Orzechy makadamia warto wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na ich bogaty maślany smak. Ten australijski przysmak to cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Makadamia zawierają też przyzwoitą ilość witaminy B1, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia.
Jak rosną orzechy makadamia?
Orzechy makadamia pochodzą z owocu dużego, wiecznie zielonego drzewa, wywodzącego się ze wschodniej Australii. Tysiące lat przed europejskim osadnictwem, Aborygeni z Australii gromadzili orzechy z lasów deszczowych i spożywali je jako przekąski. Dopiero na początku lat osiemdziesiątych XIX wieku orzech makadamia został po raz pierwszy wprowadzony na Hawaje, które dziś są jednym z wiodących producentów tych orzechów.
Orzechy są często zanurzane w czekoladzie i sprzedawane jako wyroby cukiernicze lub używane w wypiekach, takich jak białe orzechowe ciasteczka z orzechami makadamia. Ich przyjemny, łagodny smak działa również dobrze w pikantnych potrawach.
W jaki sposób zbierane są orzechy makadamia?
Orzechy makadamia są gotowe do zbioru, gdy owoce zaczynają spadać na ziemię. Wielkie wytwórnie używają mechanicznych zamiatarek do zbierania orzechów z gleby w sadzie. Następnie orzechy są wysyłane do zakładów przetwórczych, gdzie są suszone i opłukiwane w ciągu 24 godzin od zbioru w celu odsłonięcia gładkich, twardych skorupek orzechów makadamia. Są one następnie czyszczone i przechodzą przez kontrolę jakości, gdzie są sortowane według wielkości i koloru. W celu wyłuskania, orzechy są przeciskane za pomocą stalowych rolek, które wywierają wystarczający nacisk, aby rozbić skorupę i wydobyć sam nadający się do spożycia orzech.
Jak wyglądają orzechy makadamia?
Orzechy makadamia mają niezwykle twardą skorupę o ciemnobrązowym zabarwieniu, którą bardzo trudno otworzyć. Z tego powodu, jeśli nie chcemy siłować się z orzechami, lepszym rozwiązaniem jest kupować je bez łupiny. W zależności od gatunku drzewa, z jakiego pochodzą skorupka może być gładka (Macadamia integrifolia) lub szorstka (Macadamia tetraphylla). Jądro orzechów makadamia jest niewielkie, okrągłe i ma jasny kolor. Na pierwszy rzut oka makadamia mogą przypominać ziarna ciecierzycy.
Jak smakują orzechy makadamia?
Smak orzechów makadamia jest wyjątkowy, bogaty, oryginalny i w niczym nie przypomina tradycyjnych orzechów drzewnych – laskowych czy włoskich. Makadamia są kremowe i subtelnie maślane. Kosztując je, masz wrażenie, że chrupiesz lekko słodkie i delikatne masło. Chcesz przygotować niecodzienną i rozpływającą się w ustach przekąskę? Upraż orzechy makadamia i dodaj do nich nieco soli.
Co zawierają orzechy makadamia?
Makadamia są orzechami, które wyróżniają się najwyższą zawartością kalorii spośród wszystkich dostępnych orzechów. W jednej porcji (30 g) znajduje się prawie 215 kalorii. Australijski przysmak wyróżnia się również wyższą zawartością tłuszczu niż w innych popularnych orzechach takich jak migdały nerkowce czy orzechy włoskie. W jednej garści (30 g) makadamia znajduje się aż 21 gramów całkowitego tłuszczu. Na szczęście prawie 75% to tłuszcze jednonienasycone, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Garść orzechów makadamia pokrywa aż 21% zapotrzebowania dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 (tiamina), a także 19% dziennego zapotrzebowania na miedź.
Orzechy makadamia – wartości odżywcze
Wartości odżywcze na 100 gram:
- kalorie (wartość energetyczna): 718 kcal / 3004 kJ;
- białko: 7,91 g;
- tłuszcz ogółem: 75,77 g;
- nasycone: 12,061 g;
- jednonienasycone: 58,877 g;
- wielonienasycone: 1,502 g;
- omega-3: 0,206 g;
- omega-6: 1,296 g;
- węglowodany: 13,82 g;
- błonnik pokarmowy: 8,6 g.
Orzechy makadamia witaminy:
- wit. E: 0,54 mg;
- wit. C: 1,2 mg;
- wit. B1: 1,195 mg;
- wit. B2: 0,162 mg;
- wit. B3 (PP): 2,473 mg;
- wit. B6: 0,275 mg;
- kwas foliowy: 11 µg;
- kwas pantotenowy: 0,758 mg.
Orzechy makadamia minerały:
- wapń: 85 mg;
- żelazo: 3,69 mg;
- magnez: 130 mg;
- fosfor: 188 mg;
- potas: 368 mg;
- sód: 5 mg;
- cynk: 1,30 mg;
- miedź: 0,76 mg;
- mangan: 4,13 mg;
- selen: 3,6 µg;
- fitosterole 116 mg.
Orzechy makadamia a indeks glikemiczny
Jedną z zalet orzechów makadamia jest również niska zawartość węglowodanów i cukru oraz niski indeks glikemiczny. W ten sposób ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Z tego powodu mogą one być w określonych ilościach spożywane przez osoby chore na cukrzycę typu 2.
Dziennie zapotrzebowanie na składniki odżywcze w porcji orzechów makadamia (30g)
Składnik | Makadamia (dzienne zapotrzebowanie) |
---|---|
Waga | 30 g |
Kalorie | 214.8 |
Witaminy | |
Niacyna | 4 % |
Ryboflawina | 2 % |
Tiamina | 18 % |
Witamina B6 | 8 % |
Witamina E (alpha-tocopherol) | 1 % |
Minerały | |
Wapń, Ca | 2 % |
Miedź, Cu | 19 % |
Żelazo, Fe | 4 % |
Magnez, Mg | 9 % |
Fosfor, P | 8 % |
Potas, K | 2 % |
Selen, Se | 6 % |
Sód, Na | 5 % |
Cynk, Zn | 4 % |
Proteiny | |
Białko | 5 % |
Tłuszcze | |
Tłuszcze | 29 % |
Tłuszcze nasycone | 18 % |
Węglowodany | |
Węglowodany | 1 % |
Błonnik | 9 % |
Orzechy makadamia właściwości
Zwiększają metabolizm
Orzechy makadamia są jednym z niewielu rodzajów żywności, które zawierają kwas palmitynowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy, które może poprawić metabolizm tłuszczów. Badanie z 2011 roku opublikowane w czasopiśmie Lipids in Health and Disease zbadało wpływ suplementacji kwasem palmitolowym u myszy z cukrzycą. Naukowcy odkryli, że kwas palmitynowy jest korzystny dla poprawy wrażliwości na insulinę i zmniejszenia wzrostu masy ciała.
Zdrowe serce
Prawie osiemdziesiąt procent tłuszczu w orzechach makadamia jest jednonienasycony, co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia. Badanie z 2008 roku opublikowane w The Journal of Nutrition badało wpływ diety bogatej w orzechy makadamia na osoby o wysokim poziomie cholesterolu. W ramach diety zdrowej dla serca spożycie orzechów makadamia pomogło obniżyć poziom „złego” cholesterolu całkowitego i LDL u badanych pacjentów.
Doskonały stosunek omega-6 do omega-3
W porównaniu do innych orzechów, makadamia zawierają najniższy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (6: 1), co jest ważne, ponieważ wiele zachodnich diet narażonych jest na zbyt dużo kwasów omega-6 i zbyt mało kwasów omega-3. Spożywanie pokarmów ze zdrowym udziałem obu niezbędnych kwasów tłuszczowych jest ważne dla zmniejszenia stanu zapalnego w naszym ciele.
Silne przeciwutleniacze
Orzechy makadamia są bogate w silne przeciwutleniacze, takie jak fitochemikalia i witaminę E. Te przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom komórek i stresowi oksydacyjnemu powodowanemu przez wolne rodniki, które są związane z przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby serca, nowotwory i udar.
Wszechstronne orzechy
Orzechy makadamia są dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Są również doskonałym źródłem tiaminy i manganu. Tiamina odgrywa ważną rolę we wspieraniu układu nerwowego, utrzymaniu dobrego zdrowia w oku i wspomaganiu funkcji mózgu. Mangan jest wymagany do wchłaniania wapnia, rozwoju kości i regulacji poziomu cukru we krwi.
Orzechy makadamia – zastosowanie w kuchni
Słodki smak i kremowa konsystencja orzechów sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, w tym zarówno klasycznych deserów – takich jak orzechowe ciastka makadamia – jak i tradycyjnych pikantnych dań – takich jak mahi-mahi.
Aby wydobyć jeszcze głębszą słodycz, zaleca się połączenie orzechów makadamia z białą czekoladą, bananami, żurawiną lub kokosem. Świetnie również komponują się z rybami. Orzechy można pozostawić całe lub posiekane, ale służą one do zapewnienia idealnego chrupnięcia, gdy pozostaną w większym rozmiarze.
W przypadku potraw pikantnych struktura będzie się różnić w zależności od dania. Na przykład pesto wymaga zmielenia orzechów na drobny proszek za pomocą blendera. Alternatywnie, można użyć mąki z orzechów makadamia do połączenia z kolendrą i olejem kokosowym. Można również łączyć całe orzechy lub kawałki orzecha ze świeżym ananasem, aby podawać je razem z rybą w panierce według własnego wyboru.
- Dodaj go do hummusu. Zmielone orzechy makadamia wzmocnią kremową konsystencję humusu. Efekt cię zaskoczy!
- Przygotuj wegański ser orzechowy. Maślane orzechy świetnie nadają się do przygotowania wegańskich deserów i serów. Można z nich przygotować pyszny, kremowy, miękki wegański ser orzechowy
- Posyp nimi potrawy. Posiekane urozmaicą konsystencję kremowych zup lub makaronowych sosów.
- Wykorzystaj do panierki. Grubo zmielone lub posiekane makadamia doskonale sprawdzą się jako panierka do ryby lub kurczaka
Zobacz też: Orzechy makadamia: jak jeść?
Prażenie orzechów makadamia
Zobacz: Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?
Jak przechowywać orzechy makadamia?
Orzechy makadamia można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, takim jak spiżarnia, przez okres do czterech tygodni. Aby wydłużyć czas przydatności makadamia, przenieś je do lodówki lub zamrażarki. Ze względu na wysoką zawartość oleju, jeśli orzechy są przechowywane dłużej niż jeden miesiąc, należy je trzymać w lodówce, aby zachować świeżość i zapobiec jełczeniu. W ten sposób mogą być przechowywane w lodówce przez okres do sześciu miesięcy lub przeniesione do hermetycznego pojemnika lub grubszej torby i przechowywane w zamrażarce przez okres do jednego roku.
Orzechy makadamia: gdzie kupić?
Po pożywne i świeże orzechy makadamia zapraszamy serdecznie do naszego sklepu. Aktualne ceny można znaleźć na naszej stronie internetowej orzechy makadamia sklep Go4taste.pl
FAQ – najczęstsze pytania o orzechy makadamia
Czy orzechy makadamia są tuczące?
Wbrew pozorom odpowiedź brzmi nie. Przegląd, aż 82 badań[1] udowodnił, że regularne spożywanie orzechów nie przyczynia się do wzrostu wagi. Jest wręcz odwrotnie, codzienne jedzenie orzechów zmniejsza apetyt, a tym samym ochotę na podjadanie.
Czy orzechy makadamia obniżają cholesterol?
Tak, orzechy makadamia obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Analizy naukowe[2] udowodniły, że regularne zjadanie garści orzechów makadamia pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
Czy osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinoodporność mogą jeść orzechy makadamia?
Oczywiście, że tak! Orzechy makadamia mają niski IG=10, dzięki temu są świetną przekąską dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinoodporność. Dodawanie ich do posiłków lub przekąsek zmniejsza wysokość IG potraw.
Przegląd badań[3] udowodnił, że jedzenie orzechów pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę. Analiza wielu badań naukowych[4] przeprowadzonych na grupie 500 tys. uczestników udowodniła, że spożywanie 30 g orzechów makadamia 3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu 2 o 13%.
Czy makadamia są zdrowe dla jelit?
W porcji orzechów 30 g jest 2 g błonnika pokarmowego, który jest nie tylko niezbędny dla zdrowia jelit. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Orzechy makadamia zawierają wyłącznie zdrowe tłuszcze roślinne i niską zawartość cukru.
Czy orzechy makadamia zmniejszają ryzyko zachorowania na raka?
Spożywanie pojedynczych produktów żywnościowych nie zapobiega występowaniu nowotworów. Orzechy makadamii są świetnym źródłem są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób m.in. raka.
Dlaczego orzechy makadamia są takie drogie?
Orzechy makadamia słyną nie tylko ze swoich wartości odżywczych, lecz również z wysokiej ceny. Są to jedne z najdroższych orzechów. Jest to spowodowane przez kilka czynników: uprawa, pracochłonny i długotrwały czas zbiorów (orzechy zbierane są wyłącznie ręcznie) oraz drogi transport.
Czy orzechy makadamia można prażyć?
Oczywiście, że tak! Orzechy makadamia możesz prażyć zarówno samodzielnie, jak i dodatkami. Świetnie smakują prażone z miodem lub na ostro np. z papryką. Pamiętaj, aby podczas prażenia przewracać orzechy makadamia.
Czy orzechy makadamia można jeść na diecie keto?
Orzechy makadamii mogą spożywać osoby na diecie keto. Produkt ten zawiera „dobre tłuszcze”, które pomagają w utrzymaniu stanu ketozy. Są one niezbędne do właściwego wchłaniania wielu witamin i składników mineralnych.
Ile orzechów makadamia trzeba jeść dziennie?
Porcja orzechów makadamia to 30 g lub 15 całych orzechów. Oczywiście możesz zjeść więcej orzechów makadamia.
Czy solone orzechy makadamia warto jeść?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Orzechy makadamia są świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety zbyt duża ilość sodu w diecie może powodować różnorodne problemy zdrowotne, przyczyniając się m.in. do wzrostu ciśnienia krwi, zwiększonego ryzyka występowania chorób serca. Dietetycy zalecają wyłącznie niesolone orzechy makadamia.
Badanie opublikowane w 2017 roku Lancet Global Burden of Disease Study[5] udowodniło, że dieta bogata w sód (sól) jest głównym dietetycznym czynnikiem wywołującym śmiertelność. Dlatego, jeśli spożywasz dużo soli, to wybierz niesolone orzechy makadamia.
Materiały źródłowe
- Nutrient Composition of Tree Nuts. https://wisdom-site-nutsforlife-com-au.s3.amazonaws.com/uploads/2019/07/NFL516-NFL-Ready-Reckoner-2018-LR.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18356332/ - A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25076495/
- Is nut consumption associated with decreased risk of type 2 diabetes? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4196491/
- Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext