Płatki orkiszowe są świetnym zamiennikiem płatków owsianych. Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są świetnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jak najlepiej jeść płatki orkiszowe?
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i zdjęcia 17.07.2024 r
Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe? Właściwości
Płatki orkiszowe pozyskiwane są ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. Uznawane są za superfood, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, A, E i K oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i selen. Zawierają również karotenoidy.
Wszystko to sprawia, że płatki orkiszowe mają wiele prozdrowotnych właściwości:
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
- Minimalizują również ryzyko występowania niektórych nowotworów.
- Wspomagają pracę układu pokarmowego oraz działają jak naturalny antybiotyk (mają właściwości antybakteryjne).
Dietetycy zalecają jedzenie płatków orkiszowych szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm. Płatków orkiszowe są zalecane także dla osób w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach lub zabiegach. Pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Jak jeść płatki orkiszowe? Na 3 sposoby
Płatki orkiszowe są niezwykle wdzięcznym produktem spożywczym, który możemy przygotować na wiele sposobów. W wielu przepisach płatki orkiszowe mogą z powodzeniem zastąpić płatki owsiane. Zatem, jeżeli posiadasz jakieś sprawdzone przepisy na placuszki czy omlety z zawartością płatków owsianych, możesz pokusić się o małą podmianę i po prostu w miejsce owsianych dodać orkiszowe. Płatki orkiszowe można jeść zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej. Jedzone w formie surowej nie wywołają żadnych negatywnych skutków ubocznych, z wyjątkiem osób, które są wyjątkowo nadwrażliwe na błonnik zawarty w płatkach. Ale zdarza się to niezwykle rzadko.
W praktyce możemy zatem płatki przygotować na cztery sposoby: możemy je tradycyjnie gotować, jeść w wersji surowej, namoczonej oraz pokusić się o prażenie. Oto kilka sposobów na przygotowanie płatków orkiszowych:
1. Płatki orkiszowe gotowane (na mleku lub wodzie)
Płatki orkiszowe można gotować na wodzie lub mleku. Jak gotować płatki orkiszowe? Przyjmuje się proporcję 1 szklanka płatków na 1 ½ szklanki wody lub mleka. Płatki wsyp do garnka, a następnie zalej wodą lub mlekiem. Gotuj przez 15 min, często mieszając. W razie potrzeby możesz dolać wody lub mleka. Możesz użyć również napoju roślinnego zamiast mleka.
2. Płatki orkiszowe bez gotowania
Wcale nie muszą być poddane intensywnej obróbce termicznej, aby były zdatne do spożycia. W końcu warto pamiętać, że płatki orkiszowe powstały już po pewnej obróbce, ponieważ w istocie są rozwałkowanymi ziarnami zbóż, które zostały poddane wcześniej obróbce parowej. Z punktu widzenia technicznego nie są to zatem surowe płatki z orkiszu.
W rzeczywistości płatki orkiszowe możemy jeść w wersji „surowej” lub w wersji namaczanej, jako te płatki owsiane z nocy. Oto dwa najprostsze sposoby na przygotowanie płatków orkiszowych w wersji surowej:
a. Płatki orkiszowe surowe
Czy można jeść płatki orkiszowe na surowo?Tak, możemy jeść płatki orkiszowe bez gotowania. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, a zależy nam na zjedzeniu pożywnego śniadania, możemy pokusić się o jedzenie płatków orkiszowych na surowo. Zasada jest bardzo prosta: w takiej sytuacji po prostu dodajemy do surowych płatków orkiszowych mleko lub inny płyn, najczęściej krowie mleko, mleko migdałowe lub jogurt naturalny.
Surowe płatki orkiszowe z jogurtem (przepis)
Przepis:
- 60 g (ok. 6 łyżek) płatków orkiszowych
- 150 ml jogurtu naturalnego 2%
- 100 g jagód (maliny, borówki, porzeczki)
- 30 g migdałów lub innych orzechów
Przygotowanie:
- Do miseczki wsyp przygotowane płatki orkiszowe i zalej odpowiednią porcją jogurtu naturalnego.
- Posiekaj migdały lub orzechy i dodaj do miseczki.
- Wymieszaj z ulubionymi jagodami, malinami lub borówkami.
b. Płatki orkiszowe „z nocy”
Przygotowanie płatków orkiszowych z nocy to doskonały pomysł dla wszystkich zabieganych i tych, którzy rano nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie wytwornego śniadania z płatkami orkiszowymi czy owsianymi. Płatki orkiszowe z nocy przygotowujemy dzień wcześniej i wkładamy do lodówki, a na następny dzień są one już gotowe i możemy je jeść, dodając owoce lub orzechy.
Zasada jest bardzo prosta: przygotowujemy wybraną porcję płatków orkiszowych i zalewamy je proporcjonalnie mlekiem, a następnie wkładamy do szczelnego pojemnika, najlepiej zakręcanego słoika lub naczynia szklanego ze szczelną przykrywką i zostawiamy w lodówce na noc. Rano namoczone płatki orkiszowe można spokojnie wyjąć z lodówki i zjeść na zimno z dodatkiem owoców.
Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów na urozmaicenie płatków orkiszowych z dodatkiem wiórków kokosowych.
Proste płatki orkiszowe z nocy (przepis)
Przepis na noc:
- 60 g płatków orkiszowych
- 220 ml mleka krowiego 2%
- 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Dodatki na rano:
- 1 banan
- 2 garście malin lub borówek
- 15 g migdałów lub innych orzechów
Przygotowanie:
- Do słoiczka lub innego małego naczynia szklanego ze szczelną przykrywką dodaj mleko, wiórki kokosowe i ksylitol lub erytrol.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do momentu, aż słodzik rozpuści się w przygotowanym płynie.
- Zakręć słoik i włóż do lodówki wieczorem, aby płatki mogły namoczyć się przez całą noc.
- Rano wyjmij z lodówki oraz podaj z ulubionymi owocami, jagodami, posiekanymi orzechami i bakaliami.
3. Płatki orkiszowe prażone
Jeżeli chcemy nadać płatkom orkiszowym intensywnego smaku, możemy pokusić się o prażenie w piekarniku lub na patelni. Wydobędziesz z nich więcej tego orzechowego aromatu, a przy tym urozmaicisz smak swojego śniadania. Jak przygotować płatki orkiszowe prażone?
Przepis na prażone płatki orkiszowe (granola)
Składniki:
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 300 g truskawek
- 300 g jogurtu niskotłuszczowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Grubo posiekaj orzechy nerkowca.
- W nieprzywierającej patelni rozpuść masło, dodaj orzechy nerkowca i nasiona sezamu. Praż do uzyskania złotego koloru, a następnie dodaj miód i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
- Do mieszanki orzechowo-miodowej dodaj płatki orkiszowe i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie umyj i osusz truskawki, a następnie pokrój je na kawałki.
- Podziel jogurt i syrop klonowy między szklanki, dodaj truskawki i posyp prażoną mieszanką orzechową.
Jak jeść i z czym łączyć płatki orkiszowe?
Płatki orkiszowe podawane są najczęściej na śniadanie – można z nich zrobić kaszkę podobną do owsianki lub na ich bazie można wykonać również domową mieszankę typu müsli. Z płatków orkiszowych, bakalii i miodu możesz przygotować też smaczną granolę. Mogą w zastąpić płatki owsiane w przepisach na chleb, naleśniki, ciasteczka czy ciasta. Ze zmielonych płatków orkiszowych i syropu daktylowego lub klonowego można wykonać smaczną i zdrową kruszonkę na ciasto.
Płatki orkiszowe można również dodawać do dań słonych. Po ugotowaniu sprawdzą się jako zagęszczacz do kotletów warzywnych, zapiekanek i klopsów. Po zmieleniu w młynku do kawy płatki orkiszowe zastępują mąkę w wypiekach. Prażone płatki orkiszowe można dodawać jako pyszną posypkę do sałatek czy zupy krem.
Pomysły na dania z płatkami orkiszowymi
Płatki orkiszowe mają delikatnie orzechowy smak, dzięki temu świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich, a zarazem pożywnych dań na śniadanie.
Granola orkiszowa, czyli prażone płatki orkiszowe z cynamonem
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 200 g płatków orkiszowych
- 1½ łyżeczki cynamonu
- Jogurt, świeże owoce, orzechy i nasiona do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W garnku rozpuść olej kokosowy i miód na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będą gładkie.
- Dodaj płatki orkiszowe i cynamon do garnka. Dokładnie wymieszaj, aż płatki będą pokryte mieszanką.
- Rozprowadź płatki na blasze. Piecz 15 minut, mieszając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.
- Ostudź płatki i przełóż do słoika. Porcja to około 40 g. Podawaj z jogurtem, owocami, orzechami i nasionami.
Przechowywanie: Prażone płatki orkiszowe przechowuj w szczelnym słoiku do 2 tygodni.
Omlet orkiszowy z jagodami
Masz ochotę na eksperymentowanie w kuchni i znudziły ci się już tradycyjne zalewane płatków orkiszowych mlekiem? Możesz przygotować pyszny omlet. Gwarantuję, że będzie wyborny. Omlet ten można przygotować zarówno z płatków owsianych, jak i orkiszowych. W każdym przypadku będzie wyśmienicie smakował.
Składniki:
- 40 g płatków orkiszowych
- 30 ml mleka roślinnego, migdałowego lub owsianego
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół banana, około 50-60 g
- owoce i bakalie na omlet: borówki lub maliny
- masło orzechowe (jeżeli jesteś na diecie, nie daj więcej niż pół łyżki masła orzechowego na wierzch)
- skyr waniliowy lub inny serek waniliowy
- 15 g orzechów, migdałów i rodzynek
Przygotowanie:
- Płatki orkiszowe zmiksuj z bananem, mlekiem i proszkiem do pieczenia.
- Wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i piecz, aż omlet się dobrze zarumieni z jednej strony.
- Następnie obróć omlet na drugą stronę i opiecz drugą część.
- Po upieczeniu omleta przełóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i kremem waniliowym, posyp owocami, orzechami i bakaliami do smaku.
Owsianka z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe można przygotować również na mleku lub na napoju roślinnym. Do owsianki można dodać suszone owoce i syrop daktylowy lub klonowy. Jest to idealne danie na mroźne zimowe poranki.
Składniki:
- 250 ml napoju roślinnego
- 5 łyżek płatków orkiszowych
- 2 łyżki dowolnych suszonych owoców
- 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego
Sposób przygotowania:
- Napój rośliny zagotuj.
- Wsyp płatki orkiszowe. Gotuj do momentu, aż płatki prawie wchłoną napój.
- Dodaj suszone owoce. Wymieszaj. Gotuj jeszcze około 2 min.
- Gotową owsiankę przełóż do miski. Polej syropem daktylowym lub klonowy.
Placki z płatków orkiszowych
Placki z płatków orkiszowych są bardzo delikatne w smaku. Lekko orzechowy posmak sprawia, że świetnie komponują się powidłami lub słodkim syropem. Jest to idealna propozycja dla małych i dużych łasuchów zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Składniki:
- 250 g płatków orkiszowych
- 250 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 g suszonych owoców
- 1 mały banan
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Napój rośliny podgrzej. W międzyczasie wsyp do miski płatki orkiszowe. Zalej gorącym napojem roślinnym. Odstaw na około godzinę.
- Banana obierz i pokrój w kostkę. Suszone owoce również pokrój w kostkę o podobnych wymiarach.
- Po upływie tego czasu do płatków dodaj nasiona sezamu i skrobię kukurydzianą. Dodaj do masy dodaj suszone owoce i banana. Wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Za pomocą drewnianej łyżki nakładaj placuszki. Smaż placki po około 5 min z każdej strony.
Ciastka z płatków orkiszowych
Ciasteczka z płatków orkiszowych są bardzo smaczne i zdrowe. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Do ciasteczek można dodać posiekaną wcześniej żurawinę lub startą czekoladę. Zamiast jaja można dać średniej wielkości dojrzałego banana.
Składniki:
- 250 g płatków orkiszowych
- 1 duże jajo
- ½ szklanki oleju
- 80 g erytrolu
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem.
- Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jajko utrzyj z erytrolem na puszystą masę.
- Do ubitego jaja dodaj płatki orkiszowe i starta czekoladę. Wymieszaj.
- Masę nakładaj za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem.
- Piecz około 15 minut.