Czy śliwki suszone uczulają?
Śliwki suszone tak jak inne owoce i warzywa mogą wywołać reakcję alergiczną, która w zależności od odpowiedzi układu immunologicznego na białko alergiczne może być różna.
Czy śliwki suszone mogą uczulać?
Tak, śliwki suszone uczulają. Znajdują się w nich białka alergiczne takie jak:
- Pru d 1 – homolog Bet v 1,
- Pru d 2 – białko podobne do taumatyny (TLP)
- Pru d 3 – białko przenoszące lipidy o masie 9 kDa
- Prud 4 – profilin
Śliwka suszona należy do rodziny Rosaceae, dlatego w jej przypadku może wystąpić alergia krzyżowa na inne rośliny należące do tej rodziny, takie jak morele, brzoskwinie i jabłko.
Kto jest podatny na alergię na śliwki?
Śliwki zawiera niespecyficzne białko Pru d 3, które znajduje się w innych owocach taki jak: brzoskwinia, jabłko, morela i wiśnia. Alergen ten najczęściej doprowadza do skórnej reakcji atopowej. Pru d 3 może powodować reakcję alergiczną po zjedzenie pokarmów, które niepowiązanych botanicznie, np. kukurydzy[1].
Alergia krzyżowa wynikająca z reakcji IgE na białko Pru d 3 może być różne objawy kliniczne. U osób z alergią na pyłki brzozy bardzo często występuje (OAS) Zespół Alergii Jamy Ustnej na niektóre owoce i warzywa m.in. jabłko, brzoskwinia, wiśnia, kiwi, śliwki, gruszki i melony.
Badanie przeprowadzone na 843 Japończykach uczulonych na pyłek brzozy wykazało, że 37% badanych (378 pacjentów) po zjedzeniu śliwki zgłosiło epizody alergii jamy ustnej. [2] Inne badanie przeprowadzone w tym samym regionie Japonii na grupie 87 pacjentów udowodniło, że u alergików na pyłek brzozy występuje alergia krzyżowa na inne rośliny, u 97% jest na jabłko, a na śliwkę u 40%. [3]
Niewielkie testy in vitro potwierdziły teorię, że u osób uczulonych na lateks może występować również alergia na śliwkę.[4]
Jakie są objawy uczulenie na alergie śliwkami?
Alergia na śliwki wywołuje kilka objawów klinicznych, których nasilenie jest związane z odpowiedzią układu odpornościowego na alergen oraz czy jest to alergia krzyżowa czy punktowa.
Objawy ze strony układu pokarmowego
Najpowszechniejszą z nich jest Zespół Alergii jamy Ustnej (AOS), występuje bardzo szybko najczęściej 5 do 15 min. po zjedzeniu śliwki. Obejmuje reakcję alergiczną występującą w obrębie jamy ustnej. Najczęstszymi objawami są: stan zapalny i świąd w jamie ustnej.
Uczulenie na śliwkę suszoną może powodować również dolegliwości ze strony układu oddechowego bóle brzucha, czy wymioty.
Objawy skórne
Po zjedzeniu śliwki suszonej mogą wystąpić również skórne takie jak wysypka, pokrzywka, czy świąt. Mogą również wystąpić obrzęki stóp, twarzy oraz dłoni.


Efekty uboczne jedzenia suszonych śliwek
Gdy jesteś alergikiem, to po zjedzeniu śliwek mogą wystąpić u Ciebie różne skutki uboczne.
Zawierają akrylamid
Akrylamid to organiczny związek chemiczny, amid kwasu akrylowego, zaliczany do grona neurotoksyn. Naturalnie występuje w śliwkach suszonych i innych produktach żywnościowych[5]. Gdy produkty żywnościowe gotowane są w temp. 100°C, to akrylamid pozostaje w nich. Śliwki suszone są w temp. poniżej 100°C, lecz mimo to zawierają duże ilości akrylamidu, choć są to dawki uważane za bezpieczne.
Uzależnienie od przeczyszczania
Suszone śliwki bardzo często stosowane są jako naturalny środek przeczyszczający przez osoby cierpiące na zaparcia. Nie należy cały czas stosować śliwek na przeczyszczenie, bo może to prowadzić do powstania uzależnienia, a po odstawieniu śliwek mogą wystąpić takie dolegliwości jak: przyrost masy ciała, zaparcia, a nawet zatrzymanie wody w organizmie.
Zwiększają poziom cukru we krwi
Śliwki suszone mają naturalny cukier, co powoduje, że przejadanie się nimi może doprowadzić do podwyższenia cukru we krwi. Mają niski IG, dlatego najlepiej jest łączyć śliwki z produktami o wysokim IG. Zawierają błonnik pokarmowy, który podwyższa wrażliwość na insulinę i obniża poziom glukozy we krwi.
Biegunka
Suszone śliwki zawierają bardzo dużą ilość cukru, co może powodować bolesne skurcze i biegunkę występuje ona zwłaszcza u osób z nietolerancją fruktozy. Problem ten może wystąpić również u osób, które nie mają dietetycznej nietolerancji – jest to spowodowane obecnością sorbitolu w suszonych śliwkach.
Są kaloryczne
Suszone śliwki są bardzo kaloryczne jak na pokarmy – w 100g jest 240 kcal. Dlatego podczas jedzenia tego produktu powinieneś pamiętać, że wysoka kaloryczność może zostać przekształcona w organizmie w tłuszcz, co może być powodem zwiększenia wagi.
Powodują gazy i wzdęcia
Śliwki suszone zawierają węglowodany złożone, które rozkładają się dopiero pod wpływem bakterii w jelicie grubym, co powoduje powstawanie gazów i wzdęć.
Przeczytaj również: Śliwki kalifornijskie suszone i ich właściwości.
Materiały źródłowe