• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Agar agar – czym jest i jak go stosować?

Agar-agar to naturalny i odpowiedni dla wegan zamiennik żelatyny wieprzowej. Jego łatwa w użyciu ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jakie zioła na biegunkę? Przepisy na wywary.

28 grudnia 2023

Jakie zioła na biegunkę? Przepisy na wywary.

Spis treści pokaż
1. Czym jest biegunka? Objawy i przyczyny
2. Jakie składniki powinny zawierać zioła na biegunkę?
3. Zioła pomocne w leczeniu biegunki

Biegunka jest jedną z najpopularniejszych chorób występującą, w każdej grupie wiekowej. W leczeniu biegunki najważniejsze jest zapobieganie odwodnieniu organizmu. Jakie są przyczyny biegunki? Czy zioła mogą pomóc na biegunkę?

Czym jest biegunka?  Objawy i przyczyny 

Biegunka jest to oddawanie luźnego stolca częściej niż 3 razy na dobę. Wyróżnia się trzy rodzaje biegunki ze względu na czas jej trwania:

  • ostra: trwa do 14 dni;
  • przetrwała: 14- 29 dni;
  • przewlekła: powyżej 29 dni.

Najczęstszymi przyczynami biegunek są:

  • infekcje bakteryjne,
  • infekcje wirusowe,
  • zakażenie pasożytnicze,
  • infekcje grzybiczne,
  • zatrucia pokarmowe,
  • nietolerancję pokarmowe,
  • alergie,
  • reakcja na antybiotyki i niektóre leki.

Biegunka bardzo często jest dolegliwością, która towarzyszy innym chorobom takim jak m.in.:

  • zaburzenia trawienia,
  • zaburzenia wchłaniania, np. celiakia,
  • przewlekłe stany zapalne jelita,
  • zaburzenia hormonalne,
  • nowotwory jelita grubego.

Jakie składniki powinny zawierać zioła na biegunkę?

Zioła na biegunkę powinny zawierać składniki o działaniu rozluźniającym, zapierającym i rozkurczowym. Dlatego, aby zahamować biegunkę trzeba stosować zioła zawierające:

garbniki katechinowe- mają działanie przeciwzapalne, dezynfekujące i ściągające. Uszczelniają również błonę śluzową jelit, dzięki temu stolce są mniej płynne.

  • garbniki pirogarolowe (agrimonia)– hamują rozwój wirusów i bakterii. Chronią błonę śluzową jelita grubego i zapobiegają wchłanianie toksycznych substancji przez organizm;
  • pektyny– pęcznieją w jelitach, dzięki temu ułatwiają formowanie stałego stolca;
  • ciemne barwniki- zawarte, np. w owocach osłabiają namnażanie się bakterii.

Zioła pomocne w leczeniu biegunki

Vaccinium myrtillus

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)

Borówka czernica zawiera antocyjany, garbniki, flawonoidy oraz wit. C i z grupy B. Garbniki zawarte w roślinie mają działanie zapierające i ściągające. Dzięki temu są pomocne w leczeniu ostrych biegunek.

Odwar z liści borówki czernicy

Składniki:

  • 1 płaska łyżka suszonych liści borówki,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Liście wsyp do garnka. Zalej wodą.
  2. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 5 min.
  3. Wystudź. Przecedź.

Odwar możesz pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Plantago ovata

Babka lancetowata, babka wąskolistna (Plantago lanceolata L.)

Zawiera garbniki, flawonoidy i związki śluzowe, dzięki temu jest skuteczna w leczeniu biegunki. Ma działanie osłaniające i przeciwzapalne. Łagodzi również podrażnienia jelita grubego wywołane biegunką.

Napar z suszonych liści babki lancetowatej

Składniki:

  • 1 łyżka liści babki lancetowatej,
  • 350 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Liście babki lancetowatej włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 min. Wyłącz.
  3. Pozostaw na około 15 min.

Przecedzony wywar pij 2-3 razy dziennie.

Kora dębu (Quercus cortex)

Zawiera flawonoidy, garbniki, saponiny i triterpenoid. Dzięki temu ma właściwości ściągające. Stosowana jest głównie w stanach zapalnych błon śluzowych oraz w ostrych biegunkach.

Nie zaleca się stosowania kory dębu u osób, które mają nadciśnienie, choroby serca oraz chorujących na choroby zakaźne z wysoką temperaturą.

Napar z kory dębu

Składniki:

  • 1 łyżka suszonej kory dębu,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsyp korę. Zalej ciepłą wodą.
  2. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 10 min.
  3. Ostudź. Przecedź przez sitko.

Liście poziomki (Fragaria vesca)

Zawierają garbniki, które hamują rozwój bakterii i wirusów. Dzięki temu hamują biegunkę. Ma działanie ściągające.

Odwar z liści poziomki

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych liści poziomki,
  • 1 szklanka wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Liście wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
  2. Parz przez 15 min pod przykryciem. Odcedź.

Napar pij 2-3 razy dziennie.

Kłącze pięciornika (Rhizoma Tormentillae)

Zawiera kwasy organiczne oraz garbniki. Dzięki temu ma działanie ściągające. Wykorzystywany jest również w stanach zapalnych błony śluzowej oraz w ostrych biegunkach.

Kłącze pięciornika nie może być stosowane przez kobiety w ciąży i dzieci.

Odwar z suszonego kłącza pięciornika

Składniki:

  • ½ łyżeczki kłącza pięciornika,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zioła wsyp do garnuszka. Zalej wodą.
  2. Gotuj pod przykryciem 15 min.
  3. Ostudź. Przecedź.

Pij maksymalnie 3 razy na dobę.

Kasztanowiec (Aesculus hippocastanum L.)

Zawiera garbniki, flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe i przeciwbakteryjne. W czasie biegunki zalecamy suszone kwiaty kasztanowca.

Nie zaleca się stosowania odwaru z kwiatów kasztanowca u kobiet w ciąży.

Napar z suszonych kwiatów kasztanowca

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów kasztanowca,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone kwiaty wsyp do garnka. Zalej ciepłą przegotowaną wodą.
  2. Podgrzewaj przez 15 min na wolnym ogniu.
  3. Ostudź i przecedź.

Pij odwar 2 razy dziennie.

Ziele przywrotnika (Alchemillae herba)

Ziele przewodnika stosowane jest wspomagająco na biegunkę. Ma działanie silnie ściągające. Reguluje częstotliwości wypróżnień, przy jednoczesnym zwiększeniu wchłania wody w jelitach. Zapobiega występowaniu bolesnych skurczów jelit.

Bukwica zwyczajna (Stachys officinalis (L.) Trevis., syn. Betonica officinalis L.)

Ma działanie ściągające, przeciwzapalne i uspokajające. Dzięki temu hamują biegunkę. Ma właściwości przeciwbiegunkowe.

Mięta pieprzowa, mięta lekarska (Mentha ×piperita L.)

Stosowana jest w łagodzeniu objawów biegunki, ponieważ ma działanie rozkurczowe i likwiduje wzdęcia. Ma działanie ściągające i przeciwzapalne.

Mięty pieprzowej nie należy stosować, jeśli występuje nadwrażliwość na miętę lub mentol.

Napar z mięty

Składniki:

  • 3 łyżki mięty pieprzowej,
  • 1 szklanka wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Miętę wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
  2. Parz około 10 min.

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.)

Łagodzi wzdęcia obecne przy biegunce. Pomaga w zahamowaniu luźnych stolców. 

Napar z cząbru

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego ziela,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zioła wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
  2. Parz pod przykryciem około 15 min.
  3. Po upływie tego czasu odcedź.

Pij po ¼ szklanki 2-3 razy dziennie przed posiłkami.

Bylica piołun (Artemisia absinthium L.)

Ma działanie usprawniające pracę układu pokarmowego. Pomaga zwalczyć nieprzyjemne objawy biegunki. Ma działanie antybakteryjne.

Napar z suszonego piołunu

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego ziela piołunu,
  • 1 szklanka wrzątku.

Sposób przygotowania:

  1. Zioła wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
  2. Parz około 10 min. Odcedź.

Napar pij 3 razy dziennie po pół szklanki.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.)

Łagodzi ból brzucha w czasie biegunki. Ma działanie antybakteryjne. 

Napar z nasion kolendry

Składniki:

  • 1 łyżka nasion,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
  2. Parz pod przykryciem około 10 min.

Pij napar 3 razy dziennie.

Ziele rzepiku pospolitego (Herba agrimoniae)

Ziele rzepiku zawiera garbniki, które mają działanie ściągające. Dlatego wykorzystywane jest w leczeniu biegunek i stanów zapalnych błon śluzowych. Olejki eteryczne zawarte w tym zielu pobudzają pracę wątroby i zwiększają wydzielanie soków żołądkowych.

Napar z ziela rzepiku

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela rzepiku,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ziele wsyp do garnka. Zalej wodą.
  2. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 min.
  3. Odstaw do wystudzenia na około 10 min.
  4. Przecedź.

Świeży i ciepły odwar możesz pić 2 razy dziennie.

Berberys zwyczajny, b. pospolity (Berberis vulgaris L.)

Stosowany jest w leczeniu biegunki. Zawiera palmitynę, berberynę, żelazo, cynk, wapń i witaminę C. Badanie[1] wykazało, że ma działanie przeciwbiegunkowe.

Końska mięta (Mentha arvensis)

Od wieków stosowana jest na problemy z układem trawiennym. Badanie[2] wykazało, że mięta końska ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwskurczowe. Blokuje również wydalanie kału.

Alstonia szkolna (Alstonia scholaris)

Właściwości lecznicze ma kora. Zawiera organiczne związki m.in. porfirynę, alstoninę, pikryninę i strictaminę. Roślina ta od wieków stosowana jest w dolegliwościach biegunkowych. Badanie[3] wykazało, że jest skuteczna w leczeniu biegunki.

Migdałecznik chebułowiec (Therminalia chebula)

Zawiera garbniki, które mają działanie przeciwbiegunkowe. Przeprowadzone badanie[4] wykazało, że migdałecznik jest skuteczny w leczeniu biegunki i czerwonki.


Materiały źródłowe

  1. Asif A et al. Wound healing activity of root extracts of Berberis lyceum Royle in rats. Phytotherapy Research. 2007;21(6):589-591
  2. Shah AJ et al. Calcium channel blocking activity of Mentha longifolia L. explains its medicinal use in diarrhoea and gut spasm. Phytotherapy Research. 2010;24(9):1392-1397
  3. Shah AJ et al. Calcium channel blocking activity of Mentha longifolia L. explains its medicinal use in diarrhoea and gut spasm. Phytotherapy Research. 2010;24(9):1392-1397
  4. Nampoothiri SV et al. In vitro antioxidant and inhibitory potential of Terminalia bellerica and Emblica officinalis fruits against LDL oxidation and key enzymes linked to type 2 diabetes. Food and Chemical Toxicology. 2011;49(1):125-131

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mięta suszona liście - 200g
Mięta suszona liście - 200g
7,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.