pulse.
  3. Dodaj oliwę. Zmiksuj.
  4. Dopraw solą i pieprzem.


Sałatka z kaszą i suszonymi pomidorami (przepis)

Sałatka z kaszą i suszonymi pomidorami jest potrawą, którą można przygotować wcześniej i np. wziąć ze sobą do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • 100 g różyczek brokułów,
  • ½ małej cebuli,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 3 łyżki pestek granatu,
  • ½ posiekanej natki pietruszki,
  • 80 g sera feta.

Sos:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub dyniowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ ząbka czosnku,
  • ½ suszonego oregano i bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.1
  2. Różyczki brokuła obgotuj w gorącej wodzie.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
  5. Migdały upraż na suchej patelni.
  6. Przygotuj sos. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, oregano i bazylię. Dodaj sól i pieprz. Potrząsaj energicznie słoikiem do momentu wymieszania się składników.
  7. W misce umieść wszystkie składniki sałatki. Polej sosem. Wymieszaj.


Omlet z suszonymi pomidorami (przepis)

Omlet z suszonymi pomidorami jest świetnym sposobem na pełnowartościowe śniadanie.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • ¼ pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g pieczarek,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 3-4 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ½ łyżeczki oregano i bazylii.

Przygotowanie:

  1. Por pokrój w cienkie plasterki.
  2. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Pieczarki pokrój w drobne plastry.
  4. Pomidory drobno posiekaj.
  5. Rozgrzej patelnię o średnicy 22- 24 cm.
  6. Nalej odrobinę oleju.
  7. Podsmaż na nim pora i pieczarki.
  8. Jaja roztrzep. Dodaj przyprawy.
  9. Na patelnię wrzuć pokrojone pomidory.
  10. Na podsmażone warzywa wlej masę jajeczną.
  11. Posyp serem.
  12. Smaż na małym ogniu przez 3- 5 minut.
  13. Zsuń gotowy omlet na deskę.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Suszone pomidory na słońcu - 500g
Suszone pomidory na słońcu - 500g
17,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.