• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Suszone mango – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny suszonego mango jest niski i mieści się w granicach 51 ± 5. Z tego wynika, że ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Kolor papryki ma znaczenie. Co to jest ASTA?

27 października 2021

Kolor papryki ma znaczenie. Co to jest ASTA?

Spis treści pokaż
1. Papryka mielona – jak jest najlepsza?
2. Czy kolor papryki ma znaczenie?
3. Co to jest ASTA?
4. Jakie są kryteria ASTA?
5. Od czego zależy kolor papryki?
6. Oszustwa producentów papryki w proszku
7. Jak w domowy sposób ocenić jakość mielonej papryki?

Papryka w proszku jest jedną z popularniejszych przypraw. Dlaczego kolor papryki ma znaczenie? Czym jest ASTA?


Papryka mielona – jak jest najlepsza?

Papryka w proszku otrzymywana jest poprzez zmielenie dojrzałych strąków papryki Capsicum Annuum. Roślina ma pochodzenie meksykańsko- amerykańskie. Do Hiszpanii została przywieziona na karaweli Sanata- Maria. Papryka w Europie była uprawiana po raz pierwszy raz na dworze królowej Hiszpanii Elżbiety. Obecnie papryka mielona jest jedną z najpopularniejszych przypraw na całym świecie. Dobra gatunkowo papryka pochodzi z Hiszpanii i Węgier. Do produkcji papryki w proszku używa się tylko najlepszej jakości, dojrzałych o intensywnej barwie strąków.


Czy kolor papryki ma znaczenie?

Papryka oceniana jest wg zawartości pigmentów: karotenoidy ksantofil, kapsorubiny, kapsaicyny. Im więcej jest tych pigmentów, tym papryka ma wyższą ocenę ASTA. Wysokiej jakości papryka ma jasnoczerwony kolor i słodko- pikantny smak. Papryka w zależności od rodzaju i odmiany może mieć: łagodny, słodki, lub ostry smak.


Co to jest ASTA?

W produkcji mielonej papryki kolor określany jest przez ASTA (American Spice Trade Association). [1] Jego wskaźniki wahają się od 40 do 180. Im jest wyższy, tym papryka ma intensywniejszy kolor. Papryka ASTA o wskaźniku 40 -100 ma pomarańczowy odcień. Papryka o wskaźniku ASTA od 120 do 180 ma czerwony odcień. Najbardziej intensywny odcień ma papryka o wskaźniku 180.


Opakowanie Go4Taste

Papryka słodka - 200g ASTA100 mielona – cena : 8,00 zł

Kup paprykę czerwoną w sklepie Go4taste.pl

Jakie są kryteria ASTA?

Kryteria ASTA to klasyfikacja papryki wg koloru. Wskaźnik ten określa końcową cenę produktu. Papryka o jasnym pomarańczowo- czerwonym kolorze ma niski wskaźnik ASTA, a tym samym niższą cenę. Wskaźnik koloru ASTA określany jest metodą spektrometryczną. [2] Papryka określana jest stopniami kolorystycznymi:

  • ASTA minimum 160 (160-180)
  • ASTA minimum 140 (140-160)
  • ASTA minimum 120 (120-140)
  • ASTA minimum 100 (100-120)
  • ASTA minimum 80 (80-100)
  • ASTA minimum 60 (60-80)


W sprzedaży można znaleźć również paprykę ASTA kolor 50. Stosowana jest do potraw ze względu na smak, a nie na kolor.
Warto wiedzieć, że na jakość papryki bardzo duży wpływ mają warunki jej przechowywania. Paprykę mieloną warto przechowywać w temp. 5- 10°C, w suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Przechowywanie zmielonej papryki w temp. 20- 25°C powoduje utratę 1% koloru co 10 dni. Jeśli papryka mielona będzie we właściwy sposób przechowywania, to nie straci swoich właściwości nawet przez 18 miesięcy.

Różne kolory papryki wg kryteriów ASTA. (Źródło: https://pripravka.com/)


Od czego zależy kolor papryki?

Kolor ASTA jest zależny od stopnia dojrzałości strąków papryki. Owoce, które rosły w górnej części rośliny mają intensywniejsze wybarwienie, niż te rosnące na dole rośliny. Papryka, która rosła na dole rośliny ma matowy kolor i gorzki smak. Takie owoce mają niski wskaźnik ASTA.


Oszustwa producentów papryki w proszku

Zdarza się, że nieuczciwi producenci dodają do sproszkowanej papryki syrop (połączenie kapsaicyny i ekstraktu papryki) daje on sproszkowanej papryce ciemnoczerwony (wręcz bordowy odcień).


Jak w domowy sposób ocenić jakość mielonej papryki?

Jakość papryki w proszku można sprawdzić na dwa sposoby:

Pierwszy:

  • Wysyp cienką warstwę papryki na arkusz.
  • Dociśnij drugim białym arkuszem.

Oceń:

  • nasycenie koloru – wysokiej jakości papryka ma intensywny jednolity czerwony kolor, jednolite rozdrobnienie i kruchość. Zbyt ciemny kolor papryki wskazuje na użycie surowców kiepskiej jakości;
  • obecność wtrąceń wskazujących na zamieszczenie pochodzenia roślinnego i mineralnego.


Drugi – metoda tzw. parzenia herbaty
Aby sprawdzić mieloną paprykę tą metodą, to trzeba wykonać roztwór. Do szklanki wlać 100 ml wrzącej wody. Następnie wsypać 1 łyżkę papryki, wymieszać i ocenić:

  • kolor – papryka dobrej jakości ma jednolity kolor czerwony lub czerwono- pomarańczowy. Jeśli ma nienaturalny kolor brązu lub zieleni albo ma jaskrawy odcień, to do papryki zostały dodane barwniki;
  • osad – papryka powinna równomiernie opadać na dno;
  • aromat – charakterystyczny lekko pikantny smak;
  • smak – lekko słodki, niewywołujący pieczenia.

Materiały:

  1. American Spice Trade Association, https://www.astaspice.org/ [dostęp 27.10.2021r.]
  2. ASTA Color and IC Color of Paprika and Oleoresin Spices, https://blog.hunterlab.com/blog/food/asta-color-and-ic-color-of-paprika-and-oleoresin-spices/ [dostęp 27.10.2021r.]

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Papryka słodka - 200g ASTA100 mielona
Papryka słodka - 200g ASTA100 mielona
8,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.