Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne dla organizmu dziecka. Należą do nich przede wszystkim minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które pomagają w rozwoju psychicznym i fizycznym dziecka.
Rodzynki to naturalne środki przeczyszczające, które pomagają w usuwaniu zaparć. Regularne spożywanie rodzynek pomaga poprawić ruchy jelit i usprawnia układ trawienny dziecka. Rodzynki zawierają cukry naturalne, proste. Są one lepsze niż cukry dodawane do większości słodkich przekąsek. Zdecydowanie najlepszą opcją są rodzynki niesiarkowane, które nie zawierają w sobie konserwantu w postaci dwutlenku siarki, takie jak rodzynki sułtańskie. Popularne są również większe, bezsiarkowe rodzynki thompson. Dużym rozmiarem charakteryzują się również rodzynki golden jumbo, które mają słodko-kwaśny smak i złocisty kolor. Rodzynki Malayer to odmiana drobnych i słodkich sułtanek o ciemnobrązowej skórce.
Należy jednak pamiętać, że suszone owoce należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo i z umiarem. Przede wszystkim nie należy dawać dziecku rodzynek, dopóki nie ukończyło co najmniej 9 miesięcy (ryzyko zadławienia).
Wszelkie zmiany w diecie i plany związane z wprowadzeniem rodzynek należy skonsultować z pediatrą.