Orzechy makadamia są jednymi z najsłodszych i najbardziej aromatycznych dostępnych jadalnych orzechów, zwłaszcza gdy są prażone lub opiekane i dodawane do równie pysznego przepisu.
Zanim rozpoczniesz proces prażenia lub opiekania orzechów makadamia, najpierw musisz je wyłuskać, spłukać i wysuszyć. To najtrudniejszy element tego procesu. Dalszy etap jest stosunkowo prosty dla każdej metody przygotowania, ale upewnij się, że wybrane orzechy makadamia mają podobny rozmiar, aby mogły się równomiernie upiec.
Jak upiec orzechy makadamia?
Aby upiec orzechy makadamia, najpierw napełnij butelkę z rozpylaczem roztworem z 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczek soli i 1 łyżki stopionego masła. Następnie rozłóż połówki orzechów makadamia na tacy piekarnika i delikatnie spryskaj je zawartością butelki. Umieść tacę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do około 110 stopni Celsjusza i piecz przez 10–12 minut, często je sprawdzając i usuwając wszystkie orzechy, gdy tylko staną się złotobrązowe. Poczekaj, aż orzechy całkowicie ostygną, zanim umieścisz je w suchym pojemniku.
Zobacz też: Orzechy makadamia: ile dziennie.
Jak prażyć orzechy makadamia?
Prażenie orzechów przed dodaniem ich do przepisu podbije smak dania, ale najlepiej opiekać ich tylko tyle, ile potrzebujesz w danym momencie, ponieważ prażone orzechy nie przechowują się tak dobrze, jak surowe. Rozłóż je w jednej warstwie na blaszce do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza opiekając na złoty kolor przez około 12 do 15 minut. Po zakończeniu pozwól, aby prażone orzechy ostygły przed zmieleniem lub siekaniem, aby nie stały się tłuste lub pastowate.
Mielone orzechy
Niektóre przepisy, na przykład na ciasta, wymagają zmielonych orzechów makadamia. Wystarczy je zmielić, wkładając prażone orzechy do robota kuchennego i miksować w trybie pulsacyjnym w krótkich odstępach czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie możesz tego robić zbyt długo, bo uzyskasz masło orzechowe. Jest ono pyszne jako smarowidło, do którego dodać można odrobinę oleju roślinnego i odrobinę miodu, aby uzyskać gładkość i podbić smak.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o orzechach makadamia przeczytaj artykuł: Orzechy makadamia i ich właściwości.