Oto przepis na deser z orzechami nerkowca, idealny dla miłośników czekolady. Ciasto jest chrupiące i płynne jednocześnie... Zaskakuje również swoim słodko-słonym smakiem...
Składniki
Porcja: 8 osób
- - szczypta soli
- - 45 g prażone solone orzechy nerkowca
- - 30 g kruszonki z karmelizowanych orzechów
- - 25 g ciemnej czekolady
- - 200 g mlecznej czekolady
- - 100 g masła
- - 150 g cukru
- - 80 g mąki
- - 4 jajka
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Prażone solone orzechy nerkowca pokruszyć za pomocą noża. Wymieszać je z kruszonką z karmelizowanych orzechów. Odstawić.
Etap 2
Połamać czekoladę na kawałki. Masło pokroić w kostkę i wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając drewnianą szpatułką. Kiedy masa stanie się gładka, odstawić i dodać cukier. Wymieszać. Po kolei dodawać żółtka, za każdym razem dokładnie wymieszać. Masa powinna być grudkowata. Za jednym zamachem wsypać całą mąkę i wymieszać.
Etap 3
Nagrzać piekarnik w temperaturze 150°C. Formę do ciasta nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodawać do masy w dwóch etapach i mieszać w następujący sposób: 1/3 piany mieszać energicznie za pomocą szpatułki, pozostałe 2/3 mieszać już delikatnie, jednocześnie unosząc masę.
Etap 4
Przelać masę czekoladową do przygotowanej formy. Przesypać na masę mieszankę orzechów i kruszonki, po czym piec około 30 minut (lub 25 minut, jeśli ciasto ma być bardziej płynne).
Etap 5
Przed wyjęciem z formy ciasto powinno być całkowicie ostudzone. Warto je przełożyć na duży płaski talerz, a następnie obrócić raz jeszcze na jego właściwą stronę w naczyniu, w którym ciasto ma być podane.
Uwagi
Użyć formy silikonowej o średnicy 23 cm. Forma powinna być natłuszczona masłem i oprószona mąką. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.
Źródło przepisu
https://www.750g.com/gateau-au-chocolat-au-lait-et-noix-de-cajou-r78314.htm
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka