Czosnek granulowany jest przyprawą stosowaną chętnie przez osoby wybierające zdrowy styl życia i ceniących smakowite potrawy. Ten aromatyczny produkt zyskuje coraz większe uznanie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść czosnek granulowany? W jaki sposób można go jeszcze stosować?
Jak powstaje czosnek granulowany?
Czosnek granulowany powstaje poprzez suszenie, a następnie zmielenie czosnku świeżego. Dzięki temu zostaje zachowany smak i aromat oraz wszystkie właściwości odżywcze produktu. Gdy kupujesz czosnek granulowany, to wybieraj ten wysokiej jakości np. z europejskich upraw. Oczywiście możesz przygotować samodzielnie czosnek granulowany, ale wymaga to czasu oraz wysokiej jakości produktu (polski czosnek dostępny jest w sklepach głównie jesienią).
Czy warto jeść czosnek granulowany?
Oczywiście, że tak. Ma te same właściwości lecznicze, co czosnek świeży. Zawiera korzystne dla zdrowia związki flawonoidowe, aminokwasy. Jest świetnym źródłem wit. A i C oraz składników mineralnych. Działa korzystnie na układ trawienny i moczowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo. Reguluje ciśnienie krwi, dlatego zalecany jest dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ma łagodniejszy smak niż czosnek świeży.
Czym różni się czosnek granulowany od suszonego?
Bardzo wiele osób utożsamia czosnek granulowany z suszonym. Jest to duży błąd. Choć proces wytwarzania obu produktów jest podobny, to nie jest to ten sam produkt. Zarówno czosnek granulowany, jak i suszony są odwodnioną postacią tego warzywa. Czosnek granulowany jest grubiej zmielony niż czosnek sproszkowany (jest dużo drobniejszy).
Zastosowanie czosnku w kuchni
Czosnek granulowany, tak jak pieprz i sól są uniwersalną przyprawą, którą można dodawać do różnych dań. Sprawdzi się również do przygotowania uniwersalnej przyprawy do potraw. Wystarczy tylko wymieszać w zmiennych proporcjach czosnek granulowany, sól, pieprz oraz suszoną cebulę (zamiast suszonej cebuli do mieszanki można dodać ulubione zioła).
Czosnek granulowany:
- Podkreśli smak mięsa (zarówno czerwonego, jak i białego), dań z ryb i owoców morza.
- Sprawdzi się zarówno jako składnik marynat, jak i dodatek do gotowych dań. Przyprawa ta sprawdzi się także do przygotowania dipów i sosów na zimno.
- Można go dodać do różnorodnych przekąsek np. popcornu z pikantnym serem czy wędzonej papryki.
Czosnek granulowany – nie tylko do potraw. Nietypowe zastosowania.
Czosnek granulowany, tak jak i świeży można używać również w domu m.in. jako ochronę roślin doniczkowych.
Czosnek granulowany na ziemiórki
Masz małe muszki latające wokół doniczek? Najprawdopodobniej są tą ziemiórki. Aby się ich pozbyć, wystarczy tylko, że wysypiesz niewielką ilość czosnku granulowanego na ziemię w doniczce, a następnie pielęgnować roślinę.
Czosnek granulowany do kwiatów doniczkowych
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Do kwiatów doniczkowych możesz zastosować zarówno świeży (ząbek czosnku do doniczki), jak i granulowany. Czosnek granulowany możesz użyć do kwiatów zarówno w formie odwaru (1/4 łyżeczki rozpuszczona w 1 l letniej wody), jak i posypać bezpośrednio ziemię w doniczce.
Czosnek granulowany do storczyków
Granulowany czosnek poprawia kondycję storczyków i działa na nie jak doping. Wystarczy tylko rozpuścić ½ łyżeczki czosnku granulowanego w litrze gorącej wody. Wystudzić, a następnie podlać rośliny. Nie należy stosować nawozu z granulowanego czosnku częściej niż raz w miesiącu.
Ile czosnku granulowanego zamiast zwykłego?
Ilość granulowanego czosnku jest zależna od dania, które przyrządzasz i preferencji smakowych. Szefowie kuchni zalecają stosowanie od 1/8 do ½ łyżeczki do herbaty.
Czy można zastąpić świeży czosnek czosnkiem granulowanym?
Oczywiście, że tak! Wiele osób niesłusznie wpada w panikę, gdy w przepisie występuje świeży czosnek, którego nie mają. Pamiętaj, aby do potraw nie dodawać więcej niż ½ łyżeczki granulowanego czosnku.
Przechowywanie czosnku granulowanego
Aby przyprawa na dłużej zachowała swój smak i aromat, to zalecamy przechowywanie wyłącznie w suchym i ciemnym miejscu. Po każdym użyciu należy bezwzględnie szczelnie zamykać opakowanie, aby nie dostała się do niego wilgoć. Czosnek granulowany, tak jak każda inna przyprawa ma określony termin do spożycia, po upływie tego czasu produkt traci swoje właściwości oraz walory smakowe.