• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Babka jajowata – właściwości i zastosowanie

30 września 2021

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Babka jajowata – co to jest?
2. Babka jajowata – wartości odżywcze
3. Babka jajowata: na co się ją stosuje – właściwości
4. Jak smakuje babka jajowata?
5. Babka jajowata jak przygotować i jak stosować?
6. Babka jajowata – przeciwwskazania
7. Z jakimi lekami babka jajowata wchodzi w interakcję?

Od wieków znane są właściwości lecznicze babki jajowatej. Do tych celów wykorzystywane były głównie nasiona i łuski. Dlaczego warto stosować tę roślinę? Jak jej używać?

Babka jajowata – co to jest?

Babka jajowata (Plantago ovata) pochodzi z rodziny babkowatych, która obecnie liczy ponad 250 gatunków. Jest małą rośliną o charakterystycznych wąskich liściach pokrytych włoskami, ma długi kłos z kwiatostanem. Największe właściwości lecznicze mają nasiona i łuski. Babka jajowata rośnie na słonecznych terenach z dużą wilgotnością powietrza. Naturalnie występuje m.in. na wyspach Kanaryjskich. Babka jajowata uprawiana jest głównie w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Indiach i Pakistanie, Hiszpanii i Francji. W Polsce babka jajowata występuje na terenach podmokłych. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne stosowana jest najczęściej w farmakologii, choć ma również zastosowanie w kosmetyce.

Babka jajowata – wartości odżywcze

Wartości odżywcze łuski babki jajowatej zależą od warunków środowiskowych i mogą się różnić. Nasiona Plantago zawierają:

  • 4,75 kcal/g
  • 17,4% białka,
  • 6,7% tłuszczu,
  • 24,6% całkowitego błonnika pokarmowego,
  • 19,6% błonnika nierozpuszczalnego,
  • 5,0% błonnika rozpuszczalnego
  • 4,75 kcal/g. [1]


Babka jajowata: na co się ją stosuje – właściwości

Babkę jajowatą stosuje się głównie w problemach z układem pokarmowym i oddechowym. Stosowanie tej rośliny jest skuteczne: [2]

  • w leczeniu zaparć – duża ilość błonnika usprawnia pracę jelit i pomaga w wypróżnianiu;
  • działa przeciwzapalnie na jelita – z badań wynika że regularna suplementacja błonnikiem może łagodzić rozwój zapalenia okrężnicy [3]
  • w zapobieganiu chorobom serca – spożywanie 7 g babki jajowatej dziennie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca;
  • obniża poziom złego cholesterolu – stosowanie babki jajowatej obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
  • poprawia poziom cukru we krwi – stosowanie babki jajowatej pomaga kontrolować poziom cukru we krwi;
  • zmniejsza objawy biegunki;
  • łagodzi krwawienia z powodu hemoroidów;
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego;
  • wspomaga odchudzanie – dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego
  • wspomaga leczenie zapalenia jelita;
  • stosowana jest również przy żylakach;
  • wsparcie w rekonwalescencji po operacjach odbytu;
  • łagodzi objawy łuszczycy i trądziku różowatego;
  • Łuski babki jajowatej stosowane są głównie w ziołolecznictwie i kosmetyce. Jest częstym składnikiem kremów, zawiesin i kosmetyków do pielęgnacji.

Opakowanie Go4Taste

Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g – cena : 32,00 zł

Kup babkę jajowatą w sklepie Go4taste.pl

Jak smakuje babka jajowata?

Babka jajowata nie ma wyraźnego smaku. Dlatego może być naturalnym dodatkiem do jogurtów, koktajli i musów.

Babka jajowata jak przygotować i jak stosować?

W czasie stosowania babki jajowatej trzeba pić bardzo dużo wody. Nasiona trzeba stosować na chłodno, aby wysoka temperatura nie wpłynęła niekorzystnie na wartości odżywcze. Zaleca się rozpuszczenie 2-3 łyżek nasion w połowie szklanki letniej wody. Następnie trzeba odstawić na 20 minut. Powstały kleik można pić na czczo lub między posiłkami. Nasiona mogą być stosowane jako dodatek do:

  • jogurtów,
  • koktajli,
  • musów,
  • sałatek,
  • chłodników.

Nasiona mogą być stosowane zarówno przez dzieci i dorosłych. Zaleca się stosowanie 2 łyżek dziennie przez dorosłych i 8 łyżeczek na dzień przez dzieci.

Babka jajowata – przeciwwskazania

Babki jajowatej nie powinny stosować osoby, u których występują trudności z połykaniem i problemami z gardłem. Nie może być również stosowana przez osoby:

  • mające stan zapalny jelit i żołądka
  • owrzodzenia układu pokarmowego
  • z zaburzeniem gospodarki wodno- elektrolitowej
  • z niedrożnością jelit.

Nie należy stosować babki jajowatej, gdy występuje alergia pokarmowa, która objawia się m.in. katarem, zwężeniem oskrzeli i zapaleniem spojówek.

Nie zaleca się również stosowania babki jajowatej przy niezdiagnozowanych bólach brzucha i nudnościach. Jeśli stosowane są leki, to warto skonsultować się z lekarzem, aby nie doszło do interakcji.

Z jakimi lekami babka jajowata wchodzi w interakcję?

Podczas suplementacji żelaza nie zaleca się stosowania babki jajowatej, ponieważ zmniejsza jego wchłanianie przez organizm. Babka jajowata zmniejsza przyswajalność ryboflawiny.

Babka jajowata zmniejsza wchłanianie przez organizm takich składników leków jak:

  • Karbamazepina (Tegretol),
  • Lit,
  • Metformina (glucophage),
  • Digoksyna (lanoksyna),
  • Etynyloestradiol.

Materiały źródłowe

  1. Chemical, Physicochemical, and Nutritional Evaluation of Plantago (Plantago ovata Forsk), https://www.cerealsgrains.org/publications/cc/2006/July/Pages/83_4_358.aspx, [dostęp 30.09.2021r]
  2. Plantago ovata: a comprehensive review on cultivation, biochemical, pharmaceutical and pharmacological aspects.
    https://www.researchgate.net/profile/Dr-Mahmood-10/publication/317754683_Plantago_ovata_A_comprehensive_review_on_cultivation_bio-chemical_pharmaceutical_and_pharmacological_aspects/links/5d3c0427299bf1995b4e5e3a/Plantago-ovata-A-comprehensive-review-on-cultivation-bio-chemical-pharmaceutical-and-pharmacological-aspects.pdf#page=5, [dostęp 30.09.2021r]
  3. Intestinal anti-inflammatory activity of dietary fiber (Plantago ovata seeds) in HLA-B27 transgenic rats, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561403000451, [dostęp 30.09.2021r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g
Babka jajowata łuska 70% błonnika - 500g
32,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.