Kasza jaglana, w porównaniu do ryżu, jest dość młodym produktem w świecie kulinarnym. Oba rodzaje są cenione ze względu na to, jak działają na nasz organizm. Bezsprzecznie są znacznie zdrowszą alternatywą dla ziemniaków, chleba lub makaronu, które do niedawna stanowiły podstawową bazę do posiłków.
Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Spożywać ją powinny osoby, które borykają się z podwyższonym cholesterolem i przez to obarczone są powstawaniem chorób układu krążenia. Takie działanie na organizm zawdzięczamy obecności m.in. lecytyny, żelaza, cynku i krzemu. Kasza również działa powierzchniowo, ponieważ zmienia na lepsze stan cery, włosów i paznokci. O ryżu również można napisać wiele dobrego. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku, błonnika i witamin z grupy B i E. Dla naszego organizmu oznacza to poprawę koncentracji i ukojenie stanów nerwowych. Ponadto ryż poprawia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia układ odpornościowy. Cechą wspólną kaszy i ryżu jest to, że nie zawierają w składzie glutenu.
Zobacz też: Które kasze są najzdrowsze?