• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Pasta orzechowa z truskawkami na kanapce

Jak wybrać dobrą pastę orzechową?

Pasta orzechowa to magazyn składników odżywczych, takich jak między innymi niacyna, kwas foliowy i ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była sypka?

21 listopada 2021

Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była sypka?

Spis treści pokaż
1. Gotowanie kaszy gryczanej niepalonej i palonej
2. Kilka wskazówek, które pomogą ci ugotować najlepszą kaszę gryczaną na sypko.
3. Czy trzeba namoczyć kaszę gryczaną przed gotowaniem?
4. Gotowanie kaszy gryczanej w torebkach
5. Kasza gryczana w wersji pikantnej i na słodko?
6. Co zrobić z gotowanej kaszy gryczanej?
7. Przechowywanie ugotowanej kaszy gryczanej

Gotowanie kaszy nie jest skomplikowaną czynnością, ale zbyt długie pozostawienie jej na ogniu może doprowadzić do powstania tak zwanej papki. Wówczas traci ona swoją konsystencję i smak. Magiczną zasadą przepisu jest odpowiednie wyważenie składników: wody i kaszy. Nazwa „na sypko” oznacza, że po ugotowaniu nie ma konieczności odcedzania i kasza gryczana nie tworzy zbitych grudek. Poznaj najlepsze sposoby na gotowanie kaszy gryczanej palonej i niepalonej (białej).

Gotowanie kaszy gryczanej niepalonej i palonej

Kasza gryczana występuje w dwóch odmianach jako kasza gryczana palona i niepalona (kasza gryczana biała). Wybór kaszy zależy od naszych preferencji smakowych. Kasza biała ma ziarna o jasnobrązowej barwie, czasami lekko zielonkawe. Wyróżnia się znacznie delikatniejszym, kremowym smakiem i zawiera dużo skrobi.
W kaszy gryczanej palonej zwraca uwagę orzechowy aromat i wyrazisty smak. Przygotowanie i gotowanie obu kasz jest bardzo podobne.

Oto prosty przepis:

  1. Proporcje mają się następująco: na jedną szklankę kaszy (250 g) należy odmierzyć 1 i ¾ szklanki wody.
  2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżkę oleju i odrobinę soli.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy kaszę i czekamy, aż całość znowu się zagotuje.
  4. Grykę należy gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu. Aby ziarna nie przywarły do spodu, od czasu do czasu warto zamieszać.
  5. Po wchłonięciu całej wody warto odstawić garnek na ok. 30 minut.

Zobacz też: Kasza gryczana i jej właściwości.

Kilka wskazówek, które pomogą ci ugotować najlepszą kaszę gryczaną na sypko.

  • Wypłucz kaszę gryczaną niepaloną przed gotowaniem zimną wodą. W ten sposób usuniesz z niej nadmiar skrobi. ​Użyj sitka siatkowego. Ten krok możesz pominąć, gdy zdecydowałeś się na moczenie kaszy (o moczeniu kaszy gryczanej poniżej).
  • Podpraż kaszę przed gotowaniem. Niektórzy zalecają lekkie prażenie kaszy gryczanej, szczególnie białej, przed gotowaniem. Uzyskasz wtedy bardziej intensywny smak oraz sypką konsystencję.
  • Odstaw po gotowaniu. Po ugotowaniu odstaw kaszę na kilkanaście minut, zanim podasz ją na stół. Uzyskasz lepszą konsystencję i smak.

Czy trzeba namoczyć kaszę gryczaną przed gotowaniem?

Moczenie kaszy gryczanej przed gotowaniem nie jest obowiązkową czynnością, ale wiele osób to praktykuje. Kasza gryczana w odróżnieniu od innych ziaren wyróżnia się stosunkowo niskim poziomem kwasu fitynowego. Z tego względu nie wymaga długiego procesu moczenia. Można ją moczyć nieco krócej — około 7 godzin.
Moczenie kaszy gryczanej pozytywnie wpływa na jej walory odżywcze. Namoczona kasza gryczana znacznie szybciej się gotuje, a organizm łatwiej ją trawi.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza gryczana sklep go4taste

Gotowanie kaszy gryczanej w torebkach

Kasza gryczana bardzo często sprzedawana jest w pakowanych porcjach. Zazwyczaj możemy ją kupić w opakowaniu zawierającym plastikowe, foliowe woreczki 4×100 g. O ile takie gotowanie kaszy w woreczkach dla wielu z nas wydaje się bardzo praktycznie, nie jest ono szczególnie zdrowe.

  • Z plastikowego opakowania mogą przedostać się do kaszy gryczanej różne toksyczne substancje w trakcie procesu gotowania.
  • Gotowanie kaszy gryczanej w torebce ma jeszcze jedną wadę. Przy tej metodzie gotowania wiele cennych witamin i składników mineralnych, które znajdują się w kaszy, wylewamy do zlewu. Gdy gotujemy kaszę gryczaną luzem, ziarenka chłoną ponownie wszystkie wartości odżywcze z wody.

Z tego powodu, nawet jeżeli kupiliście już kaszę torebkach, to znacznie lepszym rozwiązaniem będzie rozerwanie torebki i wysypanie kaszy do naczynia. Kasza gotowana luzem wyróżnia się znacznie lepszym smakiem, miękkością i konsystencją.

W woreczku zazwyczaj znajduje się 100g kaszy gryczanej. Na każde 100 g kaszy należy dodać 200 ml wody, np. gdy zdecydowaliśmy się wsypać kaszę gryczaną z 2 woreczków, wówczas należy dodać odpowiednio 400 ml wody (co odpowiada 2 pełnym szklankom).

W przypadku gdy zdecydujesz się jednak zagotować kaszę gryczaną w woreczku, proporcje wody nie mają większego znaczenia. Ważne, aby woreczek w pełni przykryty był przez wodę.

  1. Wrzucamy woreczek do gotującej i osolonej się wody.
  2. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

Jak wspominaliśmy wcześniej, nie jest to jednak sposób rekomendowany i najzdrowszy.

Kasza gryczana w wersji pikantnej i na słodko?

Kasza gryczana, szczególnie kasza gryczana biała jest bardzo uniwersalna. W zależności od potrzeb możemy ugotować ją zarówno na słodko, jak i wersji pikantnej.

Gotowanie kaszy na pikantnie

Najprostszym sposobem na gotowanie kaszy w wersji pikantnej jest dodanie do wody soli, a także masła. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej intensywny smaku, wówczas zamiast wody wykorzystaj litr bulionu drobiowego lub warzywnego. Niektórzy również mieszają ją z tłuszczem z kurczaka, aby dodać kaszy wilgotnej konsystencji.

Gotowanie kaszy gryczanej na słodko

Jeżeli chcemy uzyskać kaszę gryczaną w wersji słodkiej, najlepiej ugotować ją na mleku krowim lub roślinnym z odrobiną soli i cukru. Dla uzyskania nieco bardziej aromatycznego efektu możemy dodać również inne przyprawy tak jak cynamon czy kardamon.

Co zrobić z gotowanej kaszy gryczanej?

Z kaszą gryczaną doskonale komponują się ziemiste smaki. Nuty gryki dobrze smakują z orzechami włoskimi, kawą, czekoladą, miodem i mocnymi przyprawami.

  • Do pilawu. Doskonała do dań typu pilaw. Wymieszaj ją z czosnkiem, kminkiem, gorczycą i kardamonem. Wrzuć przyprawy z kaszą gryczaną ugotowaną na patelnię i wymieszaj. Smaż, ciągle mieszając, aż przyprawy i czosnek będą pachnące, a kasza gryczana lekko podpieczona (ok 3 minut).
  • Do sałatki. Ugotowana kasza gryczana wybornie smakuje zmieszana z dużą ilością posiekanej bazylii, kolendry, pietruszki, mięty, soli morskiej i czarnego pieprzu.
  • Na śniadanie. Kasza gryczana najlepiej komponuje się z cynamonem, wanilią i miodem. Doskonałe danie na początek dnia!

Przechowywanie ugotowanej kaszy gryczanej

Czasami ugotujemy za dużo kaszy gryczanej lub chcemy zachować część porcji na kolejny dzień. Nie ma z tym żadnego problemu. Kaszę gryczaną po ugotowaniu można przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni. Warunek jest jeden — musimy ją włożyć do szczelnego pojemnika lub przykryć folią spożywczą. W ten sposób zachowa swoje właściwości i sypkość. Zimną w kaszę gryczaną możemy wykorzystać do sałatek.
​

Jeżeli chcesz przechowywać kaszę gryczaną znacznie dłużej i wówczas musisz ją zamrozić. W takiej sytuacji również musimy włożyć ją do szczelnego hermetycznego pojemnika. Kaszę gryczaną w zamrażalniku można trzymać około 3 miesięcy

Powiązane wpisy

W kategorii:Kasze

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.