• Tajski kurczak z orzechami nerkowca

    Orientalny przepis na kurczaka z orzechami nerkowca z ryżem.

    Składniki

    • - 300 gramów mięsa z kurczaka (pierś z kurczaka lub podudzie) dokładnie umytego i osuszonego
    • - 1 duża cebula
    • - 1/2 szklanki słodkiej papryki (zielona i czerwona)
    • - 5 dużych suszonych ostrych papryczek chilli (lub małych suszonych papryczek chilli)
    • - 2 cebule dymki
    • - 3 ząbki czosnku
    • - 1/4 szklanki orzechy nerkowca 
    • - 1/2 szklanki oleju roślinnego (do smażenia orzechów nerkowca i suszonych chilli)
    • - 2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia kurczaków)
    • - 2 łyżki mąki pszennej

    Przyprawy:

    • - 2 łyżki sosu ostrygowego
    • - 2 łyżki sosu sojowego
    • - 2 łyżki keczupu (ok. 3 łyżki stołowe)
    • - 1 łyżka sosu chili
    • - 1 łyżeczka cukru pudru
    • - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    • - 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • - 3 łyżki czystej wody
    • - olejku chili

    Przygotowanie

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Podgrzej 1/2 szklanki oleju. Gdy olej jest nieco gorący, wsyp orzechy nerkowca.

    Etap 2

    Smaż je na małym ogniu na złoty kolor, a następnie umieścić w sitku, aby olej spłynął.

    Etap 3

    Usmaż papryczki chilli. Smaż je na małym ogniu, aż będą pachnące i pojawią się na nich lekkie pęcherze. Odłóż na bok.

    Etap 4

    Rozgrzej bardziej olej. Następnie umieść kurczaka w misce i wymieszaj z mąką pszenną lub mąką z tapioki. Podsmaż go, ale nie dopuść do tego, aby się przyrumienił.

    Etap 5

    Dodaj 1-2 łyżki oleju i dodaj posiekanego czosnku. Smaż czosnek, aż będzie pachnący (nie przypalaj go).

    Etap 6

    Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i dymkę — zmieszaj i podsmaż.

    Etap 7

    Wlej przygotowany sos na wysoką temperaturę, mieszaj, aż sos pokryje kawałkami kurczaka i cebulą. W razie gdy sos odparuje, dodaj więcej wody.

    Etap 8

    Na koniec wrzuć suszoną paprykę i orzechy nerkowca. Szybko wymieszaj, aby je połączyć.

    Etap 9

    Ułóż smażonego kurczaka z nerkowcami na talerzu. Można posypać go odrobiną pieprzu.

    Etap 10

    Podawaj na gorąco  z ryżem gotowanym na parze lub jedz jako przekąskę, jest bardzo smaczna.

    Źródło przepisu

    https://www.bloggang.com

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć