• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Ile można jeść orzechów laskowych?

Ile można zjeść orzechów laskowych?

Orzechy laskowe polskie posiadają wiele cennych właściwości. Do zalet tego orzecha należą m.in. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Co dają nasiona chia?

30 listopada 2022

Co dają nasiona chia?

Spis treści pokaż
1. 1. Pomagają w utracie wagi
2. 2. Poprawia pracę układu pokarmowego
3. 3. Zmniejszają poziom cukru we krwi
4. 4. Pomagają zwalczyć stan zapalny
5. 5. Wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego
6. 6. Wsparcie dla zdrowia kości

Małe i niepozorne nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem wielu witamin i minerałów. W składzie można znaleźć błonnik, wapń, żelazo, magnez i kwasy Omega-3. Sposobów na spożywanie ich jest bardzo wiele, ale zanim trafią do kuchennej spiżarni, warto wiedzieć jakie funkcje pełnią w organizmie.

Nasiona chia są bogate w cenne składniki odżywcze, dzięki temu mają wiele prozdrowotnych właściwości.

1. Pomagają w utracie wagi

Regularne spożywanie pokarmów bogatych w białko i błonnik pomagają schudnąć. Błonnik pęcznieje w jelitach, dzięki temu uczucie sytości jest na dłużej. Nasiona chia mogą wchłonąć 12 razy więcej wody niż same ważą. Są bogate w białko, które zmniejsza apetyt.

Jedno z badań[1] wykazało, że osoby z nadwagą i otyłością jedzące regularnie nasiona chia tracą tkankę tłuszczową, a tym samym wagę. W innym badaniu[2] przeprowadzonym w 2015 roku zaobserwowano zmniejszenie obwodu talii u osób badanych, które jadły codziennie przez miesiąc nasion chia.

2. Poprawia pracę układu pokarmowego

W 28g nasion chia jest aż 11g błonnika pokarmowego. Nasiona pod wpływem wody i płynów ustrojowych tworzą substancję przypominającą żelatynę, która wspomaga perystaltykę jelit.


Opakowanie Go4Taste

Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg – cena : 19,50 zł

Kup nasiona chia sklep go4taste

3. Zmniejszają poziom cukru we krwi

Niektóre przeprowadzone w 2009 roku badania[3] na zwierzętach wykazały, że regularne spożywanie nasion chia może mieć korzystny wpływ na osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. W tej analizie udowodniono, że chia odgrywają ważną rolę w homeostazie lipidów i glukozy.

Spożywanie 14g błonnika na każde 1000 kcal zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu 2. [4] Badanie [5], w którym wzięło udział 20 pacjentów spożywających porcję nasion chia codziennie przez 12 tygodni wykazało też znaczną poprawę wskaźników zdrowia m.in. ciśnienia krwi i VWF.

4. Pomagają zwalczyć stan zapalny

Nasiona chia zawierają kwas kawowy. Wstępna synteza naukowa[6] wykazała, że ma on właściwości przeciwzapalne.

Chia zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i powodujące m.in. choroby nowotworowe. Zawarte w nasionach przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem.

Nasiona są bogate w kwas ALA. Badanie[7] opublikowane w Journal of Molecular Biochemistry udowodniło, że kwas ALA pomaga w zwalczaniu komórek rakowych przy jednoczesnej ochronie zdrowych komórek.  

5. Wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Przeprowadzona analiza naukowa[8] wykazała, że nasiona chia obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i błonnika pokarmowego.

Niektóre badania[9] wykazały również, że nasiona chia pomagają kontrolować ciśnienie krwi i dyslipidemie. Najprawdopodobniej jest to spowodowane obecnością kwasów tłuszczowych, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

W przeglądzie składający się z 67 badań kontrolowanych[10] wykazano, że codzienne spożycie błonnika w wysokości 10g obniża poziom LDL i całkowitego poziom cholesterolu w organizmie.

6. Wsparcie dla zdrowia kości

Nasiona chia zawierają kwasy Omega-3. które zwiększają ilość przyswajalnego wapnia, a tym samym zmniejszają ryzyko występowania osteoporozy. Studium naukowe[11] wykazało, że regularne spożywanie nasion chia wspiera zdrowie kości.

Jedna porcja nasion chia pokrywa aż 18% dziennego zapotrzebowania na wapń. Zawierają także bor, który poprawia zdrowie kości i odpowiada za metabolizm fosforu, magnezu, wapnia i manganu.

7. Wspomagają zdrowie zębów

Nasiona chia zawierają takie składniki takie jak cynk, wapń i wit. A, które korzystnie wpływają na zdrowie zębów. Jednocześnie cynk zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego i zapobiega nawarstwianiu się płytki nazębnej, a fosfor i wit. A wzmacniają zęby.

8. Mają korzystny wpływ na skórę

Nasiona chia zawierają kwasy tłuszczowe, które pomagają złagodzić podrażnioną skórę. Podczas jedzenia nasion chia należy pić dużo wody. Nie ma jednoznacznych badań[12][13][14] potwierdzających korzyści z picia chia fresca.

Czytaj dalej: Nasiona chia i ich właściwości.

Materiały źródłowe:


  1. Grancieri, M., Martino, H. S. D., & Gonzalez de Mejia, E. (2019). Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a Source of Proteins and Bioactive Peptides with Health Benefits: A Review. Comprehensive reviews in food science and food safety, 18(2), 480–499. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12423
  2. PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF SALVIA HISPANICA (CHIA) SEEDS, http://www.jcreview.com/admin/Uploads/Files/61c71e25d3b1d4.46297628.pdf
  3. [tamże]
  4. Front-of-Package Nutrition Rating Systems and Symbols: Phase I Report, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209844/
  5. Supplementation of Conventional Therapy With the Novel Grain Salba (Salvia hispanica L.) Improves Major and Emerging Cardiovascular Risk Factors in Type 2 Diabetes: Results of a randomized controlled trial, https://diabetesjournals.org/care/article/30/11/2804/4809/Supplementation-of-Conventional-Therapy-With-the
  6. Synthesis, preliminary bioevaluation and computational analysis of caffeic acid analogues. International journal of molecular sciences, 15(5), 8808–8820. https://doi.org/10.3390/ijms15058808
  7. Alpha-linolenic acid regulates the growth of breast and cervical cancer cell lines through regulation of NO release and induction of lipid peroxidation, http://www.jmolbiochem.com/index.php/JmolBiochem/article/view/52
  8. Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a Source of Proteins and Bioactive Peptides with Health Benefits: A Review. Comprehensive reviews in food science and food safety, 18(2), 480–499. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12423
  9. [tamże]
  10. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis, https://academic.oup.com/ajcn/article/69/1/30/4694117?login=false
  11. Long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acid dietary intake is positively associated with bone mineral density in normal and osteopenic Spanish women. PloS one, 13(1), e0190539. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190539
  12. Therapeutic Perspectives on Chia Seed and Its Oil: A Review. Planta medica, 84(9-10), 606–612. https://doi.org/10.1055/a-0586-4711
  13. Very Long-Chain Branched-Chain Fatty Acids in Chia Seeds: Implications for Human Use. Journal of agricultural and food chemistry, 68(47), 13871–13878. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.0c05612
  14. Does dietary fluid intake affect skin hydration in healthy humans? A systematic literature review. Skin research and technology : official journal of International Society for Bioengineering and the Skin (ISBS) [and] International Society for Digital Imaging of Skin (ISDIS) [and] International Society for Skin Imaging (ISSI), 24(3), 459–465. https://doi.org/10.1111/srt.12454

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg
Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg
26,00 zł 19,50 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.