Skórki orzechów laskowych nie są łatwe do usunięcia. Jak pozbyć się w ich w prosty sposób? Oto 2 skuteczne metody na obieranie orzechów laskowych łuskanych.
Wiele przepisów na wypieki, ciasta czy ciasteczka wymaga stosowania orzechów laskowych blanszowanych, czyli pozbawionych skórki. Jak jest zdobyć? Najlepszym rozwiązaniem jest kupić gotowe orzechy laskowe bez skórki. Jeżeli nie mamy jednak pod ręką takich orzechów, możemy obrać je domowymi sposobami.
Czym jest blanszowanie?
Blanszowanie jest procesem, w którym orzechy laskowe są poddawane obróbce cieplnej – na początku gorącej temperatury a potem zimnej. W efekcie tych zabiegów skórka orzecha łatwo się usuwa, a czasami sama odchodzi od powierzchni.
Po co blanszować orzechy laskowe?
Jak wspominaliśmy wcześniej, blanszowane orzechy laskowe są pożądane w wielu przepisach, ale to nie jedyny powód. Skórka orzechów wpływa zasadniczo na smak orzechów laskowych. Ta zewnętrzna, ciemna powłoka jest lekko gorzkawa. Po jej usunięciu orzechy są znacznie słodsze i po prostu smaczniejsze.
Zobacz też: Orzechy laskowe i ich właściwości.
Jak obrać orzechy laskowe ze skórki? 2 metody krok po kroku.
Istnieje kilka metod blanszowania orzechów. Można blanszować orzechy w piekarniku lub w gorącej wodzie.
Metoda nr 1. Blanszowanie orzechów w gorącej wodzie
Składniki
- orzechy laskowe 1kg (lub dowolna ilość)
- soda oczyszczona 2 łyżeczki
- woda
Przygotowanie
- Średniej wielkości rondel napełnij do około ½ wodą.
- Zagotuj wodę, następnie dodaj sodę oczyszczoną (woda szybko się spieni), a następnie wrzuć do gotującej się wody orzechy laskowe polskie.
- Gotuj przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Woda zmieni kolor na atramentowo czarny, a na powierzchnię uniesie się czerwona piana.
- Aby sprawdzić, czy orzechy laskowe są gotowe, wyjmij z wody kilka łyżką cedzakową i wrzuć do miski z zimną wodą. Ściśnij lub przetrzyj powierzchnię orzecha palcami. Jeśli skóra łatwo się zsuwa, orzechy można wyciągać z rondelka. Jeśli nie, kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 sekund i powtórz test.
- Gdy orzechy będą gotowe, wlej je do durszlaka ustawionego w zlewie i dobrze spłucz zimną wodą.
- Pocieraj palcami skórkę z orzechów, pojedynczo. Skóra powinna bez problemu odchodzić od powierzchni orzechów. W ten sposób obrana orzechy można dodawać do ciasta i innych wypieków.
Metoda nr 2. Prażenie i usuwanie skórek orzechów laskowych w piekarniku
Innym sposobem na usunięcie skórek jest uprażenie ich w piekarniku. Prażenie orzechów nie tylko wzmacnia ich naturalny smak i aromat, ale również powoduje ze skórki same odchodzą od powierzchni.
Składniki
- orzechy laskowe (dowolna ilość)
- blacha do pieczenia
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Orzechy laskowe włóż na blachę i piecz, aż się zrumienią. Regularnie sprawdzaj wygląd orzechów, aby się nie przypaliły.
- Praż przez ok. 5 minut.
- Wyjmij prażone orzechy laskowe z piekarnika i przełóż do durszlaka.
- Pozwól im ostygnąć przez 3-4 minuty, a następnie energicznie przetrzyj je czystą ściereczką, aby usunąć skórki.
- W trakcie przecierania skórki będą łatwo schodzić z orzechów.