• Ciasto z mleczną czekoladą i orzechami nerkowca

    Oto przepis na deser z orzechami nerkowca, idealny dla miłośników czekolady. Ciasto jest chrupiące i płynne jednocześnie... Zaskakuje również swoim słodko-słonym smakiem...

    Składniki

    Porcja: 8 osób

    • - szczypta soli
    • - 45 g prażone solone orzechy nerkowca 
    • - 30 g kruszonki z karmelizowanych orzechów
    • - 25 g ciemnej czekolady
    • - 200 g mlecznej czekolady
    • - 100 g masła
    • - 150 g cukru
    • - 80 g mąki
    • - 4 jajka

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Czas przygotowania: 20 minut
    Czas pieczenia: 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Prażone solone orzechy nerkowca pokruszyć za pomocą noża. Wymieszać je z kruszonką z karmelizowanych orzechów. Odstawić.

    Etap 2

    Połamać czekoladę na kawałki. Masło pokroić w kostkę i wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając drewnianą szpatułką. Kiedy masa stanie się gładka, odstawić i dodać cukier. Wymieszać. Po kolei dodawać żółtka, za każdym razem dokładnie wymieszać. Masa powinna być grudkowata. Za jednym zamachem wsypać całą mąkę i wymieszać.

    Etap 3

    Nagrzać piekarnik w temperaturze 150°C. Formę do ciasta nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodawać do masy w dwóch etapach i mieszać w następujący sposób: 1/3 piany mieszać energicznie za pomocą szpatułki, pozostałe 2/3 mieszać już delikatnie, jednocześnie unosząc masę.

    Etap 4

    Przelać masę czekoladową do przygotowanej formy. Przesypać na masę mieszankę orzechów i kruszonki, po czym piec około 30 minut (lub 25 minut, jeśli ciasto ma być bardziej płynne).

    Etap 5

    Przed wyjęciem z formy ciasto powinno być całkowicie ostudzone. Warto je przełożyć na duży płaski talerz, a następnie obrócić raz jeszcze na jego właściwą stronę w naczyniu, w którym ciasto ma być podane.

    Uwagi

    Użyć formy silikonowej o średnicy 23 cm. Forma powinna być natłuszczona masłem i oprószona mąką. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.

    Źródło przepisu

    https://www.750g.com/gateau-au-chocolat-au-lait-et-noix-de-cajou-r78314.htm

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć