• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

ugotowana komosa ryżowa

Czy komosa ryżowa tuczy?

Komosa ryżowa nie jest tucząca. Po ugotowaniu jest bogatym źródłem białka i  węglowodanów, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jak suszyć śliwki?

31 maja 2018

Jak suszyć śliwki?

Spis treści pokaż
1. Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z chęcią są dodawane do wielu słodkich i słonych potraw. Mając zapas świeżych owoców, warto pomyśleć o domowym sposobie suszenia, który zachowa intensywny smak i o wiele więcej wartości odżywczych.

suszone śliwki w drewnianej misce z listkami mięty

Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Jak suszyć śliwki krok po kroku? Najlepszych sposobem jest ususzyć je w piekarniku. Oto bardzo prosta metoda. 

  1. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego rodzaju śliwek. Najlepiej nadają się dojrzałe, zdrowe i jędrne węgierki.
  2. Po przebraniu i oczyszczeniu, śliwki należy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. Gorąca woda zmiękcza twardą skórkę.
  3. Po wyjęciu śliwek z wody należy je wysuszyć i wydrylować. Następnie można umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane śliwki wstawić do piekarnika.
  4. Pierwszy etap suszenia powinien trwać ok. 4 godzin w temperaturze sięgającej 55-60 stopni C. Warto od razu włączyć termoobieg. Dość niska temperatura zapobiega przesuszeniu, przypaleniu i pękaniu owoców.
  5. Po upłynięciu czasu śliwki należy wyjąć z piekarnika i odstawić na dobę, tak aby “odpoczęły” i przestygły.
  6. Wystudzone śliwki czeka drugi i ostatni etap suszenia. Wyłożone na blaszce, w piekarniku powinny spędzić kolejne 4-5 godzin w temperaturze 60-65 stopni C.

Opakowanie Go4Taste

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki – cena : 25,00 zł

Kup śliwki kalifornijskie sklep go4taste

Wysuszone śliwki powinny być miękkie w środku, a skórka powinna być ciemna i pomarszczona. Suszyć owoce można również w elektrycznej suszarce bądź na słońcu, jeżeli pogoda będzie wystarczająco słoneczna.

Dowiedz się więcej o suszonych śliwkach z artykułu: Śliwki kalifornijskie suszone i ich właściwości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki
Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki
25,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.