• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana jest często używanym produktem w kuchni. Stosowanie jej przynosi wiele korzyści nie ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Jaka mąka do makaroników?

21 sierpnia 2020

Jaka mąka do makaroników?

Spis treści pokaż
1. Co to są makaroniki?
2. Mąka migdałowa do makaroników – jaką wybrać?
3. Makaroniki z mąką migdałową – przepis

Makaroniki to słodki wypiek kojarzący się z Francją i Włochami. Podstawą do ich przygotowania są migdały. Te szlachetne i pięknie wyglądające ciasteczka są nie tylko smaczne, ale również stanowią piękną ozdobę stołu.

Co to są makaroniki?

Jak podają źródła, makaroniki wypiekane były już we Włoszech, a konkretnie w klasztorach weneckich od VIII wieku. We Francji pojawiły się w okresie renesansu za sprawą królowej Katarzyny Medycejskiej, która w 1533 roku poślubiła Henryka II. Katarzyna Medycejska przywiozła ze sobą włoską cukierniczkę, która zaserwowała ten przysmak całemu dworowi.
Pierwsze makaroniki były prostymi ciasteczkami z proszku migdałowego, cukru i białek jaj. Dopiero na początku XX wieku makaronik stał się produktem warstwowym. Pierre Desfontaines, wnuk Louisa Ernesta Laduree założyciela słynnej cukierni Laduree przy Rue Royale w Paryżu, wpadł na pomysł, aby wypełnić je czekoladowym nadzieniem i skleić je razem.

Makaroniki – pyszne ciasteczka z mąki migdałowej

Współczesne makaroniki mają okrągły kształt. Ich zewnętrzna strona powinna być chrupiąca, natomiast środek – bardzo mięciutki. Przygotowuje się je z białek z dodatkiem cukru i zmielonych migdałów. Wewnątrz ciasteczka umieszcza się krem o różnych smakach. Swój bajeczny wygląd zawdzięczają różnym kolorom, w jakich mogą one być przygotowane. Uważane są za deser bardzo trudny do zrobienia. Istnieją różne tradycje ich wypieku, zależne od regionu kraju, z jakiego pochodzi dany przepis.


Opakowanie Go4Taste

Mąka migdałowa drobna - 1kg – cena : 38,25 zł

Kup mąka migdałowa sklep go4taste


Mąka migdałowa do makaroników – jaką wybrać?

Struktura mąki migdałowej dzieli ją na mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’). Oba rodzaje są wytwarzane z mielonych migdałów. Drobna zazwyczaj jest robiona z migdałów blanszowanych, z usuniętymi skórkami i drobno zmielonych. Gruba mąka migdałowa jest robiona z migdałów nieblanszowanych, ze skórkami i ma grubszą strukturę. Mąka drobna jest zmielona na delikatny proszek przypominający tradycyjną mąkę pszenną. Jest jasna, bez ciemnych plamek. Właśnie ona idealnie nadaje się do przygotowywania z niej makaroników. Przykładem tego rodzaju produktu jest: mąka migdałowa drobna ze sklepu Go4taste.pl

Zazwyczaj oba rodzaje można wykorzystywać zamiennie, ale w przypadku tak delikatnych wypieków, jak makaroniki, gładka konsystencja jest najważniejsza.

Mąka do makaroników powinna być w stu procentach wytwarzana z migdałów, bez obróbki jonizującej, bez usuwania oleju, bez dodatków i surowców modyfikowanych genetycznie. Taka najwyższa jakość najlepiej wpłynie na uzyskany produkt końcowy. Tylko dobrej jakości mąka migdałowa to gwarancja upieczenia perfekcyjnych makaroników.

Do makaroników najlepiej nadaje się drobno zmielona mąka migdałowa

Makaroniki z mąką migdałową – przepis

Makaroniki mogą przybierać różne smaki i kolory. Wszystko zależy od komponentów i dodatków, z którymi połączymy mąką migdałową (mielone migdały). Poniżej prosty przepis na makaroniki z masą cytrynową.

Makaroniki cytrynowe

Składniki (dla 6 osób)

  • 3 białka
  • 25g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 20 kropli żółtego barwnika spożywczego
  • 225g cukru pudru
  • 125g drobno zmielonej maki migdałowej
  • skórka z cytryny (opcjonalnie)

Cytrynowa masa:

  • 150 ml soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 75g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 40g masła

Przygotowanie makaroników

  1. Dzień wcześniej rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka wlej do miseczki i wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    Wymieszaj cukier puder, drobno zmieloną mąką migdałową i skórkę z cytryny. Zmiksuj na bardzo gładką konsystencję. Uwaga: mąka musi być bardzo dobrze zmiksowana, tak, aby nie było żadnych grudek.
  3. Ubij białka. Najpierw tylko białka, a gdy zaczną się pienić, dodaj drobny cukier i szczyptę soli. Następnie dodaj kilka kropel cytryny. Pod koniec ubijania dodaj żółty barwnik spożywczy.
  4. Dodaj zmieszany miks z mąki migdałowej do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj szpatułką — tak aby białko nie opadło. Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do rękawa (lub worka) cukierniczego okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Wyciskaj na blachę porcje o średnicy ok 2,5 -3 cm. Blachę z makaronem odstaw na 30 minut do 1 godziny, aby makaroniki obeschły.
  5. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C z termoobiegiem.

Przygotowanie masy cytrynowej

  1. Zagotuj sok i skórkę z cytryny.
  2. Wymieszaj jajko z cukrem, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą. Wlej cytrynę do mieszanki. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a będzie letnia, dodaj zmiękczone masło i energicznie ubij , aby uzyskać gładką pastę.

Tak przygotowaną masę nałóż na połowę makaroników, a następnie na górę przyklejaj makaroniki bez masy.

Materiały:

  1. Przepis na makaroniki: https://cuisine.journaldesfemmes.fr/

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka migdałowa drobna - 1kg
Mąka migdałowa drobna - 1kg
45,00 zł 38,25 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.