Mimo tego, że stanowią świetną przekąskę, nie należy zajadać się nimi bez umiaru. Gdy przesadzimy, dostarczymy do organizmu sporą dawkę kalorii. Optymalnie z zachowaniem rozwagi dziennie można zjeść kilka sztuk (2-3) suszonych fig. Taką ilość warto potraktować jako samodzielny przerywnik w ciągu dnia lub też dodać do innego posiłku.
Ile dziennie suszonych fig a ile świeżych?
Rekomendowana ilość tych owoców, którą możemy zjeść w ciągu dnia w dużej mierze zależy od tego z jaką formą fig mamy do czynienia: świeżymi czy suszonymi.
Zawartość kaloryczna jaki odżywcza obu rodzajów fig znacznie się od siebie różni.
- Świeże figi są niskokaloryczne i zawierają więcej witaminy C, witaminy A i beta-karotenu (74 kcal/100g)
- Figi suszone z kolei wykazują się znaczną koncentracją błonnika pokarmowego, składników mineralnych i cukru i do tego są bardziej kaloryczne (249 kcal/100g).
Wybór pomiędzy figą suszoną a figą świeżą zależy przede wszystkim od dostępności owoców (figi świeże można kupić tylko w wybranych sklepach sieciowych i dyskontowych) a także preferencjach smakowych.
Jak jeść świeże figi?
Świeże figi mogą być spożywane podobnie jak większość owoców egzotycznych. Figa, ze względu na wysoką zawartość cukru, jest jednym z najsłodszych owoców na świecie. Świeża figa najlepiej smakuje, gdy jest lekko miękka. Najlepiej jeść ją solo – podobnie jak jabłko czy gruszkę. Jadalna jest każda część tego kwiatu (tak, figa z botanicznego punkt widzenia jest kwiatem!) więc nie ma potrzeby obierać figi ze skórki. Dla łatwiejszej konsumpcji można przeciąć figę na połówki lub na ćwiartki. Przed spożyciem koniecznie ją umyj i delikatnie osusz.
Dowiedz się więcej z artykułu: Jak przygotować suszone figi?
Ile jeść fig świeżych?
Figi świeże zawierają zdecydowanie mniej kalorii, a zatem można ich zjeść więcej. Jednak raczej nie należy przekraczać liczby 6-10 fig dziennie.
Dojrzała figi są bardzo delikatne, dlatego uważaj, aby ich nie zepsuć i nie zgnieść w drodze ze sklepu do domu.
Ile spożywać suszonych fig dziennie?
Suszone figi, podobnie jak figi świeże, doskonale smakują jedzone solo. Ze względu na to, że jest to wersja owocu, która została pozbawiona wody, zmienia się również ich smak oraz zawartość odżywcza. Jak wspomnieliśmy wcześniej, figi suszone zawierają zdecydowanie więcej składników mineralnych, kalorii i cukru. Z tego powodu jedzenie ich w dużych ilościach nie jest polecane, szczególnie osobom, które dbają o linię.
Suszone figi zawierają również zdecydowanie więcej błonnika. Jeżeli przesadzimy z ilością suszonych fig możemy cierpieć dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jeżeli będziemy je spożywać w nadmiarze, mogą wywołać biegunkę. Z tego powodu figi są rekomendowane dla osób cierpiących na przewlekłe zaparcia.
Ze względu na zawartość cukru, kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika rekomenduje się jeść nie więcej niż 2-3 sztuki suszonych fig dziennie.
Świeże i suszone figi – zastosowanie
Świeże figi stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy. Można je z powodzeniem jeść jako przekąskę w ciągu dnia. Figi świeże to również doskonały dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju deserów. Owoce te doskonale nadają się na przetwory. Można z nich zrobić wyśmienity dżem figowy a także konfitury ze świeżych fig.
Suszone figi możemy jeść w wersji solo podobnie jak z figi świeże jako wysoko kaloryczną i słodką przekąskę.
Można je również dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek oraz deserów a także śniadaniowej owsianki i zmiksować razem w koktajlach.
Ze względu na to, że suszone figi zawierają dużo cukru świetnie nadają się jako dodatek do słodkich wypieków i ciasteczek.
12 pomysłów na jedzenie suszonych fig
- Mieszanka owocowo-orzechowa – dodaj figi do ulubionych orzechów i innych suszonych owoców, tworząc zdrową i pożywną przekąskę.
- Owsianka – pokrój figi i dodaj do porannej owsianki, aby wzbogacić ją o naturalną słodycz oraz błonnik.
- Sałatka z serem – połącz figi z rukolą, orzechami i serem pleśniowym, tworząc wyrafinowaną, aromatyczną sałatkę.
- Kulki energetyczne – zmiksuj figi z orzechami, kakao i miodem, aby stworzyć zdrową przekąskę pełną energii.
- Ciastka i muffiny – dodaj figi do wypieków, co pozwoli ograniczyć ilość cukru dzięki ich naturalnej słodyczy.
- Tarty i ciasta – figi idealnie komponują się w tartach, np. z serem kozim, dodając niepowtarzalny smak i aromat.
- Domowy dżem figowy – przygotuj dżem z suszonych fig, który będzie doskonały na pieczywie lub jako dodatek do serów.
- Chutney figowy – połącz figi z przyprawami, octem i cebulą, tworząc aromatyczny chutney – idealny do mięs.
- Tagine z jagnięciną – figi dodają słodyczy tradycyjnym marokańskim daniom, takim jak tagine z jagnięciną.
- Dodatek do jogurtu – figi, jogurt, orzechy i miód tworzą pyszną, zdrową przekąskę.
- Sosy do mięsa – blendowane figi z winem i przyprawami tworzą gęsty, aromatyczny sos, który doskonale komponuje się z mięsem.
- Deska serów – podawaj suszone figi jako słodki kontrast do serów pleśniowych lub twardych, tworząc elegancką przekąskę.
Zobacz też: Figi suszone i ich właściwości.