Miody smakowe są nowością na polskim rynku. Jest to połączenie miodu wielokwiatowego i liofilizowanych owoców. Czym są miody smakowe? Dlaczego warto je jeść?
Czym jest miód smakowy?
Miody owocowe jest to połączenie klasycznego miodu wielokwiatowego z liofilizowanymi owocami w proszku. Wyróżniają się bogatym składem. W zależności od rodzaju mogą zawierać 93 – 95% miodu wielokwiatowego z Roztocza i 5-7% sproszkowanych liofilizowanych owoców: malin, borówek, truskawek, cytryny lub pomarańczy z imbirem. To doskonała opcja dla osób poszukujących nowych smaków oraz dla tych, którym smak miodu nie odpowiada, a chcą skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości.
Jakie są właściwości prozdrowotne miodów smakowych?
Połączenie miodu wielokwiatowego z liofilizowanymi owocami sprawia, że taki produkt ma więcej wartości odżywczych niż zwykły miód. Są świetnym źródłem witamin i minerałów Miód ma wiele cennych wartości odżywczych takich jak witaminy: C, D i z grupy B oraz minerały: magnez, wapń, potas, fosfor, krzem, mangan, miedź, sód i żelazo. Miody zawierają również cenne dla zdrowia flawonoidy, przeciwutleniacze i związki fenolowe.
Wartości odżywcze miodu zostały wzbogacone o wartości odżywcze owoców m.in. witaminy: C i E, kwas foliowy oraz minerały: potas, sód i magnez.
- Wzmacniają odporność. Miód zawiera fenole i flawonoidy, które wzmacniają układ odpornościowy. Dla wzmocnienia odporności polecamy miód wzbogacony liofilizowaną pomarańczą z imbirem, malinami lub cytryną. Dzięki dodatku liofilizowanych owoców są świetnym źródłem witaminy C, która naturalnie wzmacnia odporność.
- Dodają energii. Miody smakowe są źródłem cukrów prostych- glukozy i fruktozy. Są łatwo przyswajane, dzięki temu dają energię od razu.
Owoc liofilizowany w miodzie — co to oznacza?
Liofilizacja jest procesem od wieków stosowanym do naturalnej konserwacji żywności. Proces liofilizacji to suszenie owoców przez ich zamrożenie (w temp. -50°C). Podczas tego procesu temperatura jest podnoszona powoli, a cząsteczki zamrożonej wody przechodzą od razu w stan gazowy. Więcej o liofilizowanych owocach przeczytasz w artykule: Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?
Po jakie miody smakowe sięgnąć?
Zawsze przy zakupie miodu smakowego szczególnie dobrze przestudiujemy etykietę ze składem produktu. Ważne są nie tylko poszczególne komponenty, ale również miejsce zbioru i producent.
Najlepsze są miody smakowe pochodzące z terenów o względnie czystym środowisku i zdrowym ekosystemie. Takie warunki panują m.in na na wschodzie Polski w rejonie Roztocza. Tereny te objęte są programem NATURA 2000, a same miody produkowane w tamtejszych pasiekach wyróżniają się bogatym składem i wybornym smakiem. Do przygotowywania miodów owocowych wykorzystywany jest tradycyjny miód wielokwiatowy pochodzący z tamtych terenów. Do miodu dodawany jest wsad w postaci sproszkowanych liofilizowanych owoców. Miody smakowe z Doliny Roztocza mają zwartość 7% liofilizowanych owoców- jest to najwięcej ze wszystkich smakowych miodów dostępnych na rynku.
Miód z dodatkiem maliny liofilizowanej
(93% miodu wielokwiatowego + 7% maliny). Miód smakowy wytwarzany w Polsce i pochodzący z Doliny Roztocza.
To świetna opcja dla małych „niejadków”, które nie chcą się przełamać do jedzenia normalnego miodu. Miód smakowy malinowy ma dużą zawartość witaminy C, dlatego jest szczególnie polecany do wzmacniania odporności w okresie jesienno- zimowym. Miód smakowy- malinowy można podawać dziecku z łyżeczki lub jako dodatek do pieczywa.
Przeczytaj również: Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?
Miód z dodatkiem cytryny liofilizowanej
93% miodu wielokwiatowego + 7% cytryny). Miód smakowy cytrynowy wytwarzany w Polsce w Dolinie Roztocza.
Miód z dodatkiem truskawki liofilizowanej
(93% miodu wielokwiatowego + 7% truskawki). Miód smakowy truskawkowy wytwarzany w Polsce i pochodzący z Doliny Roztocza.
Przeczytaj również: Truskawki świeże, suszone i liofilizowane – właściwości
Miód z dodatkiem liofilizowanej pomarańczy i imbiru
(94,5% miodu nektarowego + 5% liofilizowanej pomarańczy + 0,5% liofilizowanego imbiru). Miód smakowy z pomarańczą i imbirem wytwarzany w Polsce i pochodzący z Doliny Roztocza.
Miód z dodatkiem liofilizowanej borówki
(93% miodu wielokwiatowego + 7% liofilizowanej borówki). Miód smakowy z borówką wytwarzany w Polsce i pochodzący z Doliny Roztocza.
Jak jeść miody smakowe?
Miody smakowe mają niepowtarzalny smak. Dzięki temu idealnie komponują się z deserami. Są również świetnym dodatkiem do słodkich dań, np. gofrów, naleśników. Zimą warto dodawać miody smakowe do herbaty, aby wzmocnić odporność. Miód smakowy sprawdzi się również do wypieku słodkich miodowych ciasteczek.