• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód lipowy – poznaj jego właściwości

Miód lipowy jest smaczny i pożywny. Z tego powodu cieszy się dużą popularnością. Jakie konkretnie ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Jak ugotować kaszę bulgur?

18 października 2021

Jak ugotować kaszę bulgur?

Spis treści pokaż
1. Gotowanie a rodzaj kaszy bulgur
2. Czy trzeba wypłukać kaszę bulgur przed gotowaniem?
3. Czy trzeba moczyć pszenicę bulgur przez gotowaniem?
4. Gotowanie kaszy bulgur drobno- i średnioziarnistej
5. Gotowanie kaszy gruboziarnistej bulgur na sypko/bez woreczka
6. Jak długo gotować kaszę bulgur na sypko?
7. Skąd wiadomo, kiedy kasza bulgur jest ugotowana?
8. Gotowanie kaszy bulgur – co jeszcze warto wiedzieć?

Kasza bulgur to popularny składnik kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystywana jest w przepisach na tabbouleh, pilawy czy dodatek do zup. Jak ją przygotować? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie kaszy bulgur.

Gotowanie a rodzaj kaszy bulgur

Sposób i czas gotowania kaszy bulgur zależy od tego, z jakim typem kaszy mamy do czynienia. Warto pamiętać, że kasza bulgur występuje w kilku rodzajach, które różnią się wielkością. W sprzedaży dostępne są następujące typy:

  • kasza bulgur drobnoziarnista (#1): stosowana do przygotowania tabbouleh i innych sałatek;
  • kasza bulgur średnioziarnista (#2): sprawdzi się jako śniadaniowa owsianka, do burgerów wegetariańskich czy dolmas (nadziewane kaszą i mięsem liście winogron);
  • kasza bulgur gruboziarnista (#3): idealna do przygotowania pilawów i jako nadzienie do warzyw;
  • kasza bulgur gruboziarnista ekstra (#4): doda konsystencji do zupom, gulaszom czy klopsikom.

Kasze bulgur drobnoziarnistą i średnioziarnistą można namoczyć, natomiast kaszę bulgur gruboziarnistą należy ugotować.

Sposób przygotowania kaszy bulgur zależy od jej wielkości.

Czy trzeba wypłukać kaszę bulgur przed gotowaniem?

Nie ma potrzeby płukać kaszy bulgur przed jej gotowaniem.

Czy trzeba moczyć pszenicę bulgur przez gotowaniem?

Bulgur drobno- i średnioziarnista możesz namoczyć we wrzącej wodzie zamiast gotowania, ale nie trzeba jej moczyć przed samym gotowaniem.

Gotowanie kaszy bulgur drobno- i średnioziarnistej

Gotowania kaszy bulgur drobno- i średnioziarnistej i polega na tym, że… nie trzeba je gotować. Z tego typu kaszami postępujemy podobnie jak z drobnym kuskusem. Wystarczy je zalać wrzątkiem.

Przygotowanie:

  1. Umieść szklankę drobnej kaszy bulgur w dużej misce i zalej ją 2 szklankami wrzącej wody lub bulionu warzywnego/drobiowego. Możesz też dodać sól i oliwę z oliwek.
  2. Pozostaw pod przykryciem na 10 (drobnoziarnista bulgur) lub 15 minut (średnioziarnista bulgur). W razie potrzeby możesz sprawdzić konsystencję i pozostawić na dłużej.
  3. Po tym czasie roztrzep kaszę widelcem i dodaj do dania.

Pamiętaj!

  • Czas namaczania kaszy bulgur drobnoziarnistej: 10 minut
  • Średni czas namaczania kaszy bulgur średnioziarnistej: 15 minut
Gotowanie kaszy bulgur gruboziarnistej w garnku

Gotowanie kaszy gruboziarnistej bulgur na sypko/bez woreczka

Gruboziarnistej kaszy bulgur nie możemy już moczyć, ale musimy ją gotować. Gotowanie gruboziarnistej kaszy bulgur na sypko jest podobne do gotowania ryżu.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 2 szklanki wody w garnku i wsyp do niej 1 szklankę gruboziarnistej kaszy bulgur.
  2. Dodaj sól i oliwę z oliwek i zagotuj mieszaninę.
  3. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do najniższego i gotuj pod przykryciem przez 15 minut lub do wchłonięcia wody.
  4. Po tym czasie zdejmij kaszę z kuchenki i pozostaw na kolejne 15 minut. Rozdziel kaszę widelcem i podawaj jako dodatek do dań.

Pamiętaj!

  • Czas gotowania kaszy bulgur gruboziarnistej: 15 minut
  • Czas gotowania kaszy bulgur gruboziarnistej ekstra : 20 minut

Jak długo gotować kaszę bulgur na sypko?

Przypomnijmy, ile wynosi czas gotowania różnych rodzajów kaszy bulgur:

  • Kasza drobnoziarnista bulgur – moczenie/10-12 minut
  • Kasza średnioziarnista bulgur – moczenie/15 minut
  • kasza bulgur gruboziarnista – gotowanie/15 minut
  • Kasza bulgur gruboziarnistej ekstra – gotowanie/20 minut

Opakowanie Go4Taste

Kasza bulgur z Turcji gr - 1kg gruboziarnista durum – cena : 10,00 zł

Kup kasza bulgur sklep go4taste

Skąd wiadomo, kiedy kasza bulgur jest ugotowana?

Bulgur, podobnie jak ryż, jest twardym ziarnem, które mięknie po ugotowaniu. Ugotowana kasza bulgur do stosowania w sałatkach powinna cechować się lekką i ciągnącą się konsystencją. Jeśli chcesz ją wykorzystać w kaszkach czy owsiankach — gotuj do całkowitego zmiękczenia

Gotowanie kaszy bulgur – co jeszcze warto wiedzieć?

  • Przy moczeniu kaszy bulgur przykryj miskę/garnek ręcznikiem kuchennym. W ten sposób kasza lepiej wchłonie wodę.
  • Aby nadać kaszy dodatkowego aromatu i smaku, zamiast wody użyj bulionu warzywnego, drobiowego, wołowego lub dowolny rodzaj ulubionej przyprawy, lub ziół. Przyprawy można dodać przed namoczeniem lub gotowaniem kaszy bulgur, natomiast zioła można dodać na świeżo przed podaniem.
  • Po ugotowaniu polej kasze oliwą z oliwek, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przy kaszy bulgur gruboziarnistej oliwę z oliwek możesz zastąpić też masłem.

Zobacz też: Z czym jeść kaszę bulgur?

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania, Kasze

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza bulgur z Turcji gr - 1kg gruboziarnista durum
Kasza bulgur z Turcji gr - 1kg gruboziarnista durum
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.