Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych.
Zdrowotne właściwości czarnuszki:
- poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom, eliminuje występujące w sezonie symptomy alergiczne i znacznie polepsza wydolność płuc;
- działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie;
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz stanowczo osłabia symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego;
- reguluje poziom cukru we krwi oraz pozwala pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia;
- wspomaga laktację u kobiet karmiących, a także reguluje miesiączkowanie;
- poprawia wygląd cery, zapobiega łysieniu oraz przyśpiesza gojenie ran;
- ma silne działanie utleniające, a co za tym idzie, hamuje wzrost i pojawianie się komórek nowotworowych w organizmie.
Zobacz też: Czy czarnuszka leczy tarczycę?