• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Migdały posiadają odczyn zasadowy, dzięki czemu potrafią zobojętniać kwasy żołądkowe. Pomagają więc ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Jak stosować mąkę z orzechów laskowych? Proporcje i przepisy.

4 marca 2024

Jak stosować mąkę z orzechów laskowych? Proporcje i przepisy.

Spis treści pokaż
1. Jak powstaje mąka z orzechów laskowych?
2. Mąka z orzechów laskowych właściwości
3. Jaka jest różnica pomiędzy mąką z orzechów laskowych a mąką migdałową?
4. Czy mąka z orzechów laskowych jest FODMAP?
5. Dla kogo mąka z orzechów laskowych?
6. Do czego można stosować mąkę z orzechów laskowych?
7. O czym warto pamiętać stosując mąkę z orzechów laskowych?
8. Jak przechowywać mąkę z orzechów laskowych?

Mąka z orzechów laskowych to doskonała alternatywa mąki pszennej zwłaszcza dla osób stosujących diety bezglutenowe, ketogeniczne, czy FODMAP. Charakteryzująca się niską zawartością węglowodanów, a jednocześnie będąca źródłem zdrowych tłuszczów i białek, ta wyjątkowa mąka oferuje nie tylko korzyści zdrowotne, ale i niezwykłą wszechstronność w kulinarnych kreacjach. W niniejszym tekście odkryjesz właściwości mąki z orzechów laskowych, jej zastosowanie w różnorodnych przepisach oraz dowiesz się, jak może ona wzbogacić Twoją dietę, zapewniając smakowite i zdrowe posiłki.

  • Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści 04.03.2024 r.


Jak powstaje mąka z orzechów laskowych?

Mąka z orzechów laskowych powstaje poprzez bardzo drobne mielenie orzechów laskowych. Mąka z orzechów laskowych nie zawiera glutenu. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka z orzechów laskowych ma lekki maślany smak, które podkreśla zarówno dania pikantne, jak i na słodko.

Mąka z orzechów laskowych właściwości

Mąka z orzechów laskowych ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom – zawiera dużo potasu 680 mg/100 g, który obniża ciśnienie krwi. Błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi;
  • zapobiega chorobom układu sercowo- naczyniowego – mąka jest bogata w aminokwas argininę, który rozluźnia mięśnie gładkie w naczyniach krwionośnych;
  • wspomaga potencję – dzięki dużej zawartości witaminy E, która nazywana jest witaminą płodności. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania męskich narządów rodnych. Mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i płodność;
  • wzmacnia układ nerwowy i pomaga redukować stres – mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, magnez. Poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają myślenie;
  • wspomaga odchudzanie – tłuszcz w mące z orzechów laskowych nie tuczy. Wręcz przeciwnie wspomaga procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej.


Jaka jest różnica pomiędzy mąką z orzechów laskowych a mąką migdałową?

Zarówno mąka z orzechów laskowych, jak i mąka migdałowa są mąkami bezglutenowymi i zawierającymi stosunkowo niską zawartość węglowodanów, co czyni je odpowiednimi dla diet niskowęglowodanowych lub ketogenicznych. Nie zawsze jedna możemy je stosować wymiennie. Dlaczego?

Wartości odżywcze. Mąka migdałowa i mąka z orzechów laskowych obie oferują wartościowe składniki odżywcze, ale różnią się nieco pod względem zawartości witamin i minerałów. Mąka migdałowa jest bogatsza w witaminę E i magnez, podczas gdy mąka z orzechów laskowych posiada podobne poziomy zdrowych tłuszczów mononienasyconych i błonnika, ale jest nieco uboższa w witaminę E i magnez.

Smak. Mąka migdałowa ma łagodny, słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma przepisami i nadaje wypiekom delikatną teksturę. Z kolei mąka z orzechów laskowych wyróżnia się bogatym, intensywnym smakiem orzechowym, który dodaje głębi wypiekom i ma nieco grubszą teksturę, co może wpłynąć na bardziej zbitą i kruchą konsystencję wypieków.

Zasadnicza różnica polega między innymi na tym, że mąka z orzechów laskowych zawiera o 20 procent więcej tłuszczu i 28 procent mniej białka, co sprawia, że dodaje więcej miękkości i tworzy mniej struktury w wypiekach. Ważne jest, aby stosować ją jako zamiennik mąki migdałowej tylko w przepisach, gdzie są inne składniki budujące strukturę, takie jak mąka pszenna i jajka.


Opakowanie Go4Taste

Mąka z orzechów laskowych - 500g – cena : 31,00 zł

Kup mąkę z orzechów laskowych w sklepie Go4taste.pl

Czy mąka z orzechów laskowych jest FODMAP?

Mąka z orzechów laskowych zyskuje na popularności wśród osób, które z różnych względów zdrowotnych lub dietetycznych decydują się na spożywanie produktów niezawierających glutenu. Brak glutenu to jednak niejedyna zaleta mąki z orzechów laskowych. Coraz częściej jest ona stosowana przez osoby przestrzegające diet o niskiej zawartości FODMAP.

FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols) to grupa węglowodanów krótkołańcuchowych występująca w różnych rodzajach żywności, między innymi w roślinach strączkowych, cebuli, czosnku i na przykład miodzie. Cechą charakterystyczną tych węglowodanów jest ich trudność w trawieniu, co u niektórych osób może powodować problemy trawienne, objawiające się bólami brzucha, dyskomfortem, wzdęciami i pojawieniem się gazów.

Z tego względu osobom z problemami układu trawiennego, w tym z zespołem jelita drażliwego, zalecana jest dieta ograniczająca produkty zawierające tę grupę węglowodanów.

Czy mąka z orzechów laskowych ma niską zawartość FODMAP? To pytanie, które może zainteresować wielu, zwłaszcza tych stosujących dietę zawierająca niskie wartości FODMAP. Zgodnie z badaniami Uniwersytetu Monash, specjalizującego się w tematyce FODMAP, orzechy laskowe są uznawane za produkt niski w FODMAP, ale tylko jeśli spożywane są w ograniczonych ilościach. W tym przypadku zalecane jest spożycie nie więcej niż 1/4 szklanki porcji. Mąka z orzechów laskowych, spożywana w tej ilości, ma niską zawartość FODMAP.

Wiele zależy jednak od indywidualnych tolerancji organizmu. W tej perspektywie liczy się również indywidualna tolerancja. Niektórzy, przy większych dawkach mąki z orzechów laskowych, nie odczują negatywnych skutków. W tej sytuacji mąka może być z powodzeniem używana razem z innymi rodzajami mąki oraz w przygotowaniu wypieków i innych przepisów.

Dla kogo mąka z orzechów laskowych?

Po mąkę z orzechów laskowych powinna sięgnąć każda osoba, która dba o zdrowie i urozmaicenie diety. Istnieje kilka grup osób, które szczególnie powinny zainteresować się mąką z orzechów laskowych w kontekście własnego menu.

Do tej grupy należą między innymi:

  • Osoby na diecie bezglutenowej: Z uwagi na to, że mąka z orzechów laskowych nie jest produkowana z żadnych rodzajów zboża, tylko z orzechów drzewnych, nie zawiera ona glutenu. Z tej perspektywy jest ona idealnym elementem diety dla osób borykających się z nietolerancją glutenu, celiakią lub tych, które z różnych względów chcą na pewien czas wyeliminować gluten ze swojej diety.
  • Osoby z problemami trawiennymi i IBS: Z uwagi na to, że mąka z orzechów laskowych jest produktem o niskiej zawartości FODMAP, powinna ona znaleźć się w diecie osób zmagających się z różnymi problemami trawiennymi, szczególnie chorujących na zespół jelita drażliwego.
  • Osoby na diecie ketogennej lub niskowęglowodanowej: Ze względu na niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość tłuszczów, mąka z orzechów laskowych może być dobrym wyborem dla osób stosujących dietę ketogeniczną lub inne diety ograniczające węglowodany.
  • Weganie i wegetarianie: Jako produkt roślinny, mąka z orzechów laskowych jest odpowiednia dla wegan i wegetarian, dostarczając wysokiej jakości białka roślinnego oraz innych składników odżywczych ważnych w diecie roślinnej.
  • Osoby poszukujące alternatyw bogatych w składniki odżywcze: Mąka z orzechów laskowych jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy (szczególnie witaminę E) i minerały, co czyni ją wartościowym dodatkiem do diety osób dbających o zróżnicowane źródła składników odżywczych.

Do czego można stosować mąkę z orzechów laskowych?

Mąka z orzechów laskowych nadaje kruchości wypiekom i może być stosowana jako zamiennik bułki tartej np. do klopsików.

Mąkę z orzechów laskowych można stosować do:

  • panierowania – mąka z orzechów laskowych w połączeniu z grubo mieloną mąką owsianą (proporcja 1:1) zastąpi bułkę tartą do panierowania;
  • pesto – wystarczy zamienić orzeszki pinii na orzechy laskowe do pesto z bazylii;
  • ciasteczek czekoladowych – ½ porcji mąki pszennej zamień na mąkę orzechową. Dzięki temu uzyskasz ciekawy smak ciastek;
  • chrupiącej wierzchniej warstwy ciasta – mąka z orzechów nadaje się do wykonania półkruchego ciasta;
  • babeczek i mini babeczek – w przepisie warto zastąpić 1/3 maki uniwersalnej, aby wypieki miały delikatny smak;
  • gofrów i naleśników– wymieszaj w proporcji 1:1 mąkę orzechową z inną mąką bezglutenową np. kokosową. Do ciasta warto dodać proszek do pieczenia, który spulchni potrawę;
  • ciast i ciasteczek – w ciastach i ciastkach można zastępować mąkę uniwersalną mąką z orzechów, może to być maksymalnie 1/3 porcji;
  • makaroników – w bezglutenowych ciasteczkach migdałowych możesz mąkę migdałową zamienić na mąkę orzechową. Dzięki temu ciasteczka będą miały ciekawy i wyrazisty smak.


O czym warto pamiętać stosując mąkę z orzechów laskowych?

Używając mąki z orzechów laskowych warto pamiętać o tym, że:

  • Powinna być stosowana tylko w tych daniach, których podkreśli smak.
  • Trzeba ją przechowywać w lodówce, ponieważ szybko jełczeje. Chłodzenie przedłuża jej trwałość.
  • Można używać mąki z orzechów jako zamiennika mąki pszennej w przepisie, lecz trzeba wtedy dodać większą ilość środka spulchniającego np. proszku do pieczenia.
  • Jeśli chcesz użyć w przepisie tylko mąki z orzechów, to korzystaj tylko z przepisów opracowanych dla mąki z orzechów laskowych.
  • Mąka z orzechów laskowych podkreśla smak dań czekoladowych m.in. ciast i ciasteczek.
  • Mąką z orzechów szybciej się przyrumienia, dlatego trzeba obniżyć temp. wypieków lub skrócić ich czas.
  • Pamiętaj, że nie możesz zamieniać całej mąki pszennej w przepisie. Możesz zamienić max. 30%. Całkowita zamiana mąki pszennej na orzechową wymaga dużych zmian w proporcjach produktów i temp. pieczenia.


Przepis na naleśniki orzechowe z kremem orzechowo-kokosowym

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki z orzechów laskowych
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (do smaku)
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki mleka kokosowego

Masa kokosowa

  • 396 g mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuścić wszystkie składniki kremu i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje, czyli 25- 30 min.
  2. W misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. W osobnej misce wymieszaj składniki płynne: mleczko kokosowe, jaja i syrop klonowy.
  4. Do mokrych składników, powoli wsyp suche składniki. Wymieszaj. Odstaw na 5 do 10 min.
  5. Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu.
  6. Chochelkę ciasta wylej na patelnię i rozprowadź delikatnie za pomocą szpatułki.
  7. Smaż naleśniki po 2-3 minut na każdej ze stron.
  8. Przełóż gotowym kremem.

Jak przechowywać mąkę z orzechów laskowych?

Przechowywanie mąki z orzechów laskowych jest bardziej wymagające niż w przypadku innych rodzajów mąk, takich jak mąki pszenne. Z tego względu, że orzechy laskowe, z których jest wytwarzana, są bogatsze w tłuszcze, sama mąka jest bardziej podatna na zepsucie. Możemy temu zapobiec, o ile będziemy ją trzymać w odpowiednich warunkach. Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania mąki z orzechów laskowych.

  • Najlepiej w lodówce lub zamrażarce: Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta jest podatna na jełczenie. Dla wydłużenia trwałości najlepiej przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce, w szczelnym pojemniku lub zamkniętym worku foliowym.
  • Przechowuj ją w szczelnych pojemnikach: Niezależnie od miejsca przechowywania (spiżarnia, lodówka, zamrażarka), używaj zawsze pojemnika hermetycznego, aby zapobiec dostawaniu się wilgoci i powietrza, co może prowadzić do utraty jakości i pojawienia się nieprzyjemnych smaków.
  • Trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu: Przechowując mąkę w spiżarni, wybierz chłodne, ciemne miejsce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, które może przyspieszyć pogorszenie jakości mąki.
  • Unikaj wilgoci: Mąka z orzechów laskowych łatwo absorbuje wilgoć, co może prowadzić do zbrylania się i psucia. Trzymaj ją z dala od wilgotnych miejsc.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Pamiętaj o regularnym sprawdzaniu świeżości mąki, szczególnie jeśli jest przechowywana przez dłuższy czas. W przypadku pojawienia się nieprzyjemnego zapachu lub smaku mąka może być jełczała i należy ją wyrzucić.
  • Najlepiej kupować mąkę w stosunkowo niedużych ilościach, które pozwolą na zużycie w rozsądnym czasie. Jeśli nie używasz jej często, rozważ zakup mniejszych ilości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka z orzechów laskowych - 500g
Mąka z orzechów laskowych - 500g
31,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.