Czy wiesz, że palma kokosowa jest nazywana „drzewem życia” ze względu na niesamowite właściwości odżywcze jej owoców? W głębi orzechów palmy kokosowej kryje się koprę, która stanowi podstawę do produkcji popularnych chipsów kokosowych. Znajdują one zastosowanie nie tylko w cukiernictwie, ale stanowią także doskonałą, zdrową przekąskę. Dowiedz się więcej o wartościach odżywczych chipsów kokosowych i ich wszechstronnych zastosowaniach.
Skąd się biorą chipsy kokosowe?
Chipsy kokosowe produkowane są z owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera). Kokos właściwy, kokosowiec nazywany jest „drzewem życia”. To dlatego, że jej owoce – kokosy zaliczane są do grona orzechów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Wysuszony miąższ wydobyty z orzechów palmy kokosowej nazywany jest koprą. Ten produkt ma około 70% tłuszczu w swoim składzie. Służy jako podstawa do wytwarzania oleju kokosowego. Po wysuszeniu, oczyszczeniu i rozdrobnieniu, z kopry wytwarza się wiórki oraz chipsy kokosowe. Mają one wszechstronne zastosowanie w cukiernictwie i nie tylko. Największymi producentami chipsów kokosowych są Filipiny, Indonezja, a także Indie, Wietnam i Meksyk.
Wartości odżywcze kokosa
Chipsy kokosowe stanowią wyjątkowy przysmak, który łączy w sobie kuszący smak tropikalnego kokosa z chrupiącą konsystencją. W przeciwieństwie do typowych chipsów, chipsy kokosowe oferują szereg korzyści zdrowotnych, dzięki zawartości wielu ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem energii, białka, witamin i minerałów. Poniższa tabelka przedstawia dokładne wartości odżywcze na 100 gram produktu, dzięki czemu można dokładnie zorientować się, co znajduje się w tych pysznych chrupkach.
Chipsy kokosowe – tabelka wartości odżywczych (100 g)
Składnik | Ilość |
---|---|
Kalorie | 660 kcal / 2763 kJ |
Białko | 6,88 g |
Tłuszcz ogółem | 64,53 g |
– Nasycone | 57,218 g |
– Jednonienasycone | 2,745 g |
– Wielonienasycone | 0,706 g |
– Omega-6 | 0,706 g |
Węglowodany | 23,65 g |
Błonnik pokarmowy | 16,3 g |
Witaminy
Składnik | Ilość |
---|---|
Wit. E | 0,44 mg |
Wit. K1 | 0,3 µg |
Wit. C | 1,5 mg |
Wit. B1 | 0,06 mg |
Wit. B2 | 0,1 mg |
Wit. B3 (PP) | 0,6 mg |
Wit. B6 | 0,3 mg |
Wit. B9 (kwas foliowy) | 9 µg |
Wit. B5 | 0,8 mg |
Minerały
Składnik | Ilość |
---|---|
Wapń | 26 mg |
Żelazo | 3,32 mg |
Magnez | 90 mg |
Fosfor | 206 mg |
Potas | 543 mg |
Sód | 37 mg |
Cynk | 2,01 mg |
Miedź | 0,8 mg |
Mangan | 2,75 mg |
Selen | 18,5 µg |
Właściwości orzecha kokosowego
Płatki kokosowe są źródłem wielu cennych dla zdrowia minerałów takich jak: mangan, cynk, selen, fosfor, żelazo i potas. Jak już wspomnieliśmy, płatki kokosowe zawierają ponad 89% nasyconego tłuszczu w większości są to MCT. Wszystko to sprawia, że kokos ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Stymuluje pracę układu pokarmowego, dzięki temu ułatwiają odchudzanie. Zawarte w płatkach kokosowych przeciwutleniacze i mangan wzmacniają odporność. Badanie[1] przeprowadzone na grupie 91 osób udowodniło, że codziennie spożywanie płatków kokosowych zwiększa poziom dobrego cholesterolu.
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe
Kokos zawiera zdrowy kwas laurynowy. Kwas laurynowy to rodzaj MCT występującego w mleku matki. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe, które, jak wykazano, niszczy wiele rodzajów bakterii, wirusów i grzybów, takich jak candida, grzybica, pleśniawki, zapalenie pieluszkowe i inne infekcje.
Źródło błonnika
Dodawanie niesłodzonego organicznego kokosa do płatków owsianych, wypieków i innych ulubionych potraw to świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika. Błonnik w niesłodzonym orzechu kokosowym wspomaga układ trawienny i pomaga czuć się dobrze, aby zapobiec przejadaniu się. Jest to również bogate źródło żelaza, które dostarcza krwinki bogate w tlen do całego ciała i walczy ze zmęczeniem. Organiczne chipsy kokosowe mają wysoką zawartość wzmacniającego odporność minerału cynku, który wspomaga naturalny system obronny organizmu przed chorobami.
Pomagają w utracie masy ciała
Badanie[2] przeprowadzone w lutym 2015 roku udowodniło, że zmiana długołańcuchowych kwasów tłuszczowych na średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomaga w utracie wagi bez żadnych skutków ubocznych. Inna analiza naukowa[3] przeprowadzona na grupie 80 osób udowodniła, że dodanie kokosa do diety pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i masę ciała w porównaniu z grupą jedzącą orzeszki ziemne. Choć wyniki obu badań są obiecujące, to niezbędne są dalsze analizy, dlatego nie zaleca się stosowania płatków kokosowych w nadmiernej ilości.
Kokos może zwiększyć funkcjonalność tarczycy, ponieważ przyczynia się do przyśpieszenia metabolizmu. Kokos może nawet pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów.
Zobacz również: Wiórki kokosowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie.
Zastosowanie
Niewiele osób wie, że płatki kokosowe są świetnym zamiennikiem wiórków kokosowych, dzięki temu można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich wypieków. Zmielone świetnie sprawdzą się jako zamiennik mąki w bezglutenowych wypiekach. Używane są również jako zdrowy dodatek do jogurtu – jest to idealna propozycja na 2 śniadanie. Płatki kokosowe można również wykorzystać do przygotowania smacznego puddingu.
Płatki kokosowe świetnie smakują jako zdrowa przekąska. Możesz ich również użyć do dekoracji słodkich wypieków – nie tylko tych świątecznych. Stosowane są również jako dodatek do zdrowych sałatek.
Jeśli lubisz smak kokosa, to proponujemy, aby wykorzystać płatki kokosowe do panierowania owoców morza, ryb czy mięsa. Świetnie zastępują bułkę tartą i sprawiają, że potrawy wykwintnie smakują.
FAQ – najczęstsze pytania o chipsy kokosowe
Jak produkowane są chipsy kokosowe?
Chipsy kokosowe to nic innego jak cienkie plasterki miąższu kokosowego, które zostały prażone lub upieczone w niskiej temperaturze.
Dlaczego warto jeść chipsy kokosowe?
Chipsy kokosowe w 89% składają się tłuszczów MCT. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych: cynku, żelaza, magnezu i miedzi. Mają niską zawartość cukru.
Jak chipsy kokosowe wpływają na urodę?
Tak, chipsy kokosowe zawierają cenne składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na skórę głowy i włosy. Są to kwasy tłuszczowe, które wspierają strukturę włosa. Zawarte w chipsach przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, a tym samym sprawiają, że twarz wygląda młodziej.
Czy chipsy kokosowe można jeść na diecie odchudzającej?
Chipsy kokosowe zawierają głównie tłuszcze, są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Wszystko to sprawia, że chipsy kokosowe zwiększają uczucie sytości, a tym samym zmniejszają spożycie kalorii, a kwasy MCT zwiększają zdolność do spalania tłuszczu.
Czy chipsy kokosowe można jeść na diecie bezglutenowej?
Tak. Chipsy kokosowe są produktem naturalnie bezglutenowym, dzięki temu są zdrową i naturalną przekąską.
Jakie są skutki uboczne jedzenia chipsów kokosowych?
Chociaż chipsy kokosowe są uznawane za superfood, to ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zaleca się ich spożywania w nadmiernych ilościach. Często chipsy kokosowe są sztucznie dosładzane, dlatego należy wybierać wyłącznie naturalne płatki kokosowe.
Materiały źródłowe:
- Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855206/
- Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01591-3/fulltext
- Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01591-3/fulltext