Orzechy pekan coraz częściej pojawiają się na naszych stołach jako chrupiąca przekąska lub dodatek do popularnych owsianek czy musli. Jak często i w jakiej porcji należy je spożywać?
Czy można jeść orzechy pekan codziennie?
Zdecydowanie tak. Orzechy pekan, pod względem właściwości i wartości odżywczych, mogą być porównywalne do naszych polskich orzechów włoskich. Nawet wyglądają podobnie. Podobnie jak inne orzechy, mogą stanowić element zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać je codziennie, oczywiście w dozwolonych i rekomendowanych porcjach, lub mieszać z innymi orzechami, pestkami czy migdałami.
Jaka porcja orzechów pekan?
Orzechy pekan, podobnie jak inne orzechy drzewne, oprócz bogactwa składników odżywczych, są również produktami wysokokalorycznymi. Dla przykładu, 100 g orzechów pekan zawiera aż 691 kcal. Z tego względu rekomendowana porcja orzechów pekan nie powinna przekraczać około 28 g, co odpowiada 15-18 połówkom orzechów dziennie. Ta niewielka porcja dostarcza około 160-195 kalorii.
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub chcesz schudnąć, nie powinieneś przekraczać dziennej porcji orzechów pekan.
Dowiedz się więcej o właściwościach orzechów pekan z artykułu: Orzechy pekan i ich właściwości.