• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak zrobić domową pastę migdałową?

Domowa pasta migdałowa jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu (poradzi sobie nawet laik). ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

27 sierpnia 2021

Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Co to jest babka płesznik i jak rośnie?
2. Babka płesznik wartości odżywcze
3. Babka płesznik: na co się ją stosuje – właściwości
4. Jak smakuje babka płesznik?
5. Babka płesznik jak stosować?
6. Babka płesznik a babka jajowata – różnica
7. Babka płesznik – przeciwwskazania


Osoby cierpiące na zaparcia i inne problemy trawienne, powinny sięgać po nasiona babki płesznik. Co to za roślina i w jaki sposób może pomóc?

Co to jest babka płesznik i jak rośnie?

Babka płesznik, naukowo znana jako Plantago psyllium L., to krzewopodobne zioło, które rośnie na całym świecie, ale najczęściej występuje w Indiach. Należy do rodziny roślin Plantaginaceae i pochodzi z Azji Zachodniej i Południowej. Każda roślina może wyprodukować do 15 000 maleńkich, pokrytych żelem nasion, z których pochodzi łuska. Łuska nasion babki płesznik jest rozdrabniana w celu uzyskania przejrzystej i podobnej do kleju substancji zwanej śluzem. Śluz zawiera wysoki poziom rozpuszczalnego błonnika i wiele innych korzystnych składników, które są stosowane w leczeniu wielu chorób. Słowo psyllium pochodzi od greckiego słowa oznaczającego pchłę i odnosi się do rozmiaru, kształtu i białawego koloru nasiona.

Babka płesznik to mała roczna roślina zielna, która rośnie na wysokość około 30-46 centymetrów. Roślina preferuje chłodną, ​​suchą pogodę dla lepszej produkcji nasion, a najlepiej rośnie na lekkich, dobrze osuszonych, piaszczystych glinach.


Babka płesznik wartości odżywcze

W 100 gramach nasion babki płesznik znajduje się aż 68 gram błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowej pracy jelit. 17% objętości nasion zajmują białka, około 12% to śluzy, a 9% – oleje. Znajdują się w niej także trisacharyd (planteoza), a także sterole, trójterpeny, flawonoidy, aukobozyd oraz garbniki. W skład śluzu wchodzą polisacharydy, które pod wpływem wody rozpuszczają się na cukry, takie jak skrobie, kwas galakturonowy, D-ksylozę, D-arabinozę. Aukubina zawarta w babce płesznik ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, ponadto ma pozytywny wpływ na pracę wątroby.


Babka płesznik: na co się ją stosuje – właściwości

Babka płesznik jest ważna dla poprawy funkcjonalności i wydajności układu pokarmowego poprzez wiązanie się z wodą w jelitach. Jeśli cierpisz na biegunkę, psyllium może pomóc zwiększyć objętość stolca i znormalizować ruchy jelit. Jeśli zmagasz się z problemami z zaparciami, może to również pomóc zmniejszyć ten dyskomfort, ponieważ może stymulować ruchy perystaltyczne i zapewniać płynne ruchy jelit.


Ciśnienie krwi

Babka płesznik jest jednym z niewielu roślin, które konsekwentnie wykazują obniżanie ciśnienia krwi u osób, które często ją spożywają. Chociaż nie można jej nazwać środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, psyllium z pewnością może złagodzić napięcie naczyń krwionośnych i tętnic serca.


Zdrowie serca

Badania wykazały, że regularne stosowanie błonnika rozpuszczalnego pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że co najmniej sześć tygodni codziennego przyjmowania babki płesznik jest skutecznym sposobem dla osób otyłych lub z nadwagą na obniżenie poziomu cholesterolu przy bardzo niewielu skutkach ubocznych.

Wspomaga utratę wagi

Błonnik pokarmowy, który obficie występuje w babce płesznik, pomaga stworzyć uczucie sytości. Zapobiegając podjadaniu między posiłkami, suplementy z psyllium mogą utrzymać poziom energii na wysokim poziomie bez dodawania dodatkowych kilogramów do diety.


Leczy hemoroidy

Nasiona babki płesznik zawierają ogromną ilość błonnika, więc mogą dobrze zmiękczyć stolec. Ponadto dostarcza ona dużo wody, co pomaga zmniejszyć bolesność wypróżnień.


Dobra dla diabetyków

Osoby z cukrzycą stale obserwują swoją dietę, aby utrzymać zdrową równowagę insuliny i glukozy we krwi. Badania sugerują, że włókna takie jak psyllium mogą pomóc ludziom w utrzymaniu zdrowej równowagi glikemicznej.


Opakowanie Go4Taste

Babka płesznik ziarno 50% błonnika - 1kg – cena : 19,00 zł

Kup babkę płesznik w sklepie go4taste.pl

Dobra dla skóry

Babka płesznik pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych grzybów i bakterii, które mogą powodować różne choroby skóry, takie jak trądzik czy pryszcze. Wypij szklankę letniej wody zmieszanej z psyllium i miodem przed pójściem spać. To usunie toksyny z twojego ciała, co nada skórze blasku.


Właściwości przeciwzapalne

Badania wykazały, że śluz babki płesznik zmniejsza stan zapalny w jelitach i okrężnicy. Wynika to z aktywności włóknistej występującej w tym wyjątkowym śluzie, ponieważ może on złagodzić stres i obciążenie okrężnicy.

Łagodzi kwasowość

Łuska babki płesznik jest doskonałym lekarstwem na zakwaszenie organizmu. Kiedy jest spożywana, pokrywa błonę śluzową żołądka warstwą ochronną, a tym samym chroni ją przed podrażnieniami spowodowanymi nadmierną kwasowością.


Jak smakuje babka płesznik?

Babka płesznik ma neutralny smak, a więc nie ma problemów z jej spożywaniem. Można ją dodawać do wody, miodu, soków, a nawet smoothies. Sprawdzi się również w diecie dzieci.

Babka płesznik jak stosować?

Dla zdrowej osoby dorosłej zalecana dawka łuski babki płesznik to około 1-2 łyżeczki trzy razy dziennie, najlepiej w połączeniu z jakimś płynem. Ważne jest, aby pić co najmniej 2-2,5 litra wody dziennie po spożyciu nasion. Pomaga to zapobiec wzdęciom i zaparciom. Zalecana dawka babki dla dzieci to około ½ – 1 łyżeczka dziennie. Każda większa ilość może być przyczyną skutków ubocznych. W tym przypadku również należy wypić jak najwięcej wody.

Babka płesznik a babka jajowata – różnica


Babka płesznik i babka jajowata są niemal identyczne pod względem właściwości zdrowotnych. Różnią się swoim wyglądem fizycznym, jednak ich skład jest bardzo podobny. Często znaleźć można gotowe miksy obu rodzajów babki.

Babka płesznik – przeciwwskazania

Babka płesznik ma wiele korzyści zdrowotnych, ale czasami może powodować pewne skutki uboczne.

  • Psyllium to suplement diety z błonnikiem. U niektórych osób, których organizm nie jest przystosowany do regularnej diety błonnikowej, efektami ubocznymi mogą być wzdęcia. Babka płesznik obniża również poziom glukozy we krwi. Tak więc, jeśli cierpisz na cukrzycę, będziesz musiał zmniejszyć dawkę doustnych leków hipoglikemizujących lub insuliny.
  • Babki płesznik nie można używać w przypadku skurczów i niedrożności jelit, a także w przypadku bólów brzucha o nieznanym pochodzeniu. Babki płesznik nie wolno przyjmować przed planowaną kolonoskopią.
  • Niektórzy ludzie mogą rozwinąć alergie na tę roślinę. Objawy u tych osób są takie same jak u osób mających inne alergie. Skutki mogą wahać się od drobnych do poważnych, nawet zagrażających życiu, chociaż występują one ekstremalnie rzadko.
  • Babka płesznik może zmniejszać wchłanianie niektórych leków z jelit, takich jak warfaryna (doustny lek przeciwzakrzepowy), aspiryna, a także niektóre leki zalecane w leczeniu depresji. Najlepiej spożywać je w co najmniej godzinnych wzajemnych odstępach i poinformować o tym lekarza.
  • Ponieważ babka płesznik może obniżać ciśnienie krwi, osoby cierpiące na niedociśnienie lub niskie ciśnienie krwi powinny unikać jej spożywania.

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Babka płesznik ziarno 50% błonnika - 1kg
Babka płesznik ziarno 50% błonnika - 1kg
19,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.