Pomidory suszone (na słońcu) są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości prozdrowotne?
Jak powstają suszone pomidory?
Suszenie na słońcu jest jedną z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Sposób ten był już znany i stosowany w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Suszenie na słońcu było stosowane tylko w słonecznych krajach o ciepłym klimacie.
Dojrzałe, czerwone pomidory, zanim zostaną poddane procesowi suszenia, to są konserwowane w dwutlenku siarki lub w soli w celu poprawy smaku. Warto wybierać tylko te pomidory, które są konserwowane solą. Pomidory zawierają więcej wody niż inne owoce, dlatego muszą suszyć się na słońcu od 4 do 10 dni. Najczęściej owoce układa się na specjalnych metalowych tackach na ogrodzonej siatką przestrzeni. Dzięki rozwojowi technologii pomidory suszy się w specjalnych suszarkach lub taśmach z gorącym powietrzem. Do suszenia wybiera się tylko zdrowe i dojrzałe okazy. Pomidory w czasie suszenia tracą od 88 do 93% swojej pierwotnej masy.
Suszone pomidory – wartości odżywcze
Pomidory suszone są bogate w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W jednej porcji 28 g suszonych pomidorów jest:
Wartości odżywcze suszonych pomidorów (tabela)
Składniki | Suszone pomidory (na słońcu) |
---|---|
Porcja | 28 g |
Kalorie | 72.24 |
Witaminy | |
Lutein + zeaxanthin | 397.32 mcg |
Retinol | 0 mcg |
Tiamina | 0.15 mg |
Ryboflawina | 0.14 mg |
Niacyna | 2.53 mg |
Witamina B6 | 0.09 mg |
Witamina K1 | 12 mcg |
Cholina | 29.30 mg |
Minerały | |
Wapń, Ca | 30.80 mg |
Miedź, Cu | 0.40 mg |
Żelazo, Fe | 2.55 mg |
Magnez, Mg | 54.32 mg |
Fosfor, P | 99.68 mg |
Potas, K | 959.56 mg |
Selen, Se | 1.54 mcg |
Sód, Na | 29.96 mg |
Cynk, Zn | 0.56 mg |
Tłuszcze | |
Tłuszcz | 0.83 g |
Węglowodany | |
Węglowodany | 15.61 g |
Cukry | 10.53 g |
Pomidory suszone na słońcu mają te same składniki odżywcze w formie skoncentrowanej (po odparowaniu wody). Dlatego są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru niż świeże pomidory.
Świetne źródło likopenu
Likopen jest karotenoidem o właściwościach przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Badania wykazały, że dieta bogata w likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób metabolicznych oraz chorób serca. Likopen zapobiega występowaniu niektórych nowotworów. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego warto go jeść z dodatkiem tłuszczu np. w sałatce.
Bogate w witaminy i minerały
Pomidory suszone zawierają bardzo dużo witamin oraz składników mineralnych. Są świetnym źródłem witaminy A i C oraz potasu. Zawierają również magnez, ryboflawinę i żelazo.
Witamina C zawarta w pomidorach suszonych wspomaga układ odpornościowy oraz zdrowie skóry. Jest ona również silnym przeciwutleniaczem. Tym samym pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Potas jest minerałem, który bierze udział w regulacji płynów oraz pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
Prowitamina A jest przekształcana w organizmie w witaminy A. Pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Źródło błonnika pokarmowego
100 g pomidorów suszonych pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Pomidory suszone zawierają głównie nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dzięki temu produkt ten jest świetnym sposobem na zaparcia. Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga chronić układ sercowo- naczyniowy przed chorobami serca, rakiem okrężnicy oraz innymi chorobami.
Suszone pomidory właściwości
Codzienne jedzenie jednej porcji pomidorów suszonych ma wiele korzyści dla zdrowia:
- mogą być stosowane jako profilaktyka w zapobieganiu chorób nowotworowych – dzięki dużej zawartości lipogenu. Jest on lepiej przyswajalny w pomidorów suszonych niż świeżych;
- mogą być stosowane jako profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego – likopen ma silne działanie antyoksydacyjne, a magnez wpływa korzystnie na układ sercowo – naczyniowy.
- ma właściwości antykancerogenne – nieliczne badania potwierdziły, że lipogen zmniejsza aktywność komórek nowotworowych raka piersi;
- jako profilaktyka w chorobach układu kostnego – są najczęściej spowodowane przez zwiększony stres oksydacyjny oraz stan zapalny;
- wspomaga pracę mięśni – dzięki dużej zawartości magnezu;
- wspomagają pracę układu trawiennego – dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie;
- wzmacniają układ odpornościowy – dzięki dużej zawartości wit. C wzmacniają układ odpornościowy organizmu.
- Pomidory suszone należy jeść z umiarem, mimo że mają wiele właściwości prozdrowotnych, to mają również wysoką zawartość sodu.
Suszone pomidory na słońcu a pomidory w oleju.
Czym różnią się naturalnie suszone pomidory od tych trzymanych w oleju? Poznaj różnice: Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju
Suszone pomidory, do czego stosować?
Suszone pomidory są produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mają skoncentrowany smak, dlatego świetnie nadają się do dań z makaronem, zup oraz innych potraw.
Pomidory suszone można wykorzystać do:
- spaghetti,
- do pizzy z kurczakiem,
- można dodać do ciasta chlebowego, razem z bazylią i parmezanem;
- do omletów warzywnych,
- do kaszotto,
- do humusu,
- wegańskiej zupy z białej fasoli,
- do sałatek.
Pomidory suszone mają lekko słodki smak, dzięki temu idealnie sprawdzą się zarówno do słodkich i pikantnych potraw.
Pesto z suszonych pomidorów (przepis)
Pesto, czyli gęsty sos, który można użyć zarówno jako dodatek do makaronów, jak i pastę do smarowania pieczywa. Pesto z suszonych pomidorów jest bardzo łatwe do wykonania, a listę składników można dowolnie modyfikować, dodając np. suszoną żurawinę.
Składniki:
- ½ szklanki suszonych pomidorów,
- ¾ szklanki wody,
- ¼ szklanki ulubionych orzechów,
- ¼ szklanki ulubionych ziół np. bazylia, zielona pietruszka,
- 2- 4 łyżek oliwy.
- Wg uznania ¼ suszonej żurawiny lub startego parmezanu.
Przygotowanie:
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera lub robota.
- Miksuj przez około 3-4 na pulse.
- Dodaj oliwę. Zmiksuj.
- Dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z kaszą i suszonymi pomidorami (przepis)
Sałatka z kaszą i suszonymi pomidorami jest potrawą, którą można przygotować wcześniej i np. wziąć ze sobą do pracy.
Składniki:
- 100 g kaszy
- 150 g suszonych pomidorów,
- 100 g różyczek brokułów,
- ½ małej cebuli,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- 3 łyżki pestek granatu,
- ½ posiekanej natki pietruszki,
- 80 g sera feta.
Sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub dyniowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ ząbka czosnku,
- ½ suszonego oregano i bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.1
- Różyczki brokuła obgotuj w gorącej wodzie.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Migdały upraż na suchej patelni.
- Przygotuj sos. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, oregano i bazylię. Dodaj sól i pieprz. Potrząsaj energicznie słoikiem do momentu wymieszania się składników.
- W misce umieść wszystkie składniki sałatki. Polej sosem. Wymieszaj.
Omlet z suszonymi pomidorami (przepis)
Omlet z suszonymi pomidorami jest świetnym sposobem na pełnowartościowe śniadanie.
Składniki:
- 3 jaja,
- ¼ pora,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g pieczarek,
- 6 suszonych pomidorów,
- 3-4 łyżek posiekanej natki pietruszki,
- 30 g żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- ½ łyżeczki oregano i bazylii.
Przygotowanie:
- Por pokrój w cienkie plasterki.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Pieczarki pokrój w drobne plastry.
- Pomidory drobno posiekaj.
- Rozgrzej patelnię o średnicy 22- 24 cm.
- Nalej odrobinę oleju.
- Podsmaż na nim pora i pieczarki.
- Jaja roztrzep. Dodaj przyprawy.
- Na patelnię wrzuć pokrojone pomidory.
- Na podsmażone warzywa wlej masę jajeczną.
- Posyp serem.
- Smaż na małym ogniu przez 3- 5 minut.
- Zsuń gotowy omlet na deskę.