• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

Wystarczy wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, ale bez dodawania tłuszczu. Orzechy będą gotowe, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Skórka z pomelo – dlaczego warto po nią sięgać?

7 lutego 2025

Skórka z pomelo – dlaczego warto po nią sięgać?

Spis treści pokaż
1. Co to jest pomelo i jako rośnie?
2. Jak smakuje pomelo?
3. Świeże pomelo i jego właściwości
4. Jak jeść soczyste pomelo?
5. Pomelo (skórka i miąższ) i jego właściwości
6. Jak jeść skórkę z pomelo?

Egzotyczne pomelo coraz częściej trafia na nasze stoły. Najchętniej spożywamy go w wersji świeżej jak inne cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty. Nie każdy jednak wie, że w pomelo można jeść nie tylko miąższ, ale również pyszną i wartościową skórkę.

Co to jest pomelo i jako rośnie?

Pomelo (Citrus grandis) to pyszny owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Blisko spokrewniony jest z grejpfrutem, jednak jest od niego zdecydowanie większy. Pomelo zdecydowanie góruje rozmiarami nad innymi owocami cytrusowymi. To największym spośród wszystkich cytrusów a średnica owocu osiąga 30 cm.
Skórka pomelo jest jasnozielona lub żółta a kształt owocu przypomina łzę. Miąższ pomelo, podobnie jak jego skórka, jest jasnozielony lub żółty.
Pomimo tego, że pomelo wywodzi się z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej coraz częściej uprawiany jest również w pozostałych krajach tropikalnych, również w Kalifornii. Na Hawajach owoc pomelo znany jest pod nazwą jabong.

Jak smakuje pomelo?

Smak pomelo jest bardzo zbliżony do grejpfruta, ale znacznie łagodniejszy. To owoce słodsze,które nie mają w sobie tej goryczki, jaka jest cechą wyróżniającą grapefruita. Niektóre odmiany pomelo są mniej soczyste.

dojrzewające pomelo
Świeże pomelo ma zieloną skórkę

Świeże pomelo i jego właściwości

  • Pomelo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę i niacynę) oraz minerały takie jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.
  • Skórka pomelo zawiera więcej sodu i potasu niż miąższ.
  • Zawiera również błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
  • Pomelo ma niski poziom tłuszczu i kalorii, co czyni go zdrową przekąską.

Składniki bioaktywne

Pomelo zawiera nie tylko cenne witaminy i wartości odżywcze, ale również wiele związków bioaktywnych. Zarówno w miąższu, jak i w skórce pomelo znajduje się wiele związków bioaktywnych, w tym polifenole, flawonoidy, karotenoidy, limonoidy, fitosterole, węglowodany i kumaryny.

Polifenole

W pomelo znajdują się liczne polifenole, takie jak hesperydyna, naryngina, naryngenina i diosmina. Są one obecne zarówno w miąższu, jak i w skórce owocu, jednak skórka wyróżnia się ich szczególnie wysoką zawartością. Te związki wykazują silne działanie:

  • przeciwutleniające – neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami;
  • przeciwzapalne – redukują stany zapalne w organizmie;
  • przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe – wspierają układ odpornościowy i mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Flawonoidy

Flawonoidy stanowią około 10% suchej masy pomelo, a ich całkowita zawartość wynosi od 75% do 90% bioaktywnych składników owocu. Naringina, dominująca wśród flawonoidów (około 90%), występuje głównie w skórce, ale również w miąższu i soku. Hesperydyna, obecna w soku w stężeniu 0,015–0,025%, również przyczynia się do korzystnych właściwości owocu.

Karotenoidy

Skórka pomelo zawiera także karotenoidy, takie jak luteina, α-karoten i β-karoten. Są one odpowiedzialne za charakterystyczny kolor owocu i wykazują działanie przeciwutleniające. Czerwone i różowe odmiany pomelo mają wyższą zawartość karotenoidów niż odmiany białe, co zwiększa ich potencjał prozdrowotny.

Limonoidy

Limonoidy to związki z grupy triterpenoidów, które nadają pomelo gorzki smak. Występują głównie w skórce, a ich właściwości obejmują:

  • działanie przeciwnowotworowe – zapobiegają mutacjom komórkowym;
  • właściwości przeciwzapalne – zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób zapalnych;
  • działanie przeciwbakteryjne – wspierają ochronę przed patogenami.

Fitosterole

Fitosterole, które znajdują się w skórce i segmentach pomelo, są znane z korzystnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Mogą one:

  • obniżać poziom cholesterolu LDL;
  • wspierać zdrowie serca.

Związki odżywcze, witaminy i inne substancje bioaktywne obecne zarówno w miąższu, jak i skórce pomelo, mają pozytywny wpływ na organizm. Poprawiają nasze samopoczucie, wspierają ogólną kondycję organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Jak jeść soczyste pomelo?

Pomelo podobnie jak inne cytrusy z powodzeniem można spożywać solo jako pyszna soczysta przekąska. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju słodkich i pikantnych sałatek. Ze świeżego pomelo można przygotować również marmoladę tak jak robimy marmoladę pomarańczową, a także wykorzystać go do przygotowania pysznego soku. Wyciśnięty sok z pomelo stanowi również doskonałą marynatę dla mięsa – zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej kruche.


Opakowanie Go4Taste

Pomelo suszone - 500g plastry bez barwników – cena : 20,00 zł

Kup skórkę z pomelo w sklepie Go4taste

Pomelo (skórka i miąższ) i jego właściwości

Jakie korzyści zdrowotne można uzyskać dzięki spożywaniu pomelo, w tym zarówno jego miąższu, jak i skórki?

  • Działanie przeciwutleniające. Pomelo jest bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się komórek oraz zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych.
  • Wsparcie układu sercowo-naczyniowego. Skórka pomelo zawiera błonnik, który pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Działa to ochronnie na serce i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
  • Działanie przeciwzapalne. Związki bioaktywne zawarte w pomelo, takie jak flawonoidy i polifenole, wykazują silne działanie przeciwzapalne. Mogą być szczególnie pomocne w przypadku chorób zapalnych, takich jak astma, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby zapalne jelit.
  • Wspomaganie układu odpornościowego. Pomelo jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Regularne spożywanie tego owocu może przyczynić się do lepszej ochrony przed przeziębieniami i grypą.
  • Właściwości przeciwnowotworowe. Niektóre związki bioaktywne obecne w pomelo, takie jak limonoidy i flawonoidy, wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że mogą one hamować wzrost komórek nowotworowych oraz zapobiegać ich rozprzestrzenianiu.
  • Działanie przeciwcukrzycowe. Ekstrakt z pomelo może hamować proces glikacji białek, który odgrywa rolę w powikłaniach cukrzycy. Spożywanie pomelo może wspierać kontrolę poziomu glukozy we krwi i pomagać w prewencji cukrzycy typu 2.

Jak jeść skórkę z pomelo?

  • Skórka suszona z pomelo zazwyczaj doprawiona jest syropem lub cukrem. Doskonale nadaje się do jedzenia solo jako słodka i chrupiąca przekąska.
  • Skórkę pomelo można pokroić i wrzucić do musli, owsianki i płatków śniadaniowych. Smak skórki z pomelo ożywi i wzbogaci nasze śniadanie oraz dodaje im nieco egzotyki.
  • Skórka z pomelo można również dodawać do różnego typu wypieków zarówno do wnętrza ciast, jak i w formie dekoracji. Zielone płatki pomelo będą ładnie prezentować się na wszelkiego typu ciastach, tortach, babeczkach, a także deserach.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Pomelo suszone  - 500g plastry bez barwników
Pomelo suszone - 500g plastry bez barwników
20,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.