• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Masło orzechowe posmarowane na kromce chleba

Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?

Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe i pasta orzechowa to nazwa tego samego produktu ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Z czym jeść orzechy brazylijskie? Najlepsze połączenia.

13 grudnia 2022

Z czym jeść orzechy brazylijskie? Najlepsze połączenia.

Spis treści pokaż
1. Co pasuje do orzechów brazylijskich?
2. Orzechy brazylijskie z warzywami
3. Orzechy brazylijskie z owocami
4. Orzechy brazylijskie z innymi orzechami
5. Orzechy brazylijskie z serami
6. Orzechy brazylijskie z ziołami
7. Orzechy brazylijskie z czekoladą
8. Orzechy brazylijskie i przyprawy
9. Najlepsze dressingi do orzechów brazylijskich
10. Przepisy na potrawy z orzechami brazylijskimi

Czy wiedzieliście, że orzechy brazylijskie są niezwykle pożywne? Te egzotyczne orzechy wyróżniają się głębokim i ciekawym smakiem,dlatego doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można je dodać do pesto, a nawet płatków owsianych. Jeśli szukacie przepisu, który zawiera orzechy brazylijskie, to dobrze trafiliście – już dziś wypróbujcie je w swoich kulinarnych eksperymentach!


Orzechy brazylijskie to rzadko wybierany przez konsumentów rodzaj orzechów, a szkoda. Ze względu na wysoką zawartość selenu polecane są głównie dla mężczyzn – poprawiają jakość nasienia. Są wartościowym produktem bogatym w witaminy i mikroelementy, m.in. magnez, potas i wapń. Jest świetnym źródłem witamiy E zwanej witaminą młodości i kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.

Co pasuje do orzechów brazylijskich?

Orzechy brazylijskie stanowią idealną przekąskę. Co więcej, podczas smażenia i prażenia nie tracą one wartości odżywczych, dlatego warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Jeśli szukasz inspiracji, w jaki sposób je wykorzystać, sprawdź naszą listę najsmaczniejszych przepisów! Wśród nich znajdziesz połączenia słodkie i słone, które na pewno Cię zachwycą

Orzechy brazylijskie z warzywami

Orzechy brazylijskie podkreślą smak gotowanych szparagów oraz warzyw kapustnych takich jak brukselka, brokuły, kalafior i kukurydza. Podkreślą również słodki smak marchewki, niezależnie czy będzie ona gotowana, czy surowa.

Orzechy brazylijskie z owocami

Orzechy brazylijskie świetnie smakują z wieloma świeżymi owocami. Można je podawać z pokrojonym bananem jabłkiem, granatem, gruszką, mango i pigwą. Świetnie komponują się także z owocami pestkowymi, takimi jak: morelami, wiśniami, porzeczkami i śliwką.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg – cena : 120,00 zł

Kup orzechy brazylijskie z Brazylii sklep go4taste

Orzechy brazylijskie z innymi orzechami

Orzechy brazylijskie możesz mieszać z innymi orzechami taki jak: migdały, które świetnie podkreślą smak słodkich deserów oraz orzechy makadamii, które najlepiej sparwdzą się do wykwitnych potraw takich jak sałatki, carpaccio, czy inne dania z kuchni włoskiej.

Orzechy brazylijskie z serami

Smak orzechów brazylijskich idealnie współgra z serami dojrzewającymi: cheddar i parmezan. Taki duet nada wyrafinowany smak sałatkom i innym przystawkom.

Orzechy brazylijskie z ziołami

Gdy decydujesz się na dodatek orzechów w sałatce, przystawce lub w daniu głównym, to aby nadać głębię smaku, warto dodać zioła takie jak, np. estragon i rozmaryn, które podkreślą smak gotowanych i pieczonych dań lub szczypiorek, który najlepiej sprawdzi się do potraw ze świeżych warzyw.

Orzechy brazylijskie z czekoladą

Klasyczne połączenie orzechów i czekolady to smak, który nigdy nie wychodzi z mody! Możesz jeść je w dowolnych proporcjach – zarówno orzechy z czekoladą, jak i czekoladę z orzechami – i zawsze będzie smakować wybornie!

Orzechy brazylijskie i przyprawy

Orzechy są świetnym dodatkiem do potraw zarówno na słodko, jak i na słono. Na słodko najlepiej podkreślić je cynamonem, laską wanilii i miodem. Na słono lub wytrawienie najlepiej smakują z pieprzem cayenne, kurkumą i curry w proszku. Gdy orzechy ma musztardą dijon, solą morską oraz oliwą z oliwek.

Najlepsze dressingi do orzechów brazylijskich

Do doprawiania potraw z orzechami brazylijskimi możesz użyć klasycznych sosów lub skorzystać z jednej z poniższych połączeń smaków.

  • Słodko-pikantny dressing otrzymasz, gdy połączysz przyprawa cajun z syropem klonowy lub daktylowe (ewentualnie miód) i olejem najlepiej tłoczonym na zimno.
  • Gdy chcesz podkreślić smak ryb lub wieprzowiny, to świetnie sprawdzi się dressing z pieprzu cayenne, świeżego rozmarynu, olej tłoczony na zimno oraz dodatku soli morskiej lub himalajskiej.
  • Ostry sos wykonasz z połączenia chili w proszku z przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem oraz roztopionym prawdziwym masłem. Do smaku możesz dodać soli morskiej.
  • Słodko-ostry sos wystarczy zmieszać drobny brązowy cukier z czerwoną papryką w proszku i płynnym miodem (najlepszy będzie wielokwiatowy) oraz olejem tłoczonym na zimno.
  • Aby stworzyć słodko-ostry sos o korzennym zapachu wystarczy wymieszać pieprz cayenne z brązowy cukier (najlepiej drobno mielonym) z cynamonem (możesz również użyć cukru cynamonowego) oraz płynny miód (najlepszy będzie wrzosowy lub leśny) z olejem tłoczonym na zimno, np. słonecznikowy.
  • Proporcje poszczególnych składników warto dopasować do indywidualnego gustu oraz dania, które będzie podawane z tym dressingiem.


Przepisy na potrawy z orzechami brazylijskimi

Orzechy brazylijskie to nie tylko świetny dodatek do słodkich wypieków! Ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze – mogą zaserwować nam nie tylko smak, ale dodatkowo urozmaicają wygląd dań, niezależnie od tego, czy są one wytrawne, czy pikantne. Możesz je wykorzystać do dań gotowanych, pieczonych, a nawet grillowanych!


Czekoladowe ciastka z orzechami brazylijskimi

Kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Są szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • ½ szklanki startej mlecznej czekolady
  • ½ szklanki posiekanych orzechów brazylijskich

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier i mąkę utrzyj w robocie kuchennym na puszystą masę.
  2. Przelej do miski i dodaj pokrojone orzechy i czekoladę.
  3. Zarób rękami ciasto.
  4. Podziel ciasto na pół i z każdej połówki utwórz wałek. Każdy z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 min.
  5. Po upływie tego czasu odwiń z ciasta folię i pokrój na plasterki o szerokości 1 cm.
  6. Ułóż na blachówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Pesto z orzechów brazylijskich z makronem

Pesto zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Jest to smaczny i sycące dodatek do wielu dań.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 65 g posiekanych orzechów brazylijskich
  • 25 g świeżej bazylii
  • 300 g linguine
  • 160 g mrożonego groszku
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki drożdży odżywczych
  • 100 ml oleju
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i pokrój w półksiężyce o grubości 0,5 cm. Umieść na blaszce. Polej oliwą i posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 do 20 min.
  2. Przygotuj pesto z bazylii. W blenderze zmiksuj orzechy, bazylię, 1 łyżkę oleju, sól, drożdże odżywcze, sok z cytryny. Gdy pesto jest zbyt gęste, to możesz dodać olej w trakcie blendowania.
  3. Ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania dodaj do makaronu mrożony groszek. Gdy makaron będzie dobry. Przecedź go razem z groszkiem. Dodaj pesto oraz cukinię. Wymieszaj. Podawaj z rukolą.


Ciasto z kawą i orzechami brazylijskimi

Jeśli uwielbiasz słodkie wypieki i orzechy, to ciasto z kawą i orzechami brazylijskimi jest idealną propozycją dla Ciebie. Gorycz kawy przełamana słodką masą.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 jaja
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płynnej kawy rozpuszczalnej
  • 50 g drobno posiekanych orzechów brazylijskich

Krem:

  • 250 g cukru pudru
  • 125 g niesolonego masła
  • 50 g pokrojonych orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, gdy masz termoobieg, a 160°C, gdy masz gazowy. Wyłóż dwie kwadratowe formy o boku 18 cm papierem do pieczenia.
  2. Odważ wszystkie składniki ciasta, a następnie ubij je wszystkie mikserem, aż składniki całkowicie się połączą.
  3. Podziel równo ciasto między dwie formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut.
  4. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
  5. W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj pokrojone orzechy.
  6. Na pierwszym blacie rozsmaruj gotową masę. Przykryj drugim blatem. Możesz udekorować lukrem.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg
Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg
120,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.