Herbata z trawy cytrynowej działa ściągająco, detoksująco i oczyszczająco. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z trawy cytrynowej i jak ją przyrządzić?
Trawa cytrynowa – co to za roślina?
Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus), znana również jako palczatka cytrynowa lub trawa z Cochin, trawa Malabar, trawa cytronelowa, to rodzaj tropikalnej rośliny występującej głównie na terenach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Jednym z bioaktywnych składników, który znajduje się w liściach tej rośliny, jest cytral. Cytral to związek składający się z monoterpenowych aldehydów: geranialu (a-cytral) i neralu (b-cytral). Wykorzystywany jest w kompozycjach zapachowych w przemyśle perfumeryjnym w dezodorantach, mydłach i kosmetykach, a także medycynie.
Trawa cytrynowa to popularnych dodatek do dań, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Na Filipinach i w Indonezji jej aromatyczne liści stosowane są do przyrządzania m.in. lechona (pieczone prosię) i pieczonego kurczaka. W Tajlandii nazywa się takhrai (ตะไคร้) i jest podstawowym składnikiem tom yam i tom kha kai.
Oprócz tego trawa cytrynowa stosowana jest przede wszystkim do przygotowywania gorących i orzeźwiających napojów. Jej suszone liście służą do parzenia herbaty, a także do aromatyzowania. Po dodaniu do napoju dają efekt soku z cytryny, ale znacznie słodszego bez kwaskowatości i cierpkości.

Na co działa trawa cytrynowa?
Trawa cytrynowa znana jest jako roślina, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich zostały potwierdzone naukowo.
Tradycyjnie ma właściwości przeciwlękowe, nasenne i uspokajające. Palczatka ma również łagodzić ból oraz wzmacniać odporność. Mieszkańcy Indii na przykład liście trawy cytrynowej wykorzystywali na przeróżne sposoby. Stosowane były między innymi jako środek pobudzający, napotny, a także przeciwzapalny. Sam olejek eteryczny, który zawarty jest w roślinie, działa przeciwbólowo przeciwgorączkowo, a także ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Najlepszym sposobem do korzystania z wszystkich dobroci trawy cytrynowej jest spożywanie jej w formie herbaty.
Regularne picie herbaty z trawy cytrynowej może korzystnie wpływać na wiele elementów naszego organizmu. Liczne badania potwierdziły, że napar z herbaty sporządzony nawet suszonych suchych liści tej rośliny działa ściągająco detoksująco a nawet oczyszczająco.
Właściwości herbaty z trawy cytrynowej
1. Zawiera cenne przeciwutleniacze.
Jak wynika z opublikowanych badań w liście trawy cytrynowej zawierają kilka wartościowych przeciwutleniaczy w tym związki fenolowe (atechol, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, hydrochinon) i flawonoidy (luteolina, orientyna, izoorientyna, kwercetyna, kemferol i apigenin). Antyoksydanty pomagają w usuwaniu z organizmu groźnych dla komórek wolnych rodników i minimalizują w ten sposób ryzyko poważnych chorób.
2. Ma właściwości przeciwbakteryjne
Badań olejek cytrynowy, który zawarty jest w tej roślinie wykazuje się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi. Skutecznie walczy z bakteriami, szczególnie tymi, które odpowiedzialne są za rozwój próchnicy. Związki zawarte w trawie cytrynowej, czyli cytral i geranialu odpowiadają za działanie przeciwzapalne. Pomagają zatrzymać w organizmie rozwój markerów, które wywołują stany zapalne. Pozwala na kontrolę ciśnienia krwi. Zawarty w trawie cytrynowej potas korzystnie wpływa na działanie naszego układu krwionośnego, wpływając na obniżenie ciśnienia krwi. Badania potwierdzają również, że trawa cytrynowa znacznie redukuje wchłanianie cholesterolu z jelit i w pozytywnie wpływa na kondycję serca.
3. Przyspiesza metabolizm i spala tłuszcz.
Po herbatę z cytrynową powinny sięgnąć przede wszystkim ci, którzy chcą pozbyć się kilku kilogramów. Badania potwierdzają, że związki zawarte w herbacie z trawy cytrynowej wpływają na przyspieszenie metabolizmu, co z kolei przyspiesza trawienie i pomaga w spalaniu większej ilości kalorii.
4. Wspiera działanie układu trawiennego.
Herbata z trawy cytrynowej może być rekomendowana przy wszelkiego typu problemach trawiennych, w tym rozstrojach i skurczach żołądka. Niektóre badania wykazują, że picie regularnie tego napoju może pomagać w leczeniu wrzodów żołądka
5. Pomocna w zaburzeniach menstruacyjnych (PMS)
Niektóre właściwości herbaty z trawy cytrynowej pozwalają stosować jako środek, który może zminimalizować dolegliwości związane ze skurczami menstruacyjnymi, a także wzdęciami i uderzeniami gorąca.
6. Odporność organizmu.
Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zawartość witaminy C czynią ją jednym z tych napojów, który ma działanie wzmacniające. Z tego powodu i regularne picie szczególnie zalecany jest w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zagrożenie przeziębień czy grypy.


Jak przygotować herbatę z trawy cytrynowej?
Herbatę z trawy cytrynowej możemy przygotować zarówno z liści świeżych, jak i suszonych. Obecnie palczatka dostępna jest w obu wariantach jednak z najczęściej możemy ją kupić w formie suszonych liści przeznaczonych do właśnie zaparzania herbaty
Przepis na herbatę z trawy cytrynowej:
Przygotowanie herbaty z suszonych liści trawy cytrynowej jest bardzo proste.
Składniki:
- suszone liście trawy cytrynowej
- zaparzacz, imbryk
- gorąca woda
Przygotowanie:
- Wrzucić do kubka, filiżanki, zaparzacza od jednego do trzech łyżeczek liści trawy cytrynowej.
- Pozostaw pod przykryciem i zaparzaj przez 5-7 minut.
- Po tym czasie herbata z trawy cytrynowej jest gotowa do spożycia
Jak pić herbatę z trawy cytrynowej?
Herbatę z trawy cytrynowa spożywać możesz pić o każdej porze dnia. Gdy wypijesz ją na wieczór, pomoże ci w zasypianiu. W ciągu dnia pomoże w przemianie energii i metabolizmie.
Herbaty z palczatki raczej nie da się przedawkować, jednak zalecana dzienna porcja produktu do spożycia to dwie trzy łyżeczki co odpowiada około 4 do 6 g.