• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

francuskie makarobiki

Jaka mąka do makaroników?

Makaroniki to słodki wypiek kojarzący się z Francją i Włochami. Podstawą do ich przygotowania są ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witamina D źródła

3 grudnia 2019

Witamina D źródła

Spis treści pokaż
1. Co należy wiedzieć na temat witaminy D
2. Zadania i działanie wit. D w organizmie
3. Źródła witaminy D w pożywieniu
4. Niedobór witaminy D
5. Położenie geograficzne a witamina D – jak leczyć się naturą
6. Suplementacja

Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach.

Co należy wiedzieć na temat witaminy D

Występuje w dwóch formach:

  • ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach 
  • cholekalcyferol (witamina  D3 ), występuje w organizmach zwierząt i ryb, a także pod wpływem promieni słonecznych, powstaje w naszym organizmie

Zadania i działanie wit. D w organizmie

  • reguluje gospodarkę wapniowo – fosforową
  • dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby
  • zapobiega krzywicy, choroby kręgosłupa, u dzieci
  • zapobiega i pomaga leczyć osteoporozę, zwiększa gęstość kości oraz zapewnia odpowiednią ich mineralizację
  • przeciwdziała mięśniobólom
  • bierze udział w podnoszeniu odporności organizmu
  • działa energizująco na nasz organizm i samopoczucie
  • reguluje sen

Źródła witaminy D w pożywieniu

  • gorzka czekolada
  • grzyby shiitake
  • żółtko jaja
  • przetwory mleczne, np. ser żółty
  • tłuste ryby
  • tran
  • makrela
  • tuńczyk
  • łosoś
  • śledź
  • pstrąg
  • *mleko ludzkie
Produkty bogate w witaminę D

Niedobór witaminy D

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin w całym naszym okresie rozwojowym. Szczególnie istotne jest, aby niemowlęta i dzieci dostawały jej odpowiednią dawkę. 

  • brak odpowiedniej ilości wit. D w organizmie prowadzi do zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu, które są pierwiastkami wchodzącymi w skład kości
  • niedobór witaminy D w diecie kobiety w ciąży, może powodować późniejsze choroby u dziecka, np. krzywicę.
  • ograniczony czas przebywania na świeżym powietrzu (spacery, sport) może grozić brakiem witaminy D

Objawy niedoboru wit. D u małych dzieci (niemowląt):

  • częsty płacz
  • pocenie się głowy i całego ciała
  • zaburzenia snu
  • brak apetytu i zahamowanie przyrostu wagi ciała
  • biegunka lub zaparcia
  • ograniczenie ruchowe

Objawy niedoboru u dorosłych:

  • zmniejszenie gęstości kości i psucie się zębów
  • osteoporoza
  • pogorszona jakość snu 
  • zmniejszona odporność na niektóre choroby zakaźne
  • pogorszenie nastroju
  • obniżenie poziomu energii 

Dzienna dawka witaminy D jest dostarczana już podczas 15 minut przebywania na słońcu (nie jest możliwe przedawkowanie wit. D w tej formie, należy jednak uważać na nadmierną emisję promieni słonecznych, zakrywać głowę i chłodzić ciało).

Położenie geograficzne a witamina D – jak leczyć się naturą

W Polsce czynne promieniowanie słoneczne przypada głównie na miesiące od marca do października, w ty najmocniejsze około czerwca i lipca, a najsłabsze w grudniu. 

Aby zapobiegać niskiej ilości witaminy D, należy spędzać wiele czasu na świeżym powietrzu. W okolicy godzin południowych, jeżeli nie doskwiera upał, warto spędzać aktywnie czas na zewnątrz. Kiedy przebywamy w lesie, odbite promienie słoneczne, także przenikają do skóry, racząc nas wysoką dawką potrzebnej witaminy D.  W górach zaś, panują najlepsze warunki nasłonecznienia a taka aktywność, niesie ze sobą cały wachlarz korzyści.

Mgła, dym, kurz i (brudne) szyby, pochłaniają promienie nadfioletowe, czyli zmniejszają mocno możliwość wchłaniania witaminy D przez skórę.

Suplementacja

Jeszcze wiele lat temu, za główne źródło witaminy D był uznawany tran. Podawano go zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W niektórych krajach nadmorskich, spożywa się go w dużych ilościach, na przykład w Islandii, gdzie dominuje wietrzna i deszczowa pogoda, a mieszkańcy odczuwają brak promieni słonecznych.

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego spotyka się ją najczęściej w formie kapsułki. Na rynku dostępne są także roślinne odpowiedniki tej witaminy (bez żelatyny i produktów odzwierzęcych). Można spotkać się też z wit. D w kroplach (często podawana dzieciom) lub aerozolu.

Regularne i dłuższe spożywanie odpowiednio dobranej dawki wit. D, pozwala zaobserwować poprawę nastroju oraz lepszą “mobilność” kości i stawów.

Niektóre produkty spożywcze, na przykład nabiał, płatki kukurydziane lub mleka roślinne, są wzbogacane o witaminę D.

Bibliografia: 

Domowy poradnik medyczny pod red. K. Janickiego, Warszawa 1989

L. Kie, K. Bonan, Okinawa food, wyd. Muza, Warszawa 2018.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.