Miód nazywany jest często płynnym złotem, ponieważ jest jednym z najcenniejszych darów natury. Jest bardzo smaczny i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Czym wyróżnia się miód wrzosowy? Dlaczego warto go jeść?
Jak powstaje miód wrzosowy?
Powstawanie miodu wrzosowego jest bardzo żmudnym procesem, który wymaga dużo zaangażowania zarówno od pszczół, jak i od pszczelarza. Nektar wrzosowy zawiera bardzo dużo wody, która musi zostać odparowana. Pszczoły odparowują nektar poprzez użycie skrzydeł.
Zbiór miodu wrzosowego jest skomplikowaną czynnością i wymaga dużego zaangażowania od pszczelarza. Ponieważ miodek jest gęsty i ma żelową konsystencję, utrudnia to wyciąganie go z plastra. Dlatego wielu pszczelarzy używa specjalnego sprzętu do wyciągania miodu z ramek. Ten rodzaj miodu wymaga również m.in. podwójnego wirowania. Miód wrzosowy zawiera do 23% wody- najwięcej ze wszystkich gatunków.
Miód wrzosowy- wartości odżywcze
W 100 g miodu wrzosowego jest 320- 330 kcal. W tym węglowodany 79,5 g oraz białko 0,3 g. Miód wrzosowy zawiera 80% węglowodanów (fruktoza 43%, glukoza 32%, sacharoza 0,5-1,5%) oraz ponad 20% wody. Miód wrzosowy jest bogaty w naturalne aromaty i ponad 120 innych substancji. Zawiera również witaminę A, B i B6 oraz minerały: żelazo, potas, fosfor, wapń, sód, mangan i magnez. Zawiera także hormon wzrostu, neurohormony (cholina, kwas pantotenowy, kwas foliowy i nikotynowy, acetylocholina) oraz 47 biopierwiastków.
Jakie ma właściwości miód wrzosowy?
Włączenie do diety miodu wrzosowego ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:
Zmniejsza stan zapalny
Miód wrzosowy jest świetnym źródłem polifenoli, które zwalczają wolne rodniki przyczyniające się m.in. do przyspieszenia procesów starzenia. Polifenole zmniejszają również stany zapalne przyczyniające się m.in. do powstawania chorób krążenia.
Przyspiesza leczenie ran
Miód wrzosowy ma właściwości antyseptyczne. Dlatego przyspiesza gojenie się ran. Łagodzi oparzenia. Po nałożeniu na ranę miód wysusza skórę, dzięki temu rana się szybciej goi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.
Wzmacnia ogólny stan zdrowia
Miód wrzosowy jest świetnym źródłem witamin i minerałów. Enzymy zawarte w miodzie sprawiają, że wspomaga zdrowie organizmu.
Pomaga w leczeniu układu moczowego
Miód wrzosowy ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku zakażeń układu moczowego. Może być również stosowany w chorobach nerek i pęcherza. U mężczyzn zmniejsza ryzyko przerostu prostaty.
Pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego
Miód wrzosowy łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Jest pomocny w leczeniu biegunki i zaparć. Pomaga w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia.
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy
Miód ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu wspomaga układ immunologiczny oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Łagodzi ból gardła
Miód ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego łagodzi ból gardła spowodowany różnymi infekcjami. Zmniejsza również stan zapalny jamy ustnej, migdałków i przyzębia.
Wspomaga układ nerwowy
Miód wrzosowy jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy. Łagodzą również skutki codziennego stresu.
Miód wrzosowy: kolor, smak, konsystencja, krystalizacja
Miód wrzosowy ma silny zapach wrzosu. Dzięki zawartości ponad 100 olejków eterycznych oraz innych substancji z nektaru.
Miód wrzosowy nie jest słodki. Mam przyjemny delikatnie gorzki i cierpki smak. Może on ulec zmianie w zależności od miejsca zbiorów. W Polsce jest bardzo mało wrzosowisk. Ciemny miód wrzosowy ma ostrzejszy i bardziej gorzki smak. Jaśniejsze miody wrzosowe są słodsze.
Gdy miód wrzosowy jest świeży, to ma piękny rubinowy kolor oraz galaretowatą konsystencję. W czasie krystalizowania się miód zmienia barwę na jaśniejszą – staje się delikatnie pomarańczowy, a jego konsystencja jest drobnoziarnista.
Jaki miód najlepszy? Jak rozpoznać dobry? Miód z Roztocza
Miód wrzosowy warto kupować tylko ze sprawdzonego źródła. W naszym sklepie dostępne są miody pochodzące z pasiek zlokalizowanych na terenie Roztocza (Lubelszczyzna). Jest to najczystszy teren w Polsce (wolny od zanieczyszczeń). Dlatego jest obojętny programem NATURA 2000. Dzięki temu miody wrzosowe z Roztocza mają taki niepowtarzalny smak i aromat.
Im mniej jest ingerencji człowieka w pozyskiwanie miodu, tym ma on więcej prozdrowotnych właściwości. W Roztoczu pszczoły pozyskują nektar z różnych gatunków roślin wolnych od oprysków. Żyją swoim naturalnym rytmem, dzięki temu nie są dokarmiane, np. cukrem. Co ma istotny wpływ na jakość miodu- ma mniej sacharozy. Taki miód kupisz tutaj: Miód z Roztocza.
Jak poznać kiedy miód wrzosowy „sfałszowany”?
Miód wrzosowy ulega krystalizacji w ciągu kilku miesięcy. Jeśli wczesną wiosną miód wrzosowy ma lejącą konsystencję, to znaczy, że został sfałszowany np. przez dodatek sztucznego miodu.
Miód wrzosowy na urodę
Działanie miodu wrzosowego na urodę znane jest już od starożytności. Odżywczych kąpieli z dodatkiem miodu zażywała Kleopatra. Wierzyła, że połączenie miodu wrzosowego i mleka zapewni jej młody wygląd na długo.
Miód wrzosowy można aplikować bezpośrednio na skórę. Dzięki temu staje się bardziej nawilżona oraz odzyskuje blask i młodzieńczą sprężystość.
Obecnie cenne właściwości miodu wrzosowego wykorzystywane są w kosmetyce. Na jego bazie tworzone są kosmetyki nawilżające, szampony i odżywki do włosów.
Domowe zastosowanie miodu na urodę
Miodowa maska na włosy
Jeśli chcesz wzmocnić swoje włosy po zimie, to przygotuj domową maskę na włosy na bazie miodu wrzosowego.
Składniki:
- 1 żółtko,
- 2 łyżki miodu wrzosowego.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj miód z żółtkiem.
- Wymieszaną miksturę nałóż na włosy. Pozostaw na około 20 minut.
- Spłucz i umyj włosy.
- Maska na kruche i łamliwe paznokcie
- Jeśli masz kruche i łamliwe paznokcie, to możesz je wzmocnić maską z miodu.
Miodowa maska na paznokcie
Składniki:
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania;
- Wszystkie składniki włóż do garnka. Delikatnie podgrzej.
- Wetrzyj w paznokcie i skórki.
- Pozostaw na około 20 min.
Miód wrzosowy jak spożywać i zastosowanie
W stosowaniu profilaktycznym zaleca się jedzenie 1- 2 łyżek dziennie osobom dorosłym. Dzieci od 2 roku życia mogą jeść 1- 2 łyżeczek dziennie. Nie zaleca się podawania miodu u dzieci poniżej 1 roku życia.
Jak stosować w kuchni miód wrzosowy?
- Miód wrzosowy można używać do słodzenia ziół lub herbaty. Powinien być dodawany do napojów o temp. do 40°C. W wyższej temp. traci swoje właściwości.
- Miód jest idealnym dodatkiem do pożywnego śniadania. Można go dodać do jaglanki, owsianki, czy müsli. Jest to również świetny dodatek do koktajli.
- Miód wrzosowy ma charakterystyczny smak i aromat, co sprawia, że jest on idealną bazą do marynaty do mięs zarówno drobiowych, jak i wieprzowiny. Miód można wykorzystać również jako składnik dressingu, np. sosu Winegret.
- Charakterystyczny aromat miodu wrzosowego podkreśli smak domowych wypieków np. ciasteczek miodowych i piernika.
Jak przechowywać miód wrzosowy?
Aby miód jak najdłużej zachowywał swoje wartości odżywcze, to powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym i suchym miejscu. Maksymalna temperatura w czasie przechowywania nie powinna przekraczać kilkunastu stopni.
Przeciwwskazania do stosowania miodu
Miodu wrzosowego nie powinny nadmiernie spożywać osoby z cukrzycą typu 2. Powinny również z niego zrezygnować osoby uczulone na miód. U osób uczulonych na pyłki kwiatów może wystąpić niewielka reakcja alergiczna.