Na czym rosną migdały?
Migdały rosną na drzewie o nazwie Migdałowiec pospolity, zwyczajny (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb ). To roślina wieloletnia z rodziny różowatych, z której pochodzą też brzoskwinie, wiśnie, śliwki i morele.
Gdzie rosną migdały?
Drzewa migdałowe najlepiej rosną w klimatach o łagodnej, mokrej zimie i ciepłym, suchym lecie. Migdałowiec wywodzi się z Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie drzewa migdałowe znaleźć można w Europie (Hiszpania, Portugalia, Francja, Chorwacja, Macedonia, Serbia, Włochy, Bułgaria, Szwajcaria), Afryce (Maroko, Libia, Tunezja, Wyspy Kanaryjskie), Azji (Cypr, Iran, Turcja, Jordania) i w USA (Kalifornia). Z tego ostatniego pochodzi większość migdałów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata.
Więcej na ten temat przeczytać można w tekście Migdały właściwości.
Migdały – jak rosną?
Migdał wbrew potocznej opinii nie jest orzechem. Prawdziwe orzechy, podobnie jak orzechy laskowe i kasztany, to owoce drzewa orzechowego. Migdały są tylko nasieniem owocu, który nazywany jest pestką.
Na początku roku na drzewach migdałowca tworzą się pąki, które na przełomie lutego i marca pękają, tworząc piękne białe i jasnoróżowe kwiaty. Migdałowce zapylane są przez pszczoły. Na plantacjach komercyjnych np. w USA pszczoły przywożone są wraz z ulami specjalnie przez pszczelarzy. Pszczoły zbierają w sadzie pyłki i nektar. Przechodząc z drzewa na drzewo, po drodze zapylają kwiaty migdałów.
Do czerwca ziarna migdałów dojrzewają i osiągają pełny rozmiar, a skorupa twardnieje wokół nich.
W lipcu łupiny migdałów pękają, odsłaniając skorupkę migdałów pozwalając jej i jądru wyschnąć. Krótko przed zbiorem łuski zmieniają kolor na słomkowożółty i całkowicie się otwierają.
Owoce migdałów składają się z czterech warstw: jądra, środkowej skorupy, zewnętrznej zielonej skorupy lub łupiny migdałów i cienkiej skórzastej warstwy zwanej brązową skórką lub nasiennej.
Zbiory migdałów zazwyczaj zaczynają się w sierpniu i trwają aż do października. Migdały strząsane są z drzewa za pomocą specjalnych maszyn. Przeciętne zdrowe i dojrzałe drzewo migdałowe może wyprodukować 23-30 kg orzechów.