Orzechy laskowe polskie posiadają wiele cennych właściwości. Do zalet tego orzecha należą m.in. błonnik wspomagający serce, mangan wspomagający gojenie ran oraz witamina E zapewniająca prawidłową absorpcję witaminy K w organizmie. Z tego względu warto je włączyć do codziennej diety.
Jak jeść orzechy laskowe?
Orzechy laskowe można jeść na wiele sposobów. Smakują doskonale spożywane jako przekąska – na surowo, prosto z opakowania. Można je dodawać do jogurtu, owsianki czy musli. Wzbogacą też smak świeżych sałatek.
Posiekane lub pokruszone znakomicie sprawdzą się jako dodatek lub posypka do ciast i kruszonek. Można je również dodać do komosy ryżowej, risotto lub praktycznie każdego innego dania zbożowego.
Drobno zmielone można wykorzystać jako mąkę do pieczenia. Orzechy laskowe w czekoladzie to idealna zdrowa i słodka przekąska.
Przeczytaj więcej na temat jedzenia orzechów laskowych z artykułu: Orzechy laskowe – właściwości i wartości odżywcze.
Jakie są efekty jedzenia orzechów laskowych w nadmiarze?
Regularne spożywanie nadmiernej ilości orzechów laskowych może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Orzechy te są bogate w zdrowe tłuszcze, które są dobre dla organizmu, ale jedzone w nadmiarze mogą powodować biegunkę i inne problemy, jak np. gazy czy wzdęcia.
Orzechy laskowe- ile dziennie?
Liczbę jedzonych orzechów laskowych należy dostosować do potrzeb organizmu. Rekomendowana dzienna porcja orzechów laskowych dla osoby dorosłej wynosi ok. 20 sztuk.

