Sposób przechowywania orzechów zależy od tego, w jakim terminie planujemy je spożyć.
Przechowywanie orzechów w spiżarce/na półce
Jeżeli orzechy spożywamy na bieżąco, wówczas najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym (plastikowym lub szklanym). Orzechy są wrażliwe na światło, dlatego należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (np. szafka w kuchni). Wówczas mamy pewność, że do orzechów nie dostanie się nadmiar tlenu odpowiedzialnego za jełczenie, nie będą się w nich rozwijać owady i orzechy i nie stracą swoich właściwości.
Najbardziej podatne na zepsucie są orzechy pekan, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i orzechy brazylijskie. Najrzadziej jełczeją orzechy nerkowca i migdały.
Do przechowywania orzechów należy używać pojemników z hermetycznymi uszczelkami, takich jak szklane słoiki i plastikowe pojemniki. Dzięki temu przechowywane orzechy utrzymają odpowiedni poziom wilgoci.
Przechowywanie orzechów w lodówce i zamrażarce
Jeżeli chcemy orzechy przechować kilka miesięcy, wówczas dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w lodówce lub zamrażarce.
W lodówce.
Orzechy zamykamy ponownie w szczelnym opakowaniu (plastikowym lub szklanym) i wkładamy na dolną półkę lodówki. Trzymaj z dala od cebuli i innych silnie pachnących potraw, ponieważ orzechy mają tendencję do przejmowania zapachu otaczających je rzeczy.
Migdały, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie powinny zachować świeżość przez rok. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy trzymasz je w skorupkach, czy usuwasz je przed przechowywaniem. Orzeszki piniowe utrzymają świeżość w lodówce jedynie 3-4 miesiąca.
W zamrażarce.
Wkładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i umieszczamy w zamrażalniku.
Migdały zwykle pozostają świeże w zamrażarce przez co najmniej rok.
Pekan, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzechy makadamia można przechowywać przez dwa lata, a pistacje zwykle nawet do trzech lat. Najkrócej w zamrażalce świeżość utrzymają orzeszki piniowe – 5-6 miesięcy.
Przed otwarciem torebki z zamrożonymi orzechami zostaw je, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zapobiegnie to wchłanianiu nadmiaru wilgoci.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie są najpopularniejszymi orzechami, jakie konsumujemy na co dzień. Ze względu na wysoką zawartość oleju orzechy włoskie muszą być odpowiednio przechowywane, aby uniknąć jełczenia. Ich świeżość zależy od sposobu przechowywania oraz formy – dłużej zachowuje świeżość orzechy w skorupkach — krócej te pozbawione łupin.
- Z dala od intensywnych zapachów: Orzechy włoskie pochłaniają zapachy, dlatego najlepiej jest umieszczać je w pewnej odległości od potraw o silnym zapachu, takich jak cebula.
- W szczelnych pojemnikach. Hermetyczne pojemniki zapewniają najlepszą ochronę, aby zachować świeżość. Kupując orzechy włoskie luzem, najlepiej jest przenieść je do szczelnych pojemników po powrocie do domu.
- W niskich temperaturach. Orzechy włoskie powinny być trzymane w stosunkowo niskiej temperaturze, w chłodnym, suchym miejscu. Długotrwała ekspozycja na wysokie temperatury powoduje zmianę tłuszczu w orzechach włoskich i jełczenie.
Jak przechowywać łuskane orzechy włoskie?
Orzechy włoskie łuskane przechowujemy tak samo jak pozostałe rodzaje orzechów w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu — na półce lub spiżarce. W takich warunkach orzechy łuskane utrzymują świeżość przez najbliższe 6 miesięcy.
Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia łuskanych orzechów włoskich, należy je zamrozić: umieścić orzechy włoskie w szczelnym, hermetycznym pojemniku lub umieścić oryginalne opakowanie w zamykanej, wytrzymałej torbie do zamrażarki. Przechowywane w szczelnym opakowaniu w lodówce pozostaną świeże nawet rok, a w zamrażarce do 2 lat.
W czym przechowywać orzechy włoskie łuskane?
Łuskane orzechy najlepiej przechowywać w szczelnych i hermetycznych pojemnikach lub torebkach. Najlepiej, aby te pojemniki słabo przepuszczały światło. Ważne jest, aby pojemniki nie dopuszczały do siebie obcych zapachów z zewnątrz. Sprawdzą się szczelne pojemniki z tworzywa sztucznego, słoiki szklane z gumowymi i uszczelkami.
A jak długo można przechowywać orzechy włoskie w skorupkach?
Orzechy w łupinie zachowują znacznie dłużej świeżość niż sama jądra orzecha. Z tego powodu jeśli nie mamy potrzeby, nie łuskamy orzechów włoskich jeśli nie planujemy włożyć ich do jakiegoś przepisu.
Orzechy włoskie w łupinach zachowują świeżość w spiżarni przez około 12 miesięcy. W lodówce i zamrażarce odpowiednio – 6 miesięcy i 2 lata.
Jak przechowywać zmielone orzechy włoskie (laskowe, pekan, makadamia)?
Posiekane lub zmielone orzechy drzewne cechują się zdecydowanie krótszym okres przydatności do spożycia niż całe orzechy. Składniki zawarte w orzechach mielonych (zwłaszcza witaminy, tłuszcze) są szczególnie wrażliwe na światło, ciepło i tlen ze względu na powiększoną powierzchnię.
Z tego powodu mielone lub posiekana orzechy najlepiej przechowywać w lodówce. Zdecydowanie powinieneś przechowywać je w hermetycznym opakowaniu
Jeżeli orzechy posiekane lub zmielone orzechy włoskie, laskowe, pekan itd., chcesz przechować dłużej niż kilkanaście dni, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie ich zamrożenie. Przechowywane w hermetycznym pojemniku w zamrażalniku posiekane/zmielone orzechy zachowają swój aromat i świeżość nawet przez cały rok.
Jak przechowywać orzechy laskowe?
Łuskane orzechy laskowe najlepiej jest przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Orzechy laskowe przechowywane w temperaturze pokojowej (w szczelnym pojemniku w spiżarce) zachowują świeżość przez 4-6 miesięcy. W lodówce i zamrażarce długość przydatności do spożycia wydłuża się do 1 roku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu orzechów?
- Surowe orzechy i nasiona w całości zachowują dłużej świeże niż pokrojone, siekane. Wynika to z tego, że posiekane, prażone lub mielone orzechy wydzielają oleje. Oleje te są następnie wystawione na działanie większej ilości tlenu, co powoduje szybsze jełczenie orzechów.
- Orzechy w łupinach zachowują trwałość dłużej niż te, które zostały już łuskane.
- Niesolone orzechy zachowują dłużej niż solone.
Przechowywanie orzechów – tabela
Spiżarnia | Lodówka | Zamrażarka | |
Orzechy piniowe | 1-2 miesięcy | 3-4 miesiące | 5-6 miesięcy |
Pistacje | 3 miesiące | 3 miesiące | 1 rok |
Orzechy włoskie | 6 miesięcy | 1 rok | 1-2 lata |
Orzechy laskowe | 4-6 miesięcy | 1 rok | 1 rok |
Orzechy pekan | 6 miesięcy | 1 rok | 2 lata |
Orzechy brazylijskie | 9 miesięcy | 1 rok | 1 rok |
Orzechy nerkowca | 6-9 miesięcy | 1 rok | 2 lata |
Orzechy makadamia | 6-9 miesięcy | 1 rok | 2 lata |
Orzeszki ziemne | 6-9 miesięcy | 1 rok | 2 lata |
Migdały | 9-12 miesięcy | 1 rok | 2 lata |