• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Co dają suszone śliwki?

Co dają suszone śliwki?

Cenne właściwości śliwek suszonych dla zdrowia potrafią zdziałać cuda. Składniki odżywcze zawarte w ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Blog / Porady o kawie / Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

3 października 2025

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Spis treści pokaż
1. Ekspres ciśnieniowy i kawa
2. Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego?
3. Rekomendowane kawy do ekspresu ciśnieniowego z naszego sklepu
4. Czy każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresu ciśnieniowego?

Zastanawiasz się, jaka kawa najlepiej sprawdzi się w ekspresie ciśnieniowym? Wybór wcale nie musi być trudny – wystarczy zwrócić uwagę na kilka kluczowych rzeczy, takich jak gatunek kawy, stopień palenia, świeżość czy nawet pochodzenie ziaren

Ekspres ciśnieniowy i kawa

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, bez którego trudno wyobrazić sobie poranek – czy to w domu, czy w biurze. Wielu z nas nie zaczyna dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, a ekspres ciśnieniowy jest w tym niezastąpiony.

Jak już wspomniano, kawa z ekspresu ciśnieniowego kojarzy się przede wszystkim z espresso – mocną, intensywną kawą, serwowaną w niewielkiej filiżance. To właśnie espresso dostarcza skoncentrowanego smaku i solidnego zastrzyku kofeiny z samego rana.

Na bazie espresso można oczywiście przygotowywać wiele innych rodzajów kaw – cappuccino, latte, flat white i inne.

W skrócie: ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które parzy kawę pod wysokim ciśnieniem. Podgrzewa wodę, a następnie przepuszcza ją przez zmielone ziarna. W ten sposób ekstrahowany jest głęboki smak i aromat napoju. Dzięki ekspresowi ciśnieniowemu uzyskujemy nie tylko wyborne i mocne espresso, ale też pełnię smaku prawdziwej kawy.

Ale jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego? Taka, która pozwoli nam przygotować napój będący prawdziwą przyjemnością dla kubków smakowych – a przy okazji da nam upragnione wzmocnienie i orzeźwienie. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Żeby kawa z ekspresu ciśnieniowego naprawdę spełniła swoje zadanie, trzeba dołożyć starań, by wybrać odpowiedni jej rodzaj.

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsza kawa do ekspresu to taka, która odpowiada naszym preferencjom smakowym – i to jest punkt wyjścia. Jednak poza smakiem, warto zwrócić uwagę również na kilka innych kryteriów, które pomogą nam wybrać ziarna idealne do parzenia w ekspresie.

Odpowiednio dobrana kawa pozwoli przygotować aromatyczny napój, który będzie świetnym początkiem dnia – ale także umili chwilę przerwy w pracy czy popołudniowy relaks.

Jakie więc kryteria warto wziąć pod uwagę przy wyborze kawy do ekspresu ciśnieniowego?

1. Gatunek kawy: Arabika, Robusta i ich mieszanki

W przypadku ekspresu ciśnieniowego nie musisz się długo zastanawiać, czy wybrać Arabikę, czy Robustę – najlepszym rozwiązaniem jest po prostu ich mieszanka. Dlaczego? Ponieważ każda z tych kaw wnosi coś innego do smaku i aromatu napoju. Połączenie obu gatunków daje złożony, wszechstronny i bogaty profil smakowy, który świetnie sprawdza się przy parzeniu pod ciśnieniem.

  • Arabika charakteryzuje się delikatniejszym, bardziej złożonym profilem smakowym – można w niej wyczuć nuty owoców, kwiatów, a nawet czekolady. Zawiera też mniej kofeiny. To doskonały wybór dla osób ceniących subtelność i głębię aromatu. Kawy 100% Arabiki świetnie sprawdzają się u tych, którzy szukają finezji w filiżance.
  • Robusta to z kolei intensywniejszy smak – bardziej „ziemisty”, z wyraźną goryczką i znacznie wyższą zawartością kofeiny (nawet czterokrotnie większą niż Arabika). Robusta pomaga też w uzyskaniu gęstej, kremowej pianki (tzw. cremy). Dobrej jakości Robusta, np. klasy Fine, może oferować interesujące nuty gorzkiej czekolady, orzechów czy mlecznej czekolady. To świetna baza do kaw mlecznych albo wtedy, gdy zależy Ci na solidnym pobudzeniu.

Najlepszym rozwiązaniem do ekspresu ciśnieniowego są mieszanki z przewagą Arabiki – np. 80% Arabiki i 20% Robusty. Takie blendy łączą łagodność i aromat z intensywnością i treściwością. Robusta dodaje im mocy, pełniejszego body i pomaga uzyskać piękną cremę. Tego typu mieszanki docenią szczególnie ci, którzy lubią klasyczną, mocną kawę, dobrze łączącą się z mlekiem.

2. Stopień palenia ziaren

Równie ważny, co sam gatunek kawy, jest stopień wypalenia ziaren. Do ekspresu ciśnieniowego najlepiej sprawdzają się kawy średnio i ciemno palone – każde z nich oferują inne doświadczenia smakowe:

  • Średnie palenie to idealny balans pomiędzy słodyczą a delikatną kwasowością. Kawa ma wtedy zrównoważony, pełny smak, idealny do espresso – zarówno solo, jak i z dodatkiem mleka.
  • Ciemne palenie daje mocniejsze, bardziej intensywne nuty: orzechy, kakao, przypieczony karmel. Taka kawa jest mniej kwaśna, a bardziej goryczkowa i treściwa – idealna dla fanów mocnego espresso.

Czego unikać?

  • Zbyt mocno wypalone ziarna mogą mieć nieprzyjemny, przypalony posmak – lepiej ich unikać.
  • Jasno palone ziarna, choć wydobywają owocowe i kwasowe nuty, nie są najlepszym wyborem do ekspresu ciśnieniowego. Mogą dać zbyt delikatny, kwaśny albo wodnisty napar, a czasem wręcz

3. Świeżość

Jeżeli chcesz, żeby Twoja kawa miała odpowiednią intensywność i aromat, zwróć uwagę na to, kiedy była palona. Najlepszy efekt i aromat w kawie z ekspresu ciśnieniowego uzyskasz z tych ziaren, które były palone od 4 do 12 tygodni wcześniej. Świeżość ma bezpośredni wpływ na jakość naparu, smak i aromat. Opakowanie z zaworkiem i barierą przeciwtlenową pomaga chronić ziarna i przedłuża ich świeżość.

4. Mielenie

Równie istotne – oprócz palenia – jest to, kiedy zmielisz kawę. Aby nie utracić cennych składników, najlepiej mielić kawę bezpośrednio przed parzeniem. Wówczas masz szansę, że zachowasz wiele cennych smaków i aromatów danej kawy.

Do ekspresu ciśnieniowego najbezpieczniejszym wyborem jest kawa średnio zmielona. Zbyt drobne mielenie może dać nadmierną gorycz, a zbyt grube nie uwolni pełni smaku i aromatu.

5. Pochodzenie kawy i profil sensoryczny

Oprócz tych technicznych rzeczy jak mielenie, palenie – ostatecznie istotną rolę odgrywa sam profil smakowy. Bo kawa niejedno ma imię i ma znaczenie, z jakiego regionu pochodzi, w jaki sposób była obrabiana i z jaką mieszanką masz do czynienia.

Tutaj w grę wchodzą Twoje preferencje smakowe – czy wolisz bardziej klasyczne, czekoladowo-orzechowe smaki, czy też lubisz eksperymentować i sięgać po bardziej owocowe i niestandardowe połączenia.

Dla klasycznych, czekoladowo-orzechowych smaków lub kaw mlecznych, poleca się kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki. Nuty smakowe ziaren z Brazylii mogą obejmować mleczną czekoladę, orzech włoski, trzcinę cukrową. Gwatemala może oferować nuty czekolady deserowej, figi, śliwki i karmelu. Kawy z Ameryki Środkowej i Południowej będą miały niższy stopień kwasowości.

Dla owocowych i niecodziennych smaków oraz wyższej kwasowości, warto zwrócić uwagę na kawy z Keni, Etiopii i Rwandy, które oferują nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. Kawy z Afryki są zazwyczaj bardziej kwasowe.

Rekomendowane kawy do ekspresu ciśnieniowego z naszego sklepu


Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea Sigri - 250g – cena : 46,00 zł

Kup kawę

Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Aztecka - 250g – cena : 37,00 zł

Kup kawę

Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Aztecka - 250g – cena : 39,00 zł

Kup kawę

Ekologiczna Arabica z delikatnymi, egzotycznymi nutami – świetna, gdy chcesz czegoś wyjątkowego w filiżance.

Kolejna mieszanka z Robustą, dająca intensywność, dobrą cremę i lekko czekoladowe nuty.

Świetna mieszanka Arabiki z Robustą – mocne body, pełnia smaku, piękna crema. Idealna do klasycznego espresso i kaw mlecznych.

Czy każda kawa ziarnista nadaje się do ekspresu ciśnieniowego?

Nie każda. Choć może się wydawać, że każdą kawę ziarnistą da się wrzucić do ekspresu ciśnieniowego, w rzeczywistości nie wszystkie ziarna nadają się do tego typu parzenia.

Ekspresy ciśnieniowe mają swoje wymagania – potrzebują kawy, która pod wpływem ciśnienia uwolni pełnię aromatu i smaku, a do tego ziarna muszą mieć odpowiednią twardość, stopień palenia i świeżość.

Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna:

  • być świeżo palona (najlepiej od 4 do 12 tygodni od daty wypału),
  • być wysokiej jakości – bardzo często polecane są kawy klasy specialty,
  • mieć średni lub ciemny stopień palenia,
  • być mielona tuż przed parzeniem, na średnią grubość – zbyt drobno zmielona może dać nadmierną gorycz, a zbyt grubo – napar zbyt wodnisty i płaski,
  • mieć odpowiednią twardość ziaren – za miękkie ziarna mogą być źle mielone przez ekspres automatyczny i wpływać na smak kawy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Porady o kawie

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Kawa ziarnista Orzechowa - 250 g
Kawa ziarnista Orzechowa - 250 g
33,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.