Wprowadzanie nowych produktów do diety maluszka jest bardzo ważnym etapem w jego rozwoju. W tym czasie kształtuje się smak, dlatego tak ważne jest podawanie maluszkowi produktów bez dodatków soli i cukru. Dlaczego warto wprowadzić płatki orkiszowe do diety niemowlaka?
Dlaczego płatki orkiszowe są zdrowe dla dzieci?
Orkisz jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo, cynk i miedź. W swoim składzie ma przeciwutleniacze i białko roślinne. Wszystko to sprawia, że podawanie płatków orkiszowych dziecku ma wiele korzyści dla zdrowia.
Wspomagają układ krążenia
Płatki orkiszowe zawierają żelazo i miedź, które poprawiają krążenie krwi. Żelazo pomaga w transporcie tlenu, a tym samym zapobiega anemii. Jest również niezbędne do metabolizowania białka, pomaga również wytwarzać hemoglobinę i czerwone krwinki, dzięki temu może być naturalnym lekiem na anemię.
Pomaga w uregulowaniu gospodarki hormonalnej
Płatki orkiszowe zawierają witaminę B3, która wspiera wiele funkcji w organizmie. Pomaga również w regulowaniu gospodarki hormonalnej,
Wspomagają zdrowe kości
Płatki orkiszowe zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają układ kostny dziecka. Zawarty w płatkach orkiszowych cynk, selen, miedź i magnez mają pozytywny wpływ na tkankę kostną. Regularne spożywanie płatków owsianych z mlekiem zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę w przyszłości.
Wspierają odporność
Zwarte w płatkach orkiszowych minerały i mikroelementy wspierają układ odpornościowy, a tiamina stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi
W płatkach orkiszowych jest błonnik rozpuszczalny, który zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL w krwi i zapobiega jego wchłanianiu.
Wspomagają pracę układu pokarmowego
Płatki orkiszowe mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego 10,6 g w 100 g. Błonnik pomaga w trawieniu i zapobiega powstawaniu niektórych chorób układu pokarmowego, takich jak m.in. rak jelit czy okrężnicy.
Zwiększają poziom energii
Płatki orkiszowe zawierają węglowodany złożone, które trawione są dłużej niż węglowodany proste, dzięki temu energia z takiego posiłku uwalniana jest powoli.
Wspomagają rozwój dziecka
Płatki orkiszowe zawierają fosfor i białko roślinne. Połączenie to pomaga w tworzeniu nowych tkanek, kości, narządów oraz naczyń krwionośnych.
Pomagają schudnąć
Płatki orkiszowe są mało kaloryczne, dzięki temu pomagają otyłym dzieciom schudnąć. Zawierają węglowodany złożone, które nie powodują skoków insuliny.
Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Płatki orkiszowe zawierają błonnik pokarmowy, który zapobiega powstawaniu tzw. kamieni żółciowych (złogów żółci) poprzez stymulację perystaltyki jelit i obkurczanie pęcherzyka żółciowego.
Zmniejszają migrenowe bóle głowy
Wiele nastolatek skarży się na migrenowe bóle głowy. Można zmniejszyć ich częstotliwość, jak i intensywność, dzięki wprowadzeniu płatków orkiszowych do diety.
Od kiedy można płatki orkiszowe podawać niemowlętom?
Produkty zbożowe stanowią ważny element diety. Zamiast pszenicy warto na początku podawać dziecku orkisz. Płatki orkiszowe można serwować niemowlętom już od 6 miesiąca życia, czyli na początku rozszerzania diety.
Płatki orkiszowe dla niemowlaka — przepisy
Dania z dodatkiem płatków orkiszowych są smaczne i dają energię na dłużej. Dlatego jest to idealny produkt do rozszerzania diety.
Kaszka orkiszowa
Przygotowanie domowej kaszki orkiszowej jest bardzo proste. Możesz użyć, np. mleko modyfikowane, roślinne, a nawet mleko matki. Do smaku możesz dodać starte owoce, np. banana czy jabłko. Kaszka orkiszowa może być podawana po ukończeniu 6 miesiąca życia.
Składniki:
- 60 g płatków orkiszowych
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj.
- Płatki orkiszowe wsyp do miski. Zalej przegotowaną ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
- Odczekaj kilka minut, dodaj mleko. Wymieszaj.
Omlet orkiszowy
Omlet orkiszowy jest idealnym pomysłem na sycące drugie śniadanie. Jest bardzo smaczny i sycący. Przeznaczony jest dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia. Serek typu Bieluch można zastąpić jogurtem kokosowym.
Składniki:
- 8 g płatków orkiszowych
- 4 łyżki wrzątku
- 5 g mąki kukurydzianej lub gryczanej
- 10 g serka typu Bieluch lub jogurtu
- 2 g szczypiorku lub natki pietruszki (mała łyżeczka)
- ½ łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Płatki zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka chwil do namoczenia.
- Jajo umyj, wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca.
- Szczypiorek lub zieloną pietruszkę drobno posiekaj.
- Namoczone płatki odcedź. Wsyp do miski jajkiem, dodaj mąkę, serek, zieleninę i wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wlej masę. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczona owsianka z owocami
Pieczona owsianka z owocami ma słodki smak i jest bardzo pożywna. Takie danie sprawdzi się jako pożywny posiłek zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jest to ciekawa odmiana dla tradycyjnej owsianki. Przepis jest na 1 porcję pieczonej owsianki. Przeznaczona jest dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia.
Składniki:
- 13 g płatków orkiszowych
- 7 g płatków jaglanych
- 1 duża śliwka suszona
- 40 g owoców
- 60 g bardzo dojrzałych bananów
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 20 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.
- Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Owoce umyj, pokrój na drobne części.
- Śliwkę i żurawinę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na drobne części.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki, owoce i suszone owoce. Całość zalej mlekiem.
- Owsiankę piecz około 30 min.