Jaka kawa do kawiarki będzie najlepsza? To pytanie nurtuje pewnie wielu wielbicieli parzonej kawy. Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Przy wyborze kawy zazwyczaj bierzemy pod uwagę kilka kryteriów. A co jest naprawdę ważne?
Jak działa kawiarka?
Można pokusić się o stwierdzenie, że kawiarki są prekursorem obecnych ekspresów do kawy. Każdy, kto lubi smaczny i wyrazisty w smaku napój, ale z różnych powodów nie ma ekspresu ciśnieniowego, to powinien zainwestować w kawiarkę. W sklepach dostępne są te urządzenia w wielu różnych kształtach i kolorach oraz pojemnościach.
Przygotowanie kawy w tym niewielkich rozmiarów urządzeniu jest banalnie proste. Wystarczy tylko wlać ciepłą wodę do dolnego pojemnika, a do sitka wsypać kawę (nie ubijać!), a następnie „złożyć” kawiarkę i postawić na palniku. Po kilku minutach aromatyczny napój jest gotowy.
Jak wybrać dobrą kawę do kawiarki?
Nic dziwnego, że Włosi tak pokochali kawiarki. Te niewielkich rozmiarów urządzenie pozwala na przygotowanie aromatycznego czarnego naparu na kilka różnych sposobów. Kawa z kawiarki w niczym nie odbiega od kawy z ekspresu. Pamiętaj, aby cieszyć się smakiem tego “napoju bogów”, to musisz wybrać dobrej jakości urządzenie oraz wysokiej jakości ziarna. Podczas przygotowania kawy w kawiarce nie musisz ograniczać się wyłącznie do jednego rodzaju ziaren. Do parzenia w tym urządzeniu możesz użyć wyłącznie mielonych ziaren.
Kawa w ziarnach vs. mielona – której używać?
Gotowa kawa mielona jest wygodnym rozwiązaniem. Nie musisz tracić czasu na jej przygotowanie. Jednak na tym kończą się zalety tego rozwiązania. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem i aromatem tego napoju, postaw na świeżo palone ziarna. Ważne jest również, aby kawę zmielić na krótko przed parzeniem. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem i aromatem czarnego napoju.
Blendy czy single?
Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli nie wiesz, jaki smak wolisz, to podpowiadamy, czym się różnią. Blendy jest mieszanką różnych rodzajów ziaren kawy, każdy z nich pochodzi z innego regionu. Dzięki temu możesz cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem połączenia wielu różnorodnych gatunków ziaren. Kawa single to ziarna pochodzące z jednej uprawy. Jest to świetna opcja, gdy chcesz poznać jeden konkretny smak.
O czym pamiętać przygotowując kawę w kawiarce?
Gdy przygotowujesz kawę w kawiarce, to powinieneś pamiętać o kilku ważnych aspektach:
- poziom wody – nie powinien przekraczać zaworu bezpieczeństwa;
- zimna woda – do kawiarki warto używać ciepłą, ale nie wrzącą wodę. Skraca to czas przygotowania napoju;
- zbyt duża ilość kawy – kawa nie może przekraczać krawędzi sitka;
- zamykanie klapki od kawiarki – choć nie jest to duży błąd, to otwarta klapka pozwala na cieszenie się aromatem kawy podczas parzenia;
- dopuszczenie do wrzenia wody podczas parzenia – powoduje, że kawa ma gorzkawy smak.
Jednym z ważniejszych kroków podczas parzenia kawy w kawiarce jest wychwycenie momentu, w którym woda zaczyna bulgotać. Wtedy należy jak najszybciej ściągnąć kawiarkę z palnika.
Dlaczego nie każda kawa nadaje się do kawiarki?
Działanie kawiarki jest bardzo podobne do ekspresu ciśnieniowego. Dlatego do kawiarki nie nadaje się kawa jasno palona, bo będzie kwaśna. Do tego rodzaju urządzeń zalecamy stosowanie ziaren średnio lub mocno palonych. Gdy wybierasz ziarna średnio palone, to najlepsze będą te pozyskane metodą suchą. Taki napar pozwala cieszyć się długim finiszem. Jeśli decydujesz się na kawę ciemno paloną, to wybierz te przygotowane metodą mokrą. Taki napar ma zbilansowany smak, dzięki temu możesz cieszyć się nutą słodyczy i owoców.
Kawa do kawiarki – jak mielić?
Kawa do kawiarki powinna być zmielona tak, aby napar sączył się równo i delikatnie do górnej części. Zbyt drobne zmielenie powoduje zatkanie się sitka, a tym samym całkowite zablokowanie ekstrakcji. Ziarna powinny być zmielone nieco grubiej niż do espresso, ale drobniej niż do dripperów. Ziarna kawy zmielone do kawiarki powinny przypominać drobnoziarnistą sól.
Jakich błędów unikać, by cieszyć się doskonałym smakiem?
Kawiarka jest idealnym niewielkich rozmiarów urządzeniem do parzenia kawy. Do najczęstszych z nich zalicza się:
- parzenie gotowej kawy mielonej;
- niewłaściwa temperatura wody (wlanie zimnej wody);
- dociskanie kawy w sitku, co powoduje, że następuje zablokowanie ekstrakcji;
- nieprawidłowe proporcje lub/i czas parzenia;
- nieprawidłowy stopień wypalania ziaren dobrany do metody parzenia kawy;
- zła grubość zmielonych ziaren;
- nieodpowiednie przechowywanie ziaren kawy.
Którą kawę do kawiarki warto wybrać?
Gdy zastanawiasz się, jaki rodzaj kawy będzie najlepszy, to w naszym sklepie możesz zakupić kilka smacznych kaw, które możesz parzyć w kawiarce:
- Amazonia – wysokiej jakości 100% Arabica. Mieszanka pochodząca z pięciu plantacji kawy: Indonezja, Kenia, Papua-Nowa Gwinea, Malawi, Kolumbia. Najłagodniejsza mieszanka ze wszystkich dostępnych w naszym sklepie. Ma stopień palenia 4/5.
- Aztecka – w smaku przypomina popularną kawę Lavazza. Składa się w 60% kawa Arabika i 40% Robusta. Stopień palenia wynosi 3/5.
- Gwatemala SHB – kawa o średniociemnym stopniu palenia. Ma łagodny i słodki smak oraz bardzo niską kwasowość.
- Kolumbia Supremo – kawa o najwyższym kolumbijskim stopniu jakości. Ma niską kwasowość i łagodny aromat.
- Papua Nowa Gwinea Sigri – kawa o średnio ciemnym stopniu palenia. Pochodzi z ekologicznej plantacji. Ma niską kwasowość. Wyczuwalne są słodkie nuty m.in. czekolady.
Gdy chcesz przygotować kawę w kawiarce, to wybieraj wyłącznie ziarna średnio i ciemnopalone, które zmielisz na chwilę przed parzeniem. Dzięki temu będziesz miał pewność, że kawa będzie smaczna.