Pistacje to pyszne orzechy, które sprawdzają się jako przekąska zarówno w wersji naturalnej, jak i lekko doprawionej. Czasami jednak mamy ochotę na dodanie pikantnej nuty, wówczas decydujemy się na zakup pistacji solonych lub z dodatkiem chili. Jak zrobić pistacje solone w domu?
Pistacje to pyszna przekąska na surowo i na pikantnie
Pistacje należą do jednego z najdroższych orzechów. Zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy. Nie ma wątpliwości, że stanowią jeden z najzdrowszych dodatków do diety, pod warunkiem, że jemy je bez dodatków. Bardzo często pistacje są dodawane do różnych potraw, szczególnie z kuchni bliskowschodniej, ale chętnie stosujemy je również jako zwykłą przekąskę w swojej naturalnej wersji w skorupkach lub nieco doprawione solą czy innymi pikantnymi przyprawami, takimi jak chili.
Surowe pistacje wyróżniają się lekko słodkim, orzechowym smakiem z nutą owoców. Dodając do pistacji odrobinę soli, rozszerzamy ten bukiet smakowy o nowe, atrakcyjne doznania.

Jak posolić niesolone pistacje?
Pistacje solone możemy kupić gotowe, zazwyczaj dostępne są w dobrych sklepach spożywczych oferujących bakalie, w tym pistacje kalifornijskie czy irańskie. Metoda produkcji pistacji solonych jest bardzo prosta – uzyskiwane są za pomocą obróbki termicznej w słonej wodzie, czyli w solance. Dobra wiadomość jest taka, że ten proces możemy powtórzyć również w warunkach domowych. W jaki sposób surowe pistacje zamienić w pistacje solone? Jak posolić niesolone pistacje i przygotować pyszną przekąskę?

Metoda nr 1: Gotowanie pistacji w słonej wodzie
Dodanie lekko słonego smaku do surowych pistacji jest prostsze, niż myślisz! Oto jak możesz przygotować ten pyszny przysmak w domowym zaciszu.
Potrzebne będą:
- surowe pistacje w łupinach
- woda
- sól (80 g na każde 4 litry wody)
Przygotowanie:
- Umieść pistacje w dużym garnku. Powinny zajmować nie więcej niż połowę jego objętości, aby miały przestrzeń do gotowania.
- Zalej pistacje wodą, tak aby poziom wody był około 8 cm powyżej pistacji.
- Na każdy litr wody, który zmieści się w garnku, dodaj około 20 g soli, czyli cztery małe łyżeczki. W ten sposób do garnka o pojemności 3 litry dodasz 60 g soli, a do garnka o pojemności 5 litrów – 100 g soli.
- Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Monitoruj proces, aby upewnić się, że pistacje nie są gotowane zbyt długo.
- Odsącz pistacje i rozłóż je na ręczniku papierowym. Pozwól im całkowicie wyschnąć przed przechowywaniem, co zapobiegnie pleśnieniu.
Porada: Gotowane pistacje są świetnym dodatkiem do sałatek, jako przekąska czy element dekoracyjny w daniach.

Metoda nr 2: Gotowanie na parze
Istnieje jeszcze inna metoda, również wykorzystująca wodę, tym razem w innym stanie skupienia – parę. W ten sposób na powierzchni solnych pistacji tworzy się lepka warstwa, która umożliwia przyklejenie soli. Jest to doskonałe rozwiązanie, kiedy nie chcemy używać oleju. Jak to zrobić?
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności w dużym garnku ogrzej wodę tak, aby stworzyć stosunkowo dużą przestrzeń parowania.
- Gdy woda zacznie się gotować, włóż wybraną porcję pistacji do durszlaka i ustaw go nad garnkiem na około 30 sekund.
- Trzymaj pistacje tak długo, dopóki na ich powierzchni nie pojawi się lepka warstwa, która umożliwi posolenie.
- W następnym kroku posól pistacje tak, aby sól równomiernie otoczyła całe orzechy. Następnie pozostaw pistacje do wyschnięcia.
Jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz włożyć je na kilka minut do piekarnika.


Metoda nr 3: Papierowa torba
Jeżeli nie masz czasu na gotowanie i suszenie pistacji i chcesz przygotować przekąskę stosunkowo szybko, jest inny sposób, aby posolić niesolone pistacje. Wykorzystaj do tego torbę papierową lub foliową. Najlepiej, abyś posiadał specjalny zestaw do gotowania na parze, ale jeżeli go nie masz, wystarczy zwyczajny durszlak.
Potrzebne będą:
- Odpowiedniej wielkości torba papierowa. Upewnij się, że torba jest wystarczająco duża, aby orzechy mogły swobodnie się w niej przemieszczać.
- 1-2 łyżki soli (możesz dostosować ilość do swojego gustu)
Przygotowanie:
- Wsyp do torby 1 łyżkę soli. Jeśli wolisz, żeby pistacje były bardziej lub mniej słone, dostosuj ilość soli według własnego uznania.
- Zwiń kilka razy górną część torby, aby zamknąć ją szczelnie. Upewnij się, że w środku pozostało wystarczająco dużo przestrzeni, aby orzechy mogły się swobodnie poruszać.
- Energicznie potrząśnij torbą przez około 30 sekund, aby sól równomiernie rozłożyła się po pistacjach. Część soli przyklei się do orzechów, ale nie cała.
A jeżeli nie masz czasu na solenie pistacji, po prostu kup pistacje solone w wersji gotowej!

