• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czarny ryż i jego własciwości

Czarny ryż – poznaj jego właściwości i sposób gotowania

Spośród wszystkich rodzajów ryżu dostępnych na świecie, ryż czarny jest uważany za jeden z ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Jak zrobić domową pastę migdałową?

8 lipca 2023

Jak zrobić domową pastę migdałową?

Spis treści pokaż
1. Dlaczego warto jeść masło migdałowe?
2. Domowa pasta migdałowa/masło migdałowe (przepis)
3. Przepis na pastę migdałową na słodko
4. Nasze tipy:
5. Jak przechowywać masło migdałowe?

Domowa pasta migdałowa jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu (poradzi sobie nawet laik). Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na domową pastę migdałową


Dlaczego warto jeść masło migdałowe?

Pasta migdałowa jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy chcą jeść smaczne i zdrowe produkty. Masło z migdałów uważane jest za superfood. Zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: E, A i C oraz z grupy B. Wszystko to sprawia, że pasta migdałowa zapobiega otyłości, cukrzycy i ma korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego. Pasta z migdałów jest świetnym źródłem białka roślinnego. Dlatego polecana jest szczególnie dla wegan i wegetarian oraz dla sportowców, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową.



Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe – cena : 22,00 zł

Kup pastę migdałową w sklepie Go4taste

Niezależnie, którą z naszych past migdałowych chcesz wypróbować to pamiętaj, że niezbędny będzie blender kielichowy, blender ręczny z nakładką do siekania lub urządzenie wielofunkcyjne. Niezbędna będzie również blacha do pieczenia i piekarnik. Pamiętaj, że jeśli masz urządzenie o zbyt małej mocy, to podczas przygotowywania pasty migdałowej może ulec uszkodzeniu.

Czytaj więcej: Pasta migdałowa – wartości odżywcze i właściwości

Domowa pasta migdałowa/masło migdałowe (przepis)

Naturalna pasta migdałowa jest zdrowa i bardzo smaczna. Ma delikatnie słodki smak, więc idealnie sprawdzi się do słonych, jak i słodkich wypieków. Jeśli migdały są za suche, to możesz dodać podczas blendowania 2 łyżki oleju.

Składniki:
400 g migdałów blanszowanych lub ze skórką

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Migdały rozłóż na blaszce. Praż przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pamiętaj, aby w połowie tego czasu przemieszać migdały.
  3. Migdały delikatnie ostudź, a następnie przesyp na lnianą ścierkę. Przykryj drugą ścierką i delikatnie pocieraj. Usuniesz w ten sposób skórkę, jeśli wolisz pastę z migdałami ze skórką to pomiń ten krok.
  4. Migdały przełóż do blendera i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, aby podczas blendowania robić przerwy, aby nie dopuścić do przegrzania urządzenia. W czasie tej czynności pamiętaj o zeskrobywaniu boków.
  5. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, to przełóż pastę do wyparzonego wcześniej słoika z zakrętką.

Przepis na pastę migdałową na słodko

Jeśli lubisz słodki smak syropu klonowego, to możesz go dodać również do pasty migdałowej. Słodka wariacja podkreśli smak wypieków i będzie urozmaiceniem np. do śniadania.

Składniki:

  • 300 g migdałów
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na przygotowanej blaszce równomiernie rozłóż migdały.
  3. Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę. Praż przez 10 minut. Po upływie 5 minut przemieszaj.
  4. Ostudź migdały (przed włożeniem do blendera powinny być ciepłe, ale niegorące).
  5. Przełóż migdały do urządzenia i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętaj, aby podczas tej czynności zeskrobywać z boków pozostałą masę oraz robić przerwy trwające co najmniej kilka minut (ciągła praca urządzenia może spowodować jego uszkodzenie).
  6. Gdy pasta migdałowa będzie gotowa, to możesz dodać dowolne dodatki, np. sól czy syrop klonowy. Jeśli dodasz, któryś z powyższych składników to musisz ponownie zblendować całość.
  7. Po zblendowaniu masa migdałowa może być ciepła, dlatego pozostaw ją na chwilę, aż ostygnie, a następnie przełóż do słoika.


Nasze tipy:

Jeśli robisz domową pastę migdałową, to musisz być cierpliwy. Jest to bardzo czasochłonny proces.

Jeśli się spieszysz, to nie musisz prażyć migdałów w piekarniku. Wystarczy, że przed blendowaniem dodasz 3-4 łyżek oleju o neutralnym smaku.

Jeśli chcesz cieszyć się dłużej smakiem domowego masła migdałowego, to przechowuj go w lodówce.

Gdy robisz pastę z prażonych migdałów i wydają się suche, to najprawdopodobniej za krótko je prażyłeś. W takiej sytuacji zalecamy dodanie oleju.

Jak przechowywać masło migdałowe?

Domowa pastę migdałową możesz przechowywać do 3 tygodni w temp. pokojowej. Jeśli chcesz dłużej używać pastę migdałową, to włóż ją do lodówki. W takiej temperaturze nadaje się do spożycia nawet do 2 miesięcy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe
Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe
22,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.