Brązowy ryż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Ryż brązowy jest dobrą podstawą niskokalorycznej i świadomej diety.
Ryż brązowy w odróżnieniu od ryżu białego, po zbiorach zostaje obrany tylko i wyłącznie z niejadalnej warstwy (plewy). Ziarno, które ma wydłużony kształt i brązowy kolor, zostaje częściowo obłuskane. W ten sposób obrobionym brązowym ryżu pozostaje znacznie więcej witamin i minerałów niż w ryżu białym W zewnętrznej otoczce znajduje się o 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka.
Ryż brązowy:
- charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (na poziomie 55);
- jest cennym źródłem witamin takich jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E i witamina K;
- zawiera cenne makroelementy: wapń, magnez, fosfor, potas;
- jest źródłem mikroelementów takich jak: żelazo, cynk, miedź, mangan i selen.
Ryż brązowy nadaje się szczególnie do kuchni niskokalorycznej. Można go bardzo dobrze łączyć z rybami, mięsem i warzywami.
Więcej o brązowym ryżu dowiesz się z artykułu: Ryż brązowy i jego właściwości.