Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru.
- Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć żurawinę, która ma owoce jaskrawo-czerwone lub żółto-czerwone.
- Umyj dokładnie, ale delikatnie żurawinę, aby uniknąć uszkodzenia owoców. Przełóż żurawinę do miski i zalej wrzątkiem. Postaw miskę w bezpiecznym miejscu. Kiedy skórki zaczynają “schodzić” z owoców, jagody są gotowe do suszenia.
- Rozłóż warstwę żurawiny na blasze i włóż do zamrażarki na dwie godziny. Proces zamrażania pomaga szybciej wysuszyć jagody.
- Do suszenia żurawiny możesz użyć suszarki do owoców lub piekarnika. W pierwszym przypadku postępuj wg zaleceń producenta podanych w instrukcji.
Suszenie w piekarniku
Kuleczki żurawiny wysypujemy równomiernie na blaszkę (wcześniej podłożyć można papier do wypieków). Temperaturę nastawiamy na 40-50ºC i trzymamy owoce w piekarniku przez 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku na kilkanaście godzin. Możesz również kupić gotową żurawinę liofilizowaną lub żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.
O właściwościach suszonej żurawiny dowiesz się z artykułu: Żurawina i jej właściwości.