• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Wśród innych orzechów makadamia są największym źródłem tłuszczów nienasyconych, które mają ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kawa / Picie/parzenie kawy 18 najczęstszych błędów 

5 października 2023

Picie/parzenie kawy 18 najczęstszych błędów 

Spis treści pokaż
1. 1. Kawa niskiej jakości
2. 2. Nieprawidłowo dobrana kawa do procesu parzenia
3. 3. Zły stopień zmielenia kawy
4. 4. Niepoprawna technika parzenia kawy
5. 5. Lepsza kawa ziarnista niż mielona
6. 6. Zbyt mała ilość wody użyta do parzenia kawy
7. 7. Wcześniejsze mielenie ziaren
8. 8. Niewłaściwe przechowywanie ziaren
9. 9. Odgrzewanie kawy w kuchence mikrofalowej
10. 10. Używanie złej jakości wody
11. 11. Nieodpowiednia temperatura wody do parzenia kawy
12. 12. Niewłaściwy kubek do picia kawy
13. 13. Picie kawy z zimnego kubka
14. 14. Nieprawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy
15. 15. Zbyt duża liczba dodatków do kawy
16. 16. Przedawkowanie kofeiny
17. 17. Spożywanie niewystarczającej ilości wody
18. 18. Picie kawy przed snem
19. Powiązane wpisy

Dla wielu z nas kawa jest niemal pierwszą rzeczą, którą robimy po przebudzeniu. Bez niej nie wyobrażamy sobie poranka. Często jednak podczas parzenia i/lub picia kawy popełniamy błędy, które powodują, że nasz ulubiony napar ma wstrętny smak. Jakie są najczęstsze popełniane błędy podczas picia/parzenia kawy?

1. Kawa niskiej jakości

Każdy z nas lubi dobre okazje, lecz w przypadku kawy nie jest to dobre rozwiązanie. Dlatego kupuj wyłącznie ziarna dobrej jakości – organiczne, które mają optymalne połączenie kwasowości, goryczy i słodyczy.

2. Nieprawidłowo dobrana kawa do procesu parzenia

Pamiętaj, aby dobierać kawę zgodnie z procesem parzenia. Gdy lubisz mocne espresso, to wybieraj gatunki, które są idealne do tego rodzaju kawy. Gdy wolisz kawy z „dodatkami”, to wybieraj gatunki dedykowane do tego rodzaju parzenia.


Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Amaretto - 250 g – cena : 33,00 zł

Kup kawę w sklepie go4taste

3. Zły stopień zmielenia kawy

Każdy sposób parzenia wymaga innego rozdrobnienia ziaren. Niektóre metody parzenia wymagają drobnego mielenia, a inne grubego mielenia. Zanim zaparzysz kawę, zapoznaj się z prawidłowym stopniem zmielenia ziaren.

4. Niepoprawna technika parzenia kawy

Technika parzenia kawy ma również wpływ na smak naparu. Jeśli do parzenia wykorzystujesz automatyczny ekspres do kawy, to napar przygotowuje się sam. Dużo większe wyzwanie stanowi przygotowanie kawy w innych urządzeniach. Dlatego zawsze zwracaj uwagę na stopień zmielenia kawy (np. w przypadku ekspresów przelewowych zbyt wysoki stopień zmielenia powoduje zapychanie się filtra).

5. Lepsza kawa ziarnista niż mielona

Wiele osób do codziennego parzenia kawy wybiera wyłącznie kawę mieloną, która nie jest dobrym rozwiązaniem. Całe ziarna tak szybko nie wietrzeją. Gdy chcesz się cieszyć smakiem i aromatem czarnego napoju, to najlepiej jest go przygotowywać ze świeżo zmielonych ziaren. Choć mielona kawa jest wygodna, to pamiętaj, że szybko wietrzeje, a tym samym traci swój smak i aromat.


Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Irish Whisky - 250 g – cena : 33,00 zł

Kup kawę w sklepie go4taste

6. Zbyt mała ilość wody użyta do parzenia kawy

Wiele osób nie zwraca uwagi na ilość wody użytą do parzenia kawy. Jest to błąd. Najlepsza proporcja to 2 ½ łyżeczki kawy na 180 ml wody. Jeśli taki napar jest zbyt mocny, to ilość kawy możesz dopasować do własnych preferencji.

7. Wcześniejsze mielenie ziaren

Wcześniejsze mielenie ziaren jest wygodne zwłaszcza dla osób, które chcą rano dłużej pospać. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie. Ziarna kawy po zmieleniu przedostaje się do nich powietrze, a tym samym kawa zaczyna się utleniać przez to, napar nie smakuje już tak dobrze. Dlatego zaleca się mielenie ziaren max. 10 min. przed parzeniem.

8. Niewłaściwe przechowywanie ziaren

Jeśli chcesz zapobiec przedostawaniu się powietrza i wilgoci do ziaren kawy, to niezbędne jest hermetyczne opakowanie. Ziarna muszą być zawsze przechowywane w ciemnym miejscu w temp. pokojowej. Pamiętaj, aby kawy nie przechowywać w pobliżu innych przypraw.

9. Odgrzewanie kawy w kuchence mikrofalowej

Prawie nikt nie lubi zimnej kawy. Dlatego wiele ludzi podgrzewa napój w kuchence mikrofalowej. Jest to błąd. Proces ten tylko wzmacnia gorycz napoju. Jeśli lubisz ciepły napój, to pij go w kubku termicznym.

10. Używanie złej jakości wody

Woda ma bardzo duże znaczenia dla jakości kawy. Aby poprawić smak kawy zalecamy stosować do parzenia wyłącznie przefiltrowaną wodę.

11. Nieodpowiednia temperatura wody do parzenia kawy

Właściwie dobrana temperatura wody wydobywa najlepsze aromaty. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to napar będzie miał gorzki smak. Optymalna temp. w przypadku większości kaw to 100°C, jeśli używasz French Press, to najlepsza temp. parzenia wynosi 90°C.

12. Niewłaściwy kubek do picia kawy

Gdy chcesz cieszyć się świetnym smakiem czarnego napoju, to wybierz ceramiczny lub szklany kubek. Gdy pijesz kawę w kubku termicznym, to wybieraj wyłącznie produkty wysokiej jakości. Gdy kupujesz kawę na stacji benzynowej, to zawsze zabieraj ze sobą własny kubek termiczny.

13. Picie kawy z zimnego kubka

Wielu baristów zaleca, aby przed przygotowaniem ulubionego czarnego naparu przelać kubek wrzątkiem. Dlaczego? Dzięki temu kawa dłużej jest ciepła i możesz cieszyć się jej aromatem.


Opakowanie Go4Taste

Kawa ziarnista Etiopia Djimmah - 250g – cena : 34,00 zł

Kup kawę w sklepie go4taste

14. Nieprawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy

Aż trudno uwierzyć, że ekspresy do kawy zajmują 5 miejsce wśród najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w kuchni. Nieprawidłowe wyczyszczenie urządzenia do parzenia kawy ma negatywny wpływ na smak ulubionego napoju. Ekspres kolbowy należy czyścić po każdym użyciu, natomiast ekspres przelewowy wystarczy raz w miesiącu.

15. Zbyt duża liczba dodatków do kawy

Bardzo modne są różnorodne dodatki do kawy np. bita śmietanka, syropy czy mleczko skondensowane oraz cukier. Wszystko to sprawia, że kawa staje się wysokokalorycznym i niezdrowym deserem.  Dlatego, jeśli pijesz kawę, to wybieraj czarną bez dodatków.

16. Przedawkowanie kofeiny

Kawa spożywana jest głównie w celu pobudzenia lub jako pomoc w skupieniu. Spożywanie kofeiny w nadmiernych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia. Dlatego lekarze i dietetycy zalecają spożywanie maksymalnie 2-3 filiżanek kawy na dzień.

17. Spożywanie niewystarczającej ilości wody

Kawa jest napojem moczopędnym, dlatego tak ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody. Wielu dietetyków zaleca za każdy wypity kubek kawy wypić 2 kubki kawy. Dzięki temu można utrzymać optymalny poziom nawodnienia w organizmie.

18.  Picie kawy przed snem

Kawa zawiera kofeinę, dlatego jest to idealny napój do spożywania w czasie wykonywania nocnej pracy. Nie należy spożywać kawy przed snem, ponieważ powoduje zaburzenia fazy REM snu i występowanie migren. Może również powodować spadek nastroju.

Powiązane wpisy

W kategorii:Kawa

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kawa ziarnista Amaretto - 250 g
Kawa ziarnista Amaretto - 250 g
33,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.