• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza jaglana dla cukrzyka

Dlaczego płuczemy kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną płuczemy gorącą lub zimną wodą, aby zniwelować jej delikatny goryczkowy smak. Zobacz ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Jaki miód na jelita i lepsze trawienie?

21 sierpnia 2024

Jaki miód na jelita i lepsze trawienie?

Spis treści pokaż
1. Czy miód dobrze wpływa na jelita i trawienie?
2. Korzyści lecznicze ze stosowania miodu na układ pokarmowy
3. Jedzenie miodu a IBS – jak działa?
4. Jaki miód będzie najlepszy na układ pokarmowy?
5. Jak stosować miód na jelita i lepsze trawienie?
6. Miód a biegunka
7. Miód a zaparcia
8. Czy miód powoduje wzdęcia?
9. Jak jeść miód, aby poprawić działanie układu pokarmowego?
10. FAQ najczęstsze pytania o miodzie i zdrowiu jelit


Miód od wieków ceniony jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za liczne właściwości prozdrowotne. Jednym z jego najważniejszych działań jest korzystny wpływ na układ pokarmowy. Okazuje się, że regularne spożywanie miodu może stymulować pracę jelit, wspierać trawienie, a także łagodzić objawy różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jaki miód najlepiej wpływa na układ pokarmowy?

  • Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i zdjęcia 21.08.2024 r

Czy miód dobrze wpływa na jelita i trawienie?

Tak. Miód zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów, enzymów i aminokwasów. Od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej m.in. do wzmocnienia układu odpornościowego i łagodzenia stanów zapalnych. Miód pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom stosowany jest także w leczeniu chorób układu pokarmowego. Miód łagodzi także dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego oraz pomaga w zwalczaniu bakterii.

Liczne badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich kilku lat udowodniły, że miód może istotnie łagodzić dolegliwości żołądkowe oraz wspomagać leczenie różnego rodzaju stanów zapalnych i problemów związanych z układem pokarmowym. Co ciekawe, miód w różnych odmianach może pozytywnie wpływać na układ pokarmowy, redukując skłonność do biegunek, a z drugiej strony może działać jako łagodny środek przeczyszczający.

Korzyści lecznicze ze stosowania miodu na układ pokarmowy

  • W jego składzie znajdują się enzymy, które przyspieszają proces trawienia węglowodanów i cukrów prostych.
  • Miód pomaga w leczeniu biegunki, ponieważ zawiera cukry, które są dłużej rozkładane w żołądku i jelitach. Zawiera również minerały: potas, sód i magnez, które warto uzupełniać w czasie biegunki.
  • Miód zawiera methylglyoxal (metyloglioksal), czyli roślinny związek organiczny, który odpowiada za jego właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Związek ten po raz pierwszy został wyizolowany w 2007 przez niemieckich i nowozelandzkich naukowców. Methylglyoxal pomaga w leczeniu chorób żołądka, wywołanych przez bakterię Helicobacter pylori.
  • Miód wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze oraz związki zwalczające bakterie i wirusy. Badanie wykazało, że miód hamuje rozmnażanie się drobnoustrojów i wszystkich patogenów występujących m.in. w układzie pokarmowym[1].
  • Miód składa się głównie z cukrów prostych sacharozy i glukozy. W jego składzie znajdują się również inne rodzaje jednocukrów m.in. disacharydy: maltoza oraz kilka oligosacharydów. W zależności od rodzaju miodu cukrów prostych jest ich od 5 do 10%. Są mniej słodkie od mono- i disacharydów oraz wykazują potencjalne funkcje prebiotyczne.

Jedzenie miodu a IBS – jak działa?

Badanie wykazało, że miód ma działanie przeczyszczające [2]. Dzięki temu może pomóc osobom zmagającym się z IBS, cierpiącym na wzdęcia lub zaparcia (typ zaparciowy). Miód jest bogaty we fruktozę (FODMAP), dlatego niektóre osoby z IBS powinny go ograniczyć, a inne mogą go dobrze tolerować.
Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazały jednoznacznie czy miód może nasilać lub łagodzić objawy u osób z IBS. Osoby cierpiące na IBS powinny po prostu spróbować, czy są wrażliwe na działanie fruktozy z miodu.


Opakowanie Go4Taste

Miód rzepakowy - 1,3kg z Roztocza – cena : 38,00 zł

Kup miód rzepakowy w sklepie Go4taste

Jaki miód będzie najlepszy na układ pokarmowy?

Każdy z miodów wspiera w inny sposób działanie układu pokarmowego:

  • miód wielokwiatowy: zalecany przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ze względu na łagodny smak może być podawany dzieciom;
  • miód rzepakowy: pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, a zwłaszcza chorób wątroby, trzustki, nerek, dwunastnicy i wrzodów żołądka;
  • miód spadziowy: wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i dróg moczowych. Ma działanie antybiotyczne i antyseptyczne;
  • miód akacjowy: pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych stawów, skurczów jelita grubego i cienkiego oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. W chorobach wrzodowych przyspiesza regenerację błony śluzowej;
  • miód mniszkowy: zalecany jest szczególnie przy zaburzeniach trawienia, chorobach żołądka, jelit, wątroby. Sprawdzi się również przy skurczach żołądka i jelit;
  • miód faceliowy: pomocny jest w leczeniu nieżytu żołądka;
  • miód wrzosowy: rekomendowany w leczeniu zapalenie jelit, chroni układ pokarmowy przed rozwojem zakażeń.

Opakowanie Go4Taste

Miód wrzosowy - 1,3kg z Roztocza – cena : 95,00 zł

Kup miód wrzosowy w sklepie Go4taste

Jak stosować miód na jelita i lepsze trawienie?

  • Na nadkwaśność żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i jelit stosuje się roztwór z 3-4 łyżek miodu rozpuszczonych w szklance wody. Roztwór należy wypić około godzinę przed każdym posiłkiem. Kurację trzeba stosować przez około 2 miesiące.
  • Aby przyspieszyć przemianę materii, należy przygotować mieszankę z ½ szklanki letniej wody, 2 łyżek miodu i soku z ½ cytryny. Pić codziennie rano na czczo.

Miód a biegunka

Miód, dzięki swoim właściwościom prebiotycznym, może odgrywać istotną rolę w redukcji biegunki. W badaniach na krytycznie chorych pacjentach zauważono, że dodanie miodu do żywienia dojelitowego może skrócić czas hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii (ICU) i zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu niewydolności wielonarządowej (MODS). W tym samym badaniu stwierdzono, że u pacjentów, którym podawano miód, wyraźnie zmniejszyła się tendencja do pojawiania się biegunki. Główną przyczyną jest działanie prebiotyczne miodu, który stymuluje wzrost pożytecznych mikroorganizmów, takich jak bifidobakterie i Lactobacillus, chroniących jelita przed patogennymi bakteriami odpowiedzialnymi za biegunkę. Dodatkowo, zawarte w miodzie substancje, takie jak nadtlenek wodoru i defensyna-1, mają działanie antybakteryjne, co również może przyczyniać się do redukcji biegunki.

Jak stosować miód na biegunkę?

Aby trwale ograniczyć występowanie biegunki, należy przede wszystkim zadbać o poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. W tym przypadku pomoże odpowiednia dieta i regularne spożywanie miodu. Miód możemy wprowadzać do diety na różne sposoby, a jego dawkowanie zależy od indywidualnych potrzeb organizmu. Oto trzy najprostsze sposoby na wprowadzenie miodu do diety, aby poprawić działanie układu pokarmowego:

  1. Miód z ciepłą wodą: Najprostszym sposobem jest regularne picie miodu z wodą. Wystarczy wymieszać łyżkę miodu w szklance ciepłej wody i pić kilka razy dziennie. Pamiętajmy, że woda musi być ciepła, a nie gorąca czy wrząca, aby nie zniszczyć wartości odżywczych miodu. Tak przygotowany napój należy pić kilka razy dziennie. Nie tylko pomoże w leczeniu układu trawiennego, ale także zapewni odpowiednie nawodnienie, co jest istotne szczególnie podczas przedłużającej się i uporczywej biegunki.
  2. Herbata imbirowa z miodem: Miód można połączyć z innymi składnikami o działaniu przeciwbiegunkowym, takimi jak imbir. Zaparz filiżankę herbaty imbirowej i dodaj do niej łyżeczkę miodu. Imbir posiada właściwości przeciwzapalne, które w połączeniu z korzyściami miodu doskonale łagodzą objawy biegunki.
  3. Mieszanka miodu i cynamonu: Podobnie jak imbir, cynamon działa antybakteryjnie i wspomaga układ pokarmowy, pomagając zwalczyć przyczyny biegunki. Wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu i spożywaj tę mieszankę.

Miód a zaparcia

Z drugiej strony, miód może działać jako łagodny środek przeczyszczający, co jest związane z niepełnym wchłanianiem fruktozy zawartej w miodzie. W badaniu przeprowadzonym na zdrowych ochotnikach zauważono, że spożycie większych ilości miodu (50–100 g) może prowadzić do luźnych stolców, co wskazuje na jego możliwe działanie przeczyszczające. Jest to prawdopodobnie związane z obecnością nieprzyswajalnych węglowodanów, które przechodzą do jelit i stymulują ich perystaltykę [3].

Jak stosować miód na zaparcia?

Miód nie tylko ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, ale przyjmowany regularnie może również łagodzić zaparcia. Najlepsze efekty w stosowaniu miodu na zaparcia osiągniemy, gdy będzie stosowany regularnie. Jak to zrobić?

  1. Miód z ciepłą wodą: Wymieszaj jedną łyżkę miodu w szklance ciepłej wody i wypij na pusty żołądek rano. Możesz dodać sok z cytryny, aby wzmocnić efekt. Taki napój stymuluje trawienie i pomaga złagodzić zaparcia.
  2. Miód dodawany do diety: Najlepszym sposobem jest włączenie miodu do różnych posiłków bogatych w błonnik, takich jak owsianka, pełnoziarnisty chleb czy różnego rodzaju potrawy wysoko resztkowe. Połączenie miodu z błonnikiem da nam efekt synergiczny, który nie tylko pomoże w regulacji pracy jelit, ale także przyspieszy oczyszczanie organizmu i pracę układu wydalniczego.

Czy miód powoduje wzdęcia?

Tak, w niektórych sytuacjach i u niektórych osób spożywanie miodu może wywoływać nieprzyjemne skutki, takie jak wzdęcia i gazy. Wzdęcia mogą pojawić się, gdy spożywamy miód w dużych ilościach, ponieważ fruktoza zawarta w miodzie może być trudna do strawienia. Istnieje grupa osób, u których fruktoza nie jest w pełni wchłaniana, co prowadzi do fermentacji w jelicie grubym, a w efekcie do niechcianych dolegliwości ze strony układu trawiennego i wydalniczego.

Wzdęcia mogą również dotyczyć osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS). Miód jest produktem o wysokiej zawartości FODMAP, co oznacza, że zawiera węglowodany krótkołańcuchowe, które mogą być źle tolerowane przez osoby z IBS. Spożywanie miodu, nawet w niewielkich ilościach, może spowodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia i częste gazy.

Dlatego, jeśli doświadczasz wzdęć po spożyciu miodu, warto rozważyć ograniczenie jego ilości lub unikanie go w diecie, szczególnie jeśli masz skłonności do problemów trawiennych.

Miód Manuka jest jednym z najlepszych wyborów na problemy z układem pokarmowym, szczególnie w przypadkach zapaleń i infekcji jelit. Miód Manuka, dzięki wysokiej zawartości methylglyoxalu (MGO), ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co może pomóc w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Jak jeść miód, aby poprawić działanie układu pokarmowego?

Aby stymulować pracę układu pokarmowego, możesz jeść miód na różne sposoby:

  • Rano na czczo jedną lub dwie łyżeczki miodu.
  • Wypić rano na czczo ciepłą wodę z jedną łyżką miodu.
  • Z miodu i cynamonu przygotuj pastę i smaruj nimi pieczywo zamiast dżemu. Takie pieczywo jedz codziennie.
  • Jeśli lubisz jogurt naturalny, to możesz dodać do niego 1-2 łyżeczki miodu.
  • Jeśli chcesz wspomóc pracę układu trawiennego, to przed każdym posiłkiem wypij mieszankę wody z octem i miodem. Do 240 ml ciepłej wody dodaj 2 łyżki octu i jedną łyżkę miodu. Wymieszaj.

FAQ najczęstsze pytania o miodzie i zdrowiu jelit

Jaki jest najlepszy miód na jelita?

Najlepszy miód na zdrowie jelit to miód manuka i inne miody surowe. Manuka jest bogaty w antybakteryjne właściwości, które mogą pomóc w leczeniu infekcji żołądkowo-jelitowych, takich jak H. pylori. Miód manuka wspomaga również regenerację błony śluzowej jelit i ma właściwości przeciwzapalne. Na jelita pomogą także wszystkie inne dobrej jakości, surowe miody polskie ( gryczany, wrzosowy, spadziowy itp.) .

Czy miód jest dobry na chore jelita?

Tak, miód może być korzystny dla osób z chorymi jelitami. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne mogą pomóc w łagodzeniu objawów, takich jak zapalenie jelit czy wrzody. Ponadto miód wspomaga gojenie się uszkodzeń błony śluzowej i może być stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie.

Jaki miód na zespół jelita drażliwego (IBS)?

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny wybierać miód o niskiej zawartości FODMAP, aby uniknąć zaostrzenia objawów. Miód manuka jest często rekomendowany ze względu na silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, jednak jego zawartość FODMAP może być problematyczna dla niektórych osób. Zawsze warto skonsultować się z dietetykiem przed wprowadzeniem miodu do diety przy IBS.

Jaki miód jest najzdrowszy na jelita?

Miód manuka jest uważany za najzdrowszy dla jelit ze względu na swoje unikalne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jednak każdy rodzaj naturalnego, surowego miodu może być korzystny, jeśli jest spożywany w umiarkowanych ilościach.

Czy miód leczy jelita?

Miód może wspomagać leczenie jelit dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i regeneracyjnym. Może pomóc w leczeniu wrzodów, zapalenia jelit oraz w odbudowie błony śluzowej jelit, jednak nie powinien być stosowany jako jedyny środek leczniczy.

Czy miód jest dobry na gazy?

Spożycie miodu może wywoływać gazy u niektórych osób, zwłaszcza jeśli jest spożywany w nadmiarze. Wynika to z obecności fruktozy, która u niektórych osób może prowadzić do fermentacji w jelitach i powodować wzdęcia.

Czy od miodu może boleć brzuch?

Tak, u niektórych osób miód może powodować bóle brzucha, zwłaszcza jeśli spożywany jest w dużych ilościach. Jest to często związane z niepełnym wchłanianiem fruktozy, co może prowadzić do dyskomfortu, wzdęć i bólów brzucha.

Materiały źródłowe

  1. Carbohydrate composition of honey from different floral sources and their influence on growth of selected intestinal bacteria: An in vitro comparison, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000505?via%3Dihub [dostęp 25.05.2022r]
  2. Gut microbiota is involved in the alleviation of loperamide‐induced constipation by honey supplementation in mice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455974/ [dostęp 25.05.2022r]
  3. Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. The American journal of clinical nutrition, 62(6), 1212–1215. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212 [dostęp 21.08.2024r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Miód rzepakowy - 1,3kg z Roztocza
Miód rzepakowy - 1,3kg z Roztocza
38,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.