Olej kokosowy otrzymywany jest z orzechów kokosowych – owoców palmy kokosowej. Ma wyjątkowy smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Można go wykorzystywać w kuchni w różnorodnych przepisach. Świetnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Stosowany jest również do różnych zabiegów na włosy, skórę i paznokcie. Używany jest głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli z różnych względów nie możesz zastosować oleju kokosowego, np. jesteś uczulony, czy aktualnie nie masz go w domu, to podpowiadamy, czym możesz go zastąpić.
Rafinowany czy nierafinowany olej kokosowy?
Ze względu na metodę przetwarzania wyróżnia się dwa rodzaje oleju koksowego: nierafinowany i rafinowany. Różnią się temperaturą dymienia. Olej nierafinowany ma temperaturę dymienia 200°C, więc idealnie nadaje się do smażenia czy pieczenia. Olej nierafinowany ze względu na niską temperaturę dymienia polecany jest zwłaszcza do różnorodnych sałatek. Oba mają kolor biały i są stałe w temp. pokojowej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jaki olej kokosowy wybrać zapraszamy do innego naszego artykułu: Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Co zamiast oleju kokosowego?
Gdy nie masz oleju kokosowego w domu lub nie lubisz jego specyficznego smaku, to poniżej przestawiamy listę najlepszych zamienników oleju kokosowego z uwzględnieniem ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i do zabiegów pielęgnacyjnych.
Do wszechstronnego stosowania w kuchni
Poniżej przedstawiamy najlepsze zamienniki oleju kokosowego w kuchni.
Olej z awokado
Olej z awokado rafinowany uważany jest za jeden z najlepszych zamienników oleju kokosowego. Ma wysoki punkt dymienia, dlatego można go stosować zarówno do gotowania, duszenia, jak i smażenia w głębokim tłuszczu. Olej z awokado jest świetnym zamiennikiem oleju kokosowego ze względu na roślinne pochodzenie i wysoki punkt dymienia. Może być stosowany na diecie keto i vege. Zamieniaj w proporcji 1:1.
Olej rzepakowy
Podobnie jak olej z awokado olej rzepakowy można stosować zarówno na zimno np. do sałatek, jak i do pieczenia, duszenia i smażenia. Do obróbki cieplnej wybieraj olej rafinowany, a do dań na zimno olej nierafinowany. Olej rzepakowy możesz używać zamiast oleju kokosowego w proporcji 1:1.
Olej słonecznikowy
Olej z nasion słonecznika ma wszechstronne zastosowanie. Ma delikatnie orzechowy smak, można go używać zarówno do pieczenia, smażenia, duszenia, wypieków, a nawet na zimno. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik oleju kokosowego 1:1.
Olej z orzeszków arachidowych
Można go stosować jako wszechstronny zamiennik oleju kokosowego. Sprawdzi się zarówno do pieczenia, duszenia, jak i smażenia. Ma wysoką temp. dymienia 230°C. Możesz go również stosować do dań na zimno, np. sałatek. Stosuj go jako zamiennik w proporcji 1:1.
Masło klarowane (ghee)
Ma podobny smak do zwykłego masła, lecz dużo wyższy punkt dymienia 250°C. Dlatego masła ghee można stosować zarówno do smażenia, jak i duszenia, a nawet pieczenia. Zamieniaj w proporcji 1:1.
Masło shea
Olej roślinny pozyskiwany z owoców masłosza Parka nazywanego również drzewem masłowym. Ma biały kolor i konsystencję pasty. Ma neutralny smak. W 85-90% składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.
Do pieczenia i smażenia także w głębokim tłuszczu
Jak już wspomnieliśmy, ze względu na wysoką temperaturę dymienia do smażenia można stosować masło shea, ghee oraz różnorodne oleje roślinne rafinowane takie jak: awokado, rzepakowy, słonecznikowy oraz z orzeszków arachidowych.
W Polsce do smażenia i pieczenia bardzo dużą popularnością cieszy się:
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy ze względu na wysoką temperaturę dymienia świetnie sprawdzi się podczas grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Ma neutralny smak i jest bardzo powszechny w polskiej kuchni. Wytwarzany jest ze zmiażdżonych nasion rzepaku. Jest uważany za jeden z najlepszych dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Do smażenia wybieraj wyłącznie olej rafinowany o wysokiej temperaturze dymienia.
Olej słonecznikowy
Do smażenia w głębokim tłuszczu sprawdzi się również olej słonecznikowy rafinowany. Tak jak olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych tłuszczy roślinnych w polskiej kuchni.
Do wypieków słonych i słodkich
Poniżej przedstawiamy listę najlepszym zamienników oleju kokosowego do wypieków słodkich i słonych.
Masło
Do pieczenia zarówno słodkich, jak i słonych wypieków zamiast oleju kokosowego możesz stosować masło w proporcji 1:1. Pamiętaj, że masło zmieni nieco smak wypieków – nadaje im delikatności. Masło jest pochodzenia zwierzęcego, dlatego zamiennik ten nie sprawdzi sią w przepisach wegańskich.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron świetnie sprawdzi się do wypieków zarówno słonych, jak i słodkich. Ma neutralny smak. Wytwarzany jest z pestek winogron, czyli produktu ubocznego w produkcji wina.
Olej z orzechów laskowych
Olej z orzechów laskowych ma orzechowy delikatnie słodki smak i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego polecamy go zwłaszcza do słodkich wypieków, np. ciast czy ciasteczek. Ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce.
Do dań na zimno
Jeśli szukasz zdrowego zamiennika nierafinowanego oleju kokosowego, to poniżej przedstawiamy najlepsze produkty:
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek ma niski punkt dymienia, dlatego świetnie sprawdzi się do wszelkich dań na zimno, np. sałatek. Jest bogata w witaminy A, E, D oraz polifenole i inne roślinne związki organiczne. Wszystko to sprawia, że oliwa z oliwek ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron ma neutralny smak, dzięki temu świetnie sprawdzi się do sałatek (nie zmienia ich smaku). Zawiera wit. E i tokoferole oraz kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy. Dzięki temu olej z pestek winogron ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Olej rzepakowy nierafinowany
Olej rzepakowy możesz stosować również na zimno, wtedy wybieraj wyłącznie olej nierafinowany tłoczony na zimno. Ma niską temperatur dymienia, dlatego zalecamy stosowanie go do sałatek, dipów i innych dań.
Olej słonecznikowy nierafinowany
Olej słonecznikowy nierafinowany ma niską temperaturę dymienia, dlatego jest idealnym dodatkiem do różnorodnych sałatek, dipów i innych dań na zimno.
Olej migdałowy
Olej migdałowy ma lekko orzechowy smak. Nierafinowany olej migdałowy zalecamy stosować wyłącznie na zimno, np. do sałatek), ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć jego wartość odżywczą.
Olej konopny
Olej konopny ma delikatnie orzechowy smak (nieco podobny do słonecznika). Ze względu na niską temperaturę dymienia 165°C zalecamy stosowanie do dipów, dressingów do sałatek.
Olej z orzechów włoskich
Ma niski punkt dymienia, dlatego najlepiej jest go stosować wyłącznie do dań na zimno. Najlepiej smakuje jako dodatek do sosów czy dressingów. Nie należy podgrzewać tego oleju, bo staje się gorzki.
Do pielęgnacji ciała
Jeśli nie masz oleju kokosowego, to wybierz do pielęgnacji ciała olej migdałowy, olej z awokado lub masło shea. Na bazie tych tłuszczów możesz wykonać np. domowy peeling cukrowy lub kawowy. Jeśli masz suchą skórę to, zamiast oleju kokosowego możesz zastosować olej z pestek winogron, który ma właściwości nawilżające i natłuszczające. Zapobiega także przed utratą wody przez skórę. Do pielęgnacji skóry z przebarwieniami, trądzikiem, czy popękanymi naczynkami zaleca się olej z orzechów laskowych, ponieważ ma właściwości stabilizujące i ściągające.
W zależności od tego, do czego miał zostać zastosowany olej kokosowy, to zastosuj inny zamiennik tego zdrowego oleju.