• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód wielokwiatowy i jego właściwości

To, że miód jest smaczny i zdrowy, nikogo nie dziwi. Niewiele jednak osób wie, czym dokładnie różnią ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Babka jajowata – właściwości i zastosowanie

30 września 2021

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Babka jajowata – co to jest?
2. Babka jajowata – wartości odżywcze
3. Babka jajowata: na co się ją stosuje – właściwości
4. Jak smakuje babka jajowata?
5. Babka jajowata jak przygotować i jak stosować?
6. Babka jajowata – przeciwwskazania
7. Z jakimi lekami babka jajowata wchodzi w interakcję?

Od wieków znane są właściwości lecznicze babki jajowatej. Do tych celów wykorzystywane były głównie nasiona i łuski. Dlaczego warto stosować tę roślinę? Jak jej używać?

Babka jajowata – co to jest?

Babka jajowata (Plantago ovata) pochodzi z rodziny babkowatych, która obecnie liczy ponad 250 gatunków. Jest małą rośliną o charakterystycznych wąskich liściach pokrytych włoskami, ma długi kłos z kwiatostanem. Największe właściwości lecznicze mają nasiona i łuski. Babka jajowata rośnie na słonecznych terenach z dużą wilgotnością powietrza. Naturalnie występuje m.in. na wyspach Kanaryjskich. Babka jajowata uprawiana jest głównie w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Indiach i Pakistanie, Hiszpanii i Francji. W Polsce babka jajowata występuje na terenach podmokłych. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne stosowana jest najczęściej w farmakologii, choć ma również zastosowanie w kosmetyce.

Babka jajowata – wartości odżywcze

Wartości odżywcze łuski babki jajowatej zależą od warunków środowiskowych i mogą się różnić. Nasiona Plantago zawierają:

  • 4,75 kcal/g
  • 17,4% białka,
  • 6,7% tłuszczu,
  • 24,6% całkowitego błonnika pokarmowego,
  • 19,6% błonnika nierozpuszczalnego,
  • 5,0% błonnika rozpuszczalnego
  • 4,75 kcal/g. [1]


Babka jajowata: na co się ją stosuje – właściwości

Babkę jajowatą stosuje się głównie w problemach z układem pokarmowym i oddechowym. Stosowanie tej rośliny jest skuteczne: [2]

  • w leczeniu zaparć – duża ilość błonnika usprawnia pracę jelit i pomaga w wypróżnianiu;
  • działa przeciwzapalnie na jelita – z badań wynika że regularna suplementacja błonnikiem może łagodzić rozwój zapalenia okrężnicy [3]
  • w zapobieganiu chorobom serca – spożywanie 7 g babki jajowatej dziennie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca;
  • obniża poziom złego cholesterolu – stosowanie babki jajowatej obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
  • poprawia poziom cukru we krwi – stosowanie babki jajowatej pomaga kontrolować poziom cukru we krwi;
  • zmniejsza objawy biegunki;
  • łagodzi krwawienia z powodu hemoroidów;
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego;
  • wspomaga odchudzanie – dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego
  • wspomaga leczenie zapalenia jelita;
  • stosowana jest również przy żylakach;
  • wsparcie w rekonwalescencji po operacjach odbytu;
  • łagodzi objawy łuszczycy i trądziku różowatego;
  • Łuski babki jajowatej stosowane są głównie w ziołolecznictwie i kosmetyce. Jest częstym składnikiem kremów, zawiesin i kosmetyków do pielęgnacji.

Opakowanie Go4Taste

Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g – cena : 32,00 zł

Kup babkę jajowatą w sklepie Go4taste.pl

Jak smakuje babka jajowata?

Babka jajowata nie ma wyraźnego smaku. Dlatego może być naturalnym dodatkiem do jogurtów, koktajli i musów.

Babka jajowata jak przygotować i jak stosować?

W czasie stosowania babki jajowatej trzeba pić bardzo dużo wody. Nasiona trzeba stosować na chłodno, aby wysoka temperatura nie wpłynęła niekorzystnie na wartości odżywcze. Zaleca się rozpuszczenie 2-3 łyżek nasion w połowie szklanki letniej wody. Następnie trzeba odstawić na 20 minut. Powstały kleik można pić na czczo lub między posiłkami. Nasiona mogą być stosowane jako dodatek do:

  • jogurtów,
  • koktajli,
  • musów,
  • sałatek,
  • chłodników.

Nasiona mogą być stosowane zarówno przez dzieci i dorosłych. Zaleca się stosowanie 2 łyżek dziennie przez dorosłych i 8 łyżeczek na dzień przez dzieci.

Babka jajowata – przeciwwskazania

Babki jajowatej nie powinny stosować osoby, u których występują trudności z połykaniem i problemami z gardłem. Nie może być również stosowana przez osoby:

  • mające stan zapalny jelit i żołądka
  • owrzodzenia układu pokarmowego
  • z zaburzeniem gospodarki wodno- elektrolitowej
  • z niedrożnością jelit.

Nie należy stosować babki jajowatej, gdy występuje alergia pokarmowa, która objawia się m.in. katarem, zwężeniem oskrzeli i zapaleniem spojówek.

Nie zaleca się również stosowania babki jajowatej przy niezdiagnozowanych bólach brzucha i nudnościach. Jeśli stosowane są leki, to warto skonsultować się z lekarzem, aby nie doszło do interakcji.

Z jakimi lekami babka jajowata wchodzi w interakcję?

Podczas suplementacji żelaza nie zaleca się stosowania babki jajowatej, ponieważ zmniejsza jego wchłanianie przez organizm. Babka jajowata zmniejsza przyswajalność ryboflawiny.

Babka jajowata zmniejsza wchłanianie przez organizm takich składników leków jak:

  • Karbamazepina (Tegretol),
  • Lit,
  • Metformina (glucophage),
  • Digoksyna (lanoksyna),
  • Etynyloestradiol.

Materiały źródłowe

  1. Chemical, Physicochemical, and Nutritional Evaluation of Plantago (Plantago ovata Forsk), https://www.cerealsgrains.org/publications/cc/2006/July/Pages/83_4_358.aspx, [dostęp 30.09.2021r]
  2. Plantago ovata: a comprehensive review on cultivation, biochemical, pharmaceutical and pharmacological aspects.
    https://www.researchgate.net/profile/Dr-Mahmood-10/publication/317754683_Plantago_ovata_A_comprehensive_review_on_cultivation_bio-chemical_pharmaceutical_and_pharmacological_aspects/links/5d3c0427299bf1995b4e5e3a/Plantago-ovata-A-comprehensive-review-on-cultivation-bio-chemical-pharmaceutical-and-pharmacological-aspects.pdf#page=5, [dostęp 30.09.2021r]
  3. Intestinal anti-inflammatory activity of dietary fiber (Plantago ovata seeds) in HLA-B27 transgenic rats, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561403000451, [dostęp 30.09.2021r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g
Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g
32,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.