Herbata z liści morwy białej jest od wieków jednym z podstawowych napojów zdrowotnych w medycynie chińskiej. Picie herbaty z liści morwy daje wiele korzyści dla organizmu, przede wszystkim obniża poziom cukru we krwi. Jak przygotować wartościowy napar z liści morwy?
Liście morwy mają różnorodne zastosowania kulinarne, lecznicze i przemysłowe. Są bardzo smaczne i powszechnie używane do wyrobu nalewek i herbat ziołowych.
Jakie ma właściwości herbata z liści morwy białej?
Herbata wytwarzana z liści morwy białej wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu pod wieloma względami. Jak wynika z badań, liście morwy mają wszechstronne zastosowanie i działanie prozdrowotne. Uważa się, że ich spożywanie pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i walce ze stanami zapalnymi. Poza zawartością wielu niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy herbata hamuje wchłanianie węglowodanów przez organizm. Ta właściwość herbaty z morwy czyni ją doskonałym napojem dla diabetyków, który pomaga w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi.
Herbata z liści morwy zawiera:
• przeciwutleniacze wzmacniające odporność
• przeciwnowotworowe alkaloidy
• 18 aminokwasów
• wapń
• potas
• sód
• magnez
• witaminy
• 0,01% lub brak kofeiny
Obniża poziom cukru we krwi i insuliny.
Przeciwcukrzycowe działanie liści morwy było już znane w medycynie chińskiej. Chińczycy wykorzystywali związki zawarte w liściach tej rośliny w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Z perspektywy diabetyka istotny jest szczególnie jeden związek chemiczny zawarty w liściach morwy, a mianowicie- 1-deoksynojirimycyna (DNJ).
Moranolina hamuje poposiłkowy poziom glukozy we krwi i w tej sposób minimalizuje ryzyko wystąpienia insulioodporności i cukrzycy II. Potwierdzają to badania na szczurach przeprowadzone przez japońskich naukowców. Odkryli oni, że spożycie przez zwierzęta ekstraktu z morwy przed podaniem im węglowodanów znacznie tłumiło normalny wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku.
Warto w tym miejscu podkreślić, że dawka DNJ w liściach morwy, która zapewnia odpowiednie działanie, wynosi (6 mg DNJ/60 kg wagi człowieka). Niestety zawartość DNJ w tej roślinie różni się w zależności od odmiany i sposobu parzenia herbaty. Średnia zawartość tego w związku w 100 g suchej masy liściach to około 100 mg, co nie jest wystarczające do osiągnięcia zdrowotnego efektu. Jeżeli kupujesz herbatę morwy ze względu na jej efekt przeciwcukrzycowy, sprawdź najpierw zawartość tego związku w suchej masie. Produkowane są już herbaty zawierające optymalne stężenie moranoliny. W ten sposób już wypicie jednej filiżanki (230 ml) herbaty morwowej wzbogaconej wystarczającą ilością DNJ (6,5 mg), wystarczy, aby skutecznie tłumić poposiłkowy poziom glukozy we krwi.
Wspiera funkcjonowanie serca.
Niektóre badania sugerują, że ekstrakt z liści morwy może poprawić zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, zmniejszenie stanu zapalnego i zapobieganie miażdżycy – nagromadzeniu płytki w tętnicach, które może prowadzić do chorób serca.
Co więcej, badania na zwierzętach wskazują, że liście tej rośliny mogą skutecznie obniżać ryzyko chorób serca. Regularne picie naparu z liści morwy zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych i uszkodzenia komórkowe oraz wysokie ciśnienia krwi.
Może zmniejszyć stany zapalne w organizmie.
Liście morwy zawierają liczne związki przeciwzapalne, w tym przeciwutleniacze flawonoidowe.
Niektóre badania sugerują, że liście morwy mogą zwalczać stany zapalne i niwelować stres oksydacyjny, który powoduje choroby przewlekłe.
Badania na myszach na diecie wysokotłuszczowej pokazują, że suplementy z tego liścia zmniejszały markery stanu zapalnego, takie jak białko C-reaktywne, a także markery stresu oksydacyjnego, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (enzym, który wg badań odgrywa ważną rolę w powstawaniu nowotworów).
Pomaga w odchudzaniu.
Picie herbaty z liści morwy może być doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Moranolina (1-deoksynojirimycyna) zawarta w liściach morwy może pomagać w wypłukiwaniu węglowodanów i skrobi z organizmu. W ten sposób nie zmieniają one się w glukozę i nie doprowadzą do podwyższenia cukru we krwi.
Możesz również wybrać w formie owoców: morwa owoc biała lub morwa czarna suszona.
Inne potencjalne korzyści zdrowotne.
Chociaż na razie nie dysponujemy większą ilością badań, wiadomo, że liście morwy mogą oferować wiele innych korzyści zdrowotnych.
Obejmują one:
- Działanie przeciwnowotworowe. Niektóre badania łączą ten liść z działaniem przeciwnowotworowym szczególnie w przypadku raka szyjki macicy i wątroby;
- Poprawa kondycji wątroby. Testy i badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z liści morwy może chronić komórki wątroby przed uszkodzeniem i zmniejszać stany zapalne wątroby
Jak zaparzyć przeciwcukrzycową herbatę z suszonych liści morwy?
Herbata z liści morwy białej ze względu na skład i działanie szczególnie polecana jest to diabetykom, osobom chorym na miażdżycę, a także tym którzy, chcą zredukować tkankę tłuszczową i przyspieszyć odchudzanie.
Herbatę na obniżenie cukru można przygotować zarówno ze świeżych liści morwy, jak i suchych liści morwy. W poniższym przepisie wykorzystujemy naturalnie suszone liście morwy białej.
Składniki
- 1 łyżeczka suszonych liście morwy białej
- 100 ml wrzącej wody
Przygotowanie
- Przygotowywanie przeciwcukrzycowej herbaty z suszonych liści morwy białej jest bardzo proste i nie wymaga zaawansowanych przygotowań.
- Wystarczy, że do ceramicznego lub szklanego kubka/naczynia wsypiemy łyżeczkę liści morwy.
- Następnie zalewamy liście 100 ml gorącej wody i przykrywamy, aby herbata dobrze się zaparzyła.
- Trzymamy herbatę pod przykryciem przez 3-5 minuty.
- Najlepiej pić herbatę przed posiłkiem.
Jedną z głównych właściwości tak przygotowanej herbaty jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Zawarte w naparze składniki hamują aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład cukrów.
Herbata z morwy, kiedy pić?
Przed czy po jedzeniu? Kiedy najlepiej jest pić herbatę z morwy? Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli herbatę z morwy będziemy spożywać około 15 minut przed posiłkiem. W ten sposób związek DNJ zawarty w liściach herbaty zapobiegnie wchłanianiu cukrów, które dostają się do żołądka.
Ile pić herbaty z morwy białej?
Rekomendowana dawka herbaty z liści morwy powinna być dostosowana do potrzeb organizmu. Dziennie powinno spożywać się od 2 do nawet 6 filiżanek herbaty. Herbatę należy wprowadzać do diety stopniowo. Najlepiej zacząć od jednej lub dwóch filiżanek dziennie (od 1 do 2 gramów/łyżeczek na filiżankę) i stopniowo zwiększać spożycie. Średnio dzienna dawka liści morwy białej w postaci naparu powinna wynosić od 4 do 10 gramów (4 do 10 łyżeczek).
Możliwe efekty uboczne picia herbaty z morwy białej
Chociaż herbata z liści morwy jest wytwarzana z naturalnych składników, możliwe jest, że po spożyciu tego napoju może wystąpić kilka skutków ubocznych.
Ze względu na to, że liście morwy białej wpływają na przyswajanie węglowodanów może wystąpić epizod hipoglikemii lub zbyt niski poziom cukru we krwi. Jeśli jesteś cukrzykiem lub przyjmujesz leki regulujące poziom cukru we krwi, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem przed wypiciem tej herbaty.
Wysoki poziom potasu w herbacie z morwy sprawia, że napój ten jest niebezpieczny dla każdego, kto cierpi na choroby nerek lub przyjmuje jakiekolwiek leki na bazie potasu.
Z picia tej herbaty powinny również zrezygnować kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią.
Można być też uczulonym na liście morwy, ale nie zadawać sobie z tego sprawy. Jeśli zaczniesz wykazywać objawy reakcji alergicznej – świszczący oddech, pokrzywkę, szybki puls – przestań pić herbatę i natychmiast skontaktuj się z lekarzem.
Zobacz też: Morwa biała owoce i jej właściwości.